ΠΟΛΗ

Δύο χρόνια μετά, οι πληγές κλείνουν

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εχουν περάσει δύο χρόνια από την τρομακτική νύχτα που έζησε το κέντρο της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου και η Αlpha Bank εκπέμπει σήμερα ένα ισχυρό σήμα αισιοδοξίας: ήταν η τράπεζα που εκείνο το τρομερό βράδυ δέχθηκε τα πιο σημαντικά πλήγματα με εκτεταμένες καταστροφές σε δύο εξαιρετικά κεντρικά (και μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας) κτίριά της επί της οδού Πανεπιστημίου. Σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης τόσο στο κτίριο της Στοάς Νικολούδη, όσο και στο κτίριο της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας (στη συμβολή με την οδό Πεσμαζόγλου) έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση. Το πρώτο αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου για να ακολουθήσει αργότερα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το κτίριο της Ιονικής και Λαϊκής.

 Η διοίκηση της Alpha Bank είχε δεσμευθεί για την επαναφορά των κτιρίων στην αρχική τους κατάσταση και η υπόσχεση κρατήθηκε κατά γράμμα. Οι δύο περιπτώσεις είναι αρκετά διαφορετικές. Οι ζημιές στο κτίριο της Στοάς Νικολούδη ήταν πιο εκτεταμένες καθώς η φωτιά επεκτάθηκε στους πρώτους τρεις ορόφους, ενώ στην Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα η καταστροφή είναι απολύτως εστιασμένη στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου δυστυχώς ο πύρινος όλεθρος παρέσυρε και το μοναδικό βιτρό της οροφής.

Στο κτίριο της Στοάς Νικολούδη στεγαζόταν η διεύθυνση νομικών υπηρεσιών της τράπεζας. Ηταν τέτοια η ένταση της φωτιάς που προκάλεσε τον θρυμματισμό του μπετόν τουλάχιστον στους πρώτους τρεις ορόφους. Η πυρκαγιά έφτασε μέσω των ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων και στον τέταρτο όροφο όπου στεγάζεται η σημαντική νομισματική συλλογή της Alpha Bank. Ευτυχώς εκεί οι ζημιές περιορίστηκαν στα δάπεδα. Εντελώς ανέπαφος έμεινε ο πέμπτος όροφος, γνωστός στους ανθρώπους της τράπεζας ως «ξενώνας», που δεν είναι άλλος από το διαμέρισμα του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη.

Πιστή αποκατάσταση

Αν στο κτίριο της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας δεν είχαν τοποθετηθεί αντιπυρικά παραπετάσματα, σήμερα θα μιλούσαμε για πολύ μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή. Μικρή παρηγοριά για όσους είχαν δει από κοντά την αριστουργηματική γυάλινη οροφή της διώροφης αίθουσας συναλλαγών, το ασύλληπτης ομορφιάς βιτρό που κάλυπτε το αίθριο και το οποίο κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν. Οπως μας διαβεβαιώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχειρίσεως Περιουσίας και Ασφαλείας της Alpha Bank, Κωνσταντίνος Θ. Λαμπρινόπουλος, η αίθουσα με το αίθριο και το βιτρό θα αποκατασταθεί με απόλυτη ακρίβεια καθώς υπήρχαν τα σχέδια, ενώ ύστερα από ενδελεχή έρευνα βρέθηκαν (στην Ιταλία) και τα χρώματα που θα μας δώσουν μια πιστή αναπαραγωγή του αυθεντικού βιτρό.

 Το σύνολο των εργασιών υλοποιείται με δαπάνες της τράπεζας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη