Βραβεία Oσκαρ: Δέκα υποψηφιότητες για «Gravity» και «Οδηγό διαπλοκής»

Βραβεία Oσκαρ: Δέκα υποψηφιότητες για «Gravity» και «Οδηγό διαπλοκής»

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την θριαμβευτική τους πορεία στις Χρυσές Σφαίρες, οι ταινίες «Gravity» και «Οδηγός Διαπλοκής» συγκέντρωσαν και τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ.

Οι δύο ταινίες είναι υποψήφιες σε 10 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αυτή της καλύτερης ταινίας, μαζί με τα φιλμ «12 Χρόνια Σκλάβος», «Νεμπράσκα», «Κάπτεν Φίλιπς», «Her», «Philomena», «Dallas Buyers Club» και «Λύκος της Γουόλ Στριτ».

Για Οσκαρ σκηνοθεσίας υποψήφιοι είναι ο Αλεξάντερ Πέιν για το «Νεμπράσκα», ο Στιβ ΜακΚουίν για το «12 Χρόνια Σκλάβος», ο Ντέιβιντ Ο Ράσελ για τον «Οδηγό Διαπλοκής», ο Μάρτιν Σκορτσέζε για τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» και ο Αλφόνσο Κουαρόν για το «Gravity».

 

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας και εποχής θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στα Όσκαρ που θα απονεμηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, σε έναν διαγωνισμό στον οποίο τις περισσότερες υποψηφιότητες συγκεντρώνουν οι ταινίες "Οδηγός Διαπλοκής" (American Hustle), "Gravity" και "12 Χρόνια Σκλάβος".

Σύμφωνα με τις υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία Όσκαρ που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Μπέβερλι Χιλς η ταινία "Οδηγός Διαπλοκής" του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ και η "Gravity" του Αλφόνσο Κουαρόν συγκεντρώνουν 10 υποψηφιότητες έκαστη και ακολουθεί η ταινία "12 Χρόνια Σκλάβος" του Στιβ Μακουίν με 9 υποψηφιότητες. Και οι τρεις ταινίες είναι υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Με τις τρεις αυτές ταινίες θα αναμετρηθούν για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας άλλες έξι· οι εξής: "Captain Phillips", "Dallas Buyers Club", "Nebraska", οι οποίες συγκεντρώνουν 6 υποψηφιότητες έκαστη, όπως και οι: "Her" και "Ο Λύκος της Wall Street"", οι οποίες συγκεντρώνουν από 5 υποψηφιότητες, και η "Philomena", η οποία εξασφάλισε συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες.

Τα 6.000 μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που ψηφίζουν δεν μπορούσαν να επιλέξουν τρεις πιο διαφορετικές ταινίες για να σύρουν τον φετινό χορό των Όσκαρ, κάτι που μάλλον είναι προς τιμήν τους.

Οι σκηνοθέτες αυτών των τριών ταινιών, ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ο. Ράσελ του "Οδηγού Διαπλοκής", ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν του "Gravity" και ο Βρετανός Στιβ Μακουίν του "12 Χρόνια Σκλάβος" διαγωνίζονται όλοι στην κατηγορία για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας μαζί με τον Αλεξάντερ Πέιν για την ταινία "Nebraska" και τον Μάρτιν Σκορτσέζε για την ταινία "Ο Λύκος της Wall Street".

Στις κατηγορίες για τα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και Α' Γυναικείου Ρόλου δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις. Ωστόσο ούτε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ για την ερμηνεία του στο "Όλα Χάθηκαν", ούτε ο Τομ Χανκς για τον ρόλο του στο "Captain Phillips" είναι υποψήφιοι. Επίσης μεταξύ των υποψηφίων για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου δεν βρίσκονται η Έμμα Τόμσον για τον ρόλο της στη "Μαγική Ομπρέλα" και η Αντέλ Εξαρχόπουλος για την ερμηνεία της στην ταινία "Η Ζωή της Αντέλ".

Το χρυσό αγαλματίδιο Α' Ανδρικού Ρόλου θα διεκδικήσουν τα φαβορί Τσιγουετέλ Εζιοφόρ ("12 Χρόνια ΣΚλάβος), Μάθιου Μακόναχι ("Dallas Buyers Club"), Κρίστιαν Μπέιλ ("Οδηγός Διαπλοκής"), Μπρους Ντερν ("Nebraska") και Λεονάρντο Ντικάπριο (Ο Λύκος της Wall Street").

Για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου υποψήφια είναι για 18η φορά η Μέριλ Στριπ ("August: Osage County"), η οποία με την υποψηφιότητα κατέχει το απόλυτο ρεκόρ στην κατηγορία αυτή. Μαζί της θα αναμετρηθούν η Κέιτ Μπλάνσετ ("Θλιμμένη Τζάσμιν"), η Σάντρα Μπούλοκ ("Gravity"), η Τζούντι Ντεντς ("Philomena") και Έιμι Άνταμς ("Οδηγός Διαπλοκής").

Στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας φέτος διαγωνίζονται "Η Τέλεια Ομορφιά" του Πάολο Σορεντίνο (Ιταλία), "Το Κυνήγι" του Τόμας Βίντεμπεργκ (Δανία), η ταινία "Ραγισμένα Όνειρα" ("Broken Circle Breakdown", Βέλγιο), "The Missing Picture" (Καμπότζη) και "Omar" (Παλαιστινιακά Εδάφη).

Τα Όσκαρ θα απονείμει φέτος η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στις 2 Μαρτίου σε τελετή που θα γίνει στο Λος Άντζελες και την οποία θα παρουσιάσει η κωμικός Έλεν Ντετζένερις.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν:

Καλύτερη Ταινία

American Hustle – Οδηγός Διαπλοκής

Captain Philipps

Dallas Buyers Club

Gravity

Her

Nebraska

Philomena

Twelve Years a Slave – Δώδεκα Χρόνια Σκλαβος

Wolf of Wall Street – Ο Λύκος της Wall Street

Καλύτερη Σκηνοθεσία

American Hustle – Οδηγός Διαπλοκής – Ντέιβιντ Ο'Ράσελ

Gravity – Αλφόνσο Κουαρόν

Nebraska – Αλεξάντερ Πέιν

12 Years a Slave – Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος – Στιβ Μακουήν

Wolf of Wall street – Ο λύκος της Wall Street – Μάρτιν Σκορτσέζε

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Christian Bale – American Hustle Οδηγός Διαπλοκής

Bruce Dern – Nebraska

Leonardo di Caprio – Ο Λύκος της Wall Street

Chiwetel Edjiofor – Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος

Matthew McConaughey – Dallas Buyers Club

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Amy Adams – American Justle – Οδηγός Διαπλοκής

Kate Blanchett – Blue Jasmine – Θλιμμένη Τζάσμιν

Judi Dench – Philomena

Meryl Streep – August: Osage County – Αύγουστος

Sandra Bullock – Gravity

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Barkhad Abdi – Captain Philips

Bradley Cooper – American Hustle Οδηγός Διαπλοκής

Michael Fassbeder – 12 Years a Slave – Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος

Jonah Hill – Ο Λύκος της Wall Street

Jared Leto – Dallas Buyers Club

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Sally Hawkins -Blue Jasmine

Jennifer Lawrence – American Hustle – Οδηγός Διαπλοκής

Lapita Ngongo

Julia Roberts

June Squib Nebraska

Διασκευασμένο Σενάριο

Before Midnight

Captain Philipps

Philomena

Twelve Years a slave

Wolf of Wall street

Πρωτότυπο Σενάριο

Αmerican Hustle

Blue Jasmine

Dallaas Buyers Club

Her

Nebraska

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

The Croodes

Despicable me 2

Hernest and Celestine

Frozen

The wind Risers

Ξενόγλωσση Ταινία

The broken circle breakdown

The great beauty

The Hunt

Missing Pictures

Omar

Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

The act of killing

Cutey and the boxer

Dirty wars

The square

Twenty feet from stardom

Πρωτότυπο Τραγούδι

All yet not Alone

Happy from despicable me 2

Let it go from Frozen

the moon song from Her

Ordinary love -Mandela Long Walk to Freedom (U2)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή