Σύνορα στις διαμαρτυρίες…

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, οι Ρώσοι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η μικρή πόλη Χόστα, που βρίσκεται περίπου 18 χιλιόμετρα από το Ολυμπιακό Στάδιο του Σότσι, θα φιλοξενήσει την ειδική ζώνη διαμαρτυριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Αγώνες στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

Η κωμόπολη Χόστα, που στα ρωσικά σημαίνει το ποταμάκι των αγριογούρουνων, είναι ένα παλαιό χωριό που έχει αναπτυχθεί τουριστικά στις νοτιοανατολικές παρυφές του ολυμπιακού κέντρου του Σότσι. Εχει 20.000 κατοίκους και βρίσκεται πάνω στον δρόμο που συνδέει το κέντρο του Σότσι με το Ολυμπιακό Πάρκο.

Η ζώνη διαμαρτυριών θα είναι ένα πάρκο στην πόλη, με την πλησιέστερη ολυμπιακή εγκατάσταση να βρίσκεται στα 12 χιλιόμετρα από τη Χόστα. Ετσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το Ολυμπιακό Καταστατικό, που στο άρθρο 50 προβλέπει ότι «δεν επιτρέπεται κανενός είδους πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις, χώρους ή άλλα σημεία».

«Στο πάρκο στη Χόστα ο κόσμος θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα άλλων πολιτών ή να παραβιάζεται το καταστατικό των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Κόζακ. «Στα γήπεδα και τις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις η έκφραση πολιτικών απόψεων απαγορεύεται», πρόσθεσε.

Ο Βλαντιμίρ Λούκιν, πρόεδρος της Ρωσικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσικής Δημοκρατίας, χαιρέτισε την επιλογή της Χόστα λέγοντας ότι έχει εύκολη πρόσβαση: «Μπορεί κανείς να πάει εκεί με το αυτοκίνητο, με το λεωφορείο, ή με το τρένο από το κέντρο του Σότσι ή από το αθλητικό κέντρο. Ετσι όσοι θέλουν να εκφράσουν ή να ανταλλάξουν τις απόψεις τους μπορούν να το πράξουν εύκολα εκεί».

Αντίστοιχες ζώνες διαμαρτυρίας είχαν δημιουργηθεί και κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008, όμως χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα λόγω του ότι βρίσκονταν υπερβολικά μακριά από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η ρωσική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δημιουργία ζώνης αφιερωμένης σε δημόσιες διαμαρτυρίες πριν από λίγες ημέρες, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επέτρεπε τις διαδηλώσεις, τις πικετοφορίες και τις πορείες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 21 Μαρτίου εφόσον υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία με τις αρχές.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή χαιρέτισε τη δημιουργία ζώνης διαμαρτυρίας λέγοντας ότι η απόφαση «συνάδει με τις διαβεβαιώσεις που μας παραχώρησε πέρυσι ο πρόεδρος Πούτιν και αποτελεί τμήμα των σχεδίων των ρωσικών αρχών για την εξασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης παράλληλα με τη διοργάνωση ασφαλών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων», όπως είπε εκπρόσωπος της ΔΟΕ.

Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών για τη ρωσική ηγεσία, που αρχικά είχε απαγορεύσει πλήρως κάθε μορφής πολιτικές διαμαρτυρίες ως ένα από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τους Αγώνες. Ερμηνεύεται δε ως άλλη μια κίνηση κατευνασμού των διεθνών επικριτών της χώρας, που επικεντρώνουν την κριτική τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας που ψηφίστηκε πέρυσι και προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση.

Παρόμοιες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούνται επίσης η απελευθέρωση από τις ρωσικές φυλακές του φεμινιστικού μουσικού συγκροτήματος Πούσι Ράιοτ, η απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος ακτιβιστών της Γκρίνπις και η απροσδόκητη απονομή χάριτος στον επί μακρόν φυλακισμένο πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή