ΕΛΛΑΔΑ

Εκκρεμότητες με τις κεραίες

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ

Η εποχή που κάθε γειτονιά είχε και μια επιτροπή κατοίκων ενάντια στην αυθαίρετη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχει παρέλθει αφότου ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός Μεταφορών το 2012 πέρασε νόμο, ο οποίος έδινε περιθώριο 24 μηνών στις εταιρείες να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Η απόφαση απλοποίησε τη διαδικασία αδειοδότησης και οδήγησε σε αποσυμφόρηση τα δικαστήρια, τα οποία καλούνταν να δικάσουν έως και 3.000 υποθέσεις ετησίως (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές αποζημίωσης, διοικητικά μέτρα κ.ά.).

Τι λένε οι κάτοικοι

Εντούτοις, η απλοποίηση δεν ήταν αρκετή για να ρυθμιστούν όλες οι υποθέσεις, εξαιτίας της γραφειοκρατίας των δημοσίων υπηρεσιών. Αποτέλεσμα είναι να εκκρεμεί η αδειοδότηση 5.000 κεραιών, κάτι που ανάγκασε το υπουργείο Mεταφορών να περάσει ρύθμιση, η οποία παρατείνει επί 18 μήνες ακόμα τη διαδικασία. Ωστόσο, ουδόλως καθησύχασε τους κατοίκους, οι οποίοι τον τελευταίο μήνα, σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις, ξεσηκώθηκαν ξανά ενάντια στις εταιρείες. Την περασμένη Κυριακή 200 κάτοικοι της Επανομής διέκοψαν τοπικό ποδοσφαιρικό αγώνα, εισβάλλοντας στο γήπεδο της τοπικής ομάδας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για κεραία η οποία είχε τοποθετηθεί σε πυλώνα φωτισμού εντός του γηπέδου και δίπλα από σχολείο.

Την περασμένη Τρίτη, ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την οποία κατήγγειλε την εγκατάσταση τριών κεραιών κινητής τηλεφωνίας «σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Χαλκίδας, οι οποίες λειτουργούν σε ακτίνα μικρότερη των 300 μέτρων από οκτώ συνολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα». Στο Γαλάτσι ο δήμος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε να εγκαταστήσει δίκτυο αισθητήρων μόνιμης μέτρησης της ακτινοβολίας μετά την προσφυγή ενός κατοίκου κατά εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ο συγκεκριμένος δημότης μέτρησε την ακτινοβολία σε δύο σημεία του σπιτιού του και βρήκε ότι στην πλευρά που «βλέπει» προς την κεραία, η οποία έχει τοποθετηθεί σε ταράτσα απέναντι από το σπίτι του, τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι 17 φορές πάνω απ’ ό,τι στην αντίθετη πλευρά του σπιτιού του.

Στον Πειραιά εκδικάζεται την επόμενη εβδομάδα η υπόθεση ενός συστήματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την πολεοδομία παράνομο. Οι κάτοικοι περιμένουν να αποφασιστεί η απομάκρυνσή του ύστερα από τέσσερα χρόνια δικαστικού αγώνα. Ομως πενήντα μέτρα πιο κάτω, στο καμπαναριό της εκκλησίας του προφήτη Ηλία εμφανίστηκε μια νέα κεραία, η οποία τους έχει ξεσηκώσει.

«Το πρόβλημα δεν είναι η παρανομία, αλλά η νόμιμη αυθαιρεσία» λέει η κ. Κατερίνα Σκουρολιάκου, επίκουρη καθηγήτρια της σχολής τεχνολογικών εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας. «Ο νόμος επιτρέπει την τοποθέτηση κεραιών ισχύος έως και 34 volt/τ.μ., όταν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης τα όρια πέφτουν ακόμα και στα 2 βολτ» εξηγεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν πρέπει να βγουν, αλλά να μπουν περισσότερες κεραίες ώστε να πέσει η ισχύς και να... αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ