Βάση στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» από τη Ryanair

Βάση στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» από τη Ryanair

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα βάση με δύο αεροσκάφη στην Αθήνα και την έναρξη συνολικά έξι νέων δρομολογίων, εκ των οποίων τα τρία εσωτερικού ανακοίνωσε χθες η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair.

Η είδηση «έσκασε» σαν βόμβα στην αγορά, με δεδομένο ότι λίγους μήνες νωρίτερα, με ιδιαίτερα στομφώδεις δηλώσεις εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν δηλώσει ότι θα πετούσαν από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) μόνο σε περίπτωση που μειώνονταν τα τέλη χρήσης του «Ελ. Βενιζέλος» τα οποία είχαν χαρακτηρίσει αποτρεπτικά υψηλά. Λίγους μήνες αργότερα και ύστερα από το άνοιγμα και κλείσιμο διαφόρων πτήσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ο νέος εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν ανακοίνωσε την έναρξη συνολικά έξι πτήσεων από την Αθήνα την 1η Απριλίου 2014, με παράλληλη εγκατάσταση βάσης δύο αεροσκαφών στον ΔΑΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης των σχεδίων της Ryanair για την έναρξη των έξι νέων πτήσεων από την Αθήνα, ο ΔΑΑ δεν είχε λάβει καμία απολύτως ενημέρωση. Πρακτικά, δεν έχει συναφθεί ακόμη η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο εκπρόσωποι του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν άμεσα, επιβεβαιώνοντας ότι τα δρομολόγια μπορούν να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του ΔΑΑ και της Ryanair πραγματοποιήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου της ιρλανδικής εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η συνήθης πρακτική θέλει την ανακοίνωση να γίνεται κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών.

Στον ΔΑΑ μπορεί να δραστηριοποιούνται ήδη 12 χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες το καλοκαίρι του 2014 θα αυξηθούν σε 14, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία χαμηλού κόστους εταιρεία δεν διατηρεί βάση στον ΔΑΑ. Με τα δύο αεροσκάφη που θα εγκαταστήσει η Ryanair στο «Ελ. Βενιζέλος» θα εκτελεί από την 1η Απριλίου πτήσεις προς Θεσσαλονίκη (10 πτήσεις ημερησίως), Χανιά (4 πτήσεις ημερησίως), Ρόδο (2 πτήσεις ημερησίως), Λονδίνο, Στάνστεντ (2 πτήσεις ημερησίως), Πάφο (2 πτήσεις ημερησίως) και Μιλάνο, Μπέργκαμο (2 πτήσεις ημερησίως).

Παράλληλα η εταιρεία δημιουργεί βάση ενός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από όπου θα εκτελεί πτήσεις προς Πίζα, Βαρσοβία, Χανιά, Πάφο, Στοκχόλμη, Οσλο, Βρέμη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Βάδη, Μιλάνο, Ρώμη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες και Λονδίνο. Σημειώνεται ότι η Ryanair διατηρεί ήδη βάση στα Χανιά, ενώ οι δύο νέες βάσεις αποτελούν μέρος της συνολικής επένδυσης στην Ελλάδα ύψους 280 εκατ. ευρώ.

«Τα έξι νέα δρομολόγια της Αθήνας θα παράσχουν τη δυνατότητα στους Ελληνες καταναλωτές και επισκέπτες να αποφύγουν τα ακριβά εισιτήρια της Aegean/Olympic και να απολαύσουν τους χαμηλότερους ναύλους της Ryanair» δήλωσε Ο’ Μπράιεν. Από την πλευρά της η Aegean Airlines, με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ryanair έκανε λόγο για τη λειτουργία μιας απόλυτα ανταγωνιστικής αεροπορικής αγοράς στη χώρα. «Η δημιουργία βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τη λειτουργία μιας απόλυτα ανταγωνιστικής αγοράς, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, γεγονός που πάντοτε ισχυριζόταν η Aegean» τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, αναφέροντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που η συνένωση δυνάμεων των δύο ελληνικών αερομεταφορέων, της Aegean με την Olympic Air, ήταν απαραίτητη ώστε «να δημιουργηθούν οι οικονομίες κλίμακας, για την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη ενός ελληνικού αερομεταφορέα, που θα εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή αγορά».

Ενόψει της έναρξης των πτήσεων η Ryanair προσφέρει 100.000 θέσεις, έναντι 12 ευρώ (στις πτήσεις εσωτερικού) και 24,99 ευρώ για τις πτήσεις εξωτερικού. Τα εισιτήρια θα διατεθούν στην αγορά από σήμερα το πρωί και ισχύουν για κλείσιμο εισιτηρίου έως και τις 20 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή