Φυλάκιση 10 μηνών στον «Γέροντα Παστίτσιο»

Φυλάκιση 10 μηνών στον «Γέροντα Παστίτσιο»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν από την αρχή φανερό ότι το δικαστήριο δεν ήταν πρόθυμο να πειστεί από τα επιχειρήματά μου. Οι δικαστές ήταν πολύ επιθετικοί, έδειχναν να μη θέλουν να καταλάβουν το νόημα της σελίδας. Το χαρακτήρισαν εμμονικό, προσβλητικό». Αυτά λέει στην «Κ» ο 27χρονος Φίλιππος Λοΐζος, υπάλληλος ιχθυοτροφείου και δημιουργός της δημοφιλούς σελίδας στο facebook «Γέρων Παστίτσιος», λίγη ώρα μετά την πρωτοφανή απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τον καταδίκασε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση.

Η δίωξη περί εξύβρισης των θείων τού είχε ασκηθεί έπειτα από ερώτηση στη Βουλή που είχε καταθέσει το 2012 ο (σήμερα προφυλακισμένος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης) βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Στην ερώτηση υποστήριζε ότι ο δημιουργός της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος» «υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να ευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο». Αυτό φαίνεται ότι ξύπνησε τα θρησκευτικά αντανακλαστικά των αρχών που συνέλαβαν τον Λοΐζο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φίλων της σατιρικής του σελίδας, αλλά και όσων απλώς υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Ακόμα και τότε, ουδείς ανέμενε ότι θα ακολουθούσε καταδικαστική απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο εισαγγελέας πρότεινε χαμηλότερη ποινή από αυτήν που τελικά επιβλήθηκε στον 27χρονο.

«Ατυχή, αλλά καθ’ όλα σεβαστή» χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ο δικηγόρος του Φίλιππου Λοΐζου, Γιώργος Κλεφτοδήμος, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του γι’ αυτήν, δεδομένου ότι «το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος δεν πληρούται κατά τους αντικειμενικούς του όρους».

Οπως και ο ίδιος ο δημιουργός της σελίδας, άλλωστε, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ο σκοπός αυτής ήταν να καυτηριάσει τη διαστρέβλωση των λεγομένων του γέροντα Παΐσιου από διάφορες πλευρές, συχνά μάλιστα και για ιδιοτελείς και σαφώς αντίθετους με τις διδαχές του γέροντα σκοπούς. Οπως ήταν αναμενόμενο, ασκήθηκε έφεση.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση της λεπτομερούς καταγραφής των όσων έλαβαν χώρα στη δίκη, την οποία καταγραφή έχει ήδη ξεκινήσει ο κ. Λοΐζος. Ο ίδιος, πάντως, παρά την περιπέτεια, δεν μετανιώνει για το χαρακτήρα που έπλασε. «Εκανα ό,τι κάνει καθένας, είπα την άποψή μου μέσω της σάτιρας», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή