Γιαννης Παπανδριοπουλος: H Apple αγόρασε την εταιρεία του έναντι πολλών εκατομμυρίων

Γιαννης Παπανδριοπουλος: H Apple αγόρασε την εταιρεία του έναντι πολλών εκατομμυρίων

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πάμπολλοι Ελληνες στην Oμογένεια και εντός συνόρων μπορούν να ψηλώσουν λίγο περισσότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις: ο ομογενής Γιάννης Παπανδριόπουλος, ένας βραβευμένος και φέρελπις μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γεννημένος στην Αυστραλία και ιδρυτής της SnappyCam, είδε την εταιρεία του να αγοράζεται από την Apple αντί πλουσιοπάροχου τιμήματος. H εταιρεία του ουσιαστικά διαχειρίζεται την ομώνυμη εφαρμογή, η οποία συμπεριλαμβανόταν στο «κατάστημα» εφαρμογών της Apple για το iPhone, προσφέροντας εντυπωσιακές δυνατότητες ταχύτητας στη φωτογραφική κάμερα του συγκεκριμένου έξυπνου τηλεφώνου.

Μετά την επιχειρηματική συμφωνία, η εφαρμογή, η οποία κόστιζε προηγουμένως 99 σεντς του δολαρίου, αφαιρέθηκε από το «κατάστημα» της Apple και πολλοί υποψιάζονται πως πρόκειται να ενσωματωθεί δωρεάν στην επόμενη εκδοχή του iPhone της εταιρείας.

Τον Σεπτέμβριο η εφεύρεση του Γιάννη Παπανδριόπουλου ήταν στην πρώτη θέση από πλευράς πωλήσεων μεταξύ των εφαρμογών της Apple σε 15 χώρες και στην πρώτη δεκάδα σε 60 χώρες. Με τα δεδομένα αυτά ήταν αναμενόμενο η SnappyCam να αποτελεί περιζήτητο στόχο εξαγοράς από τις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας. Τελικά τις πρόλαβε όλες η Apple. Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων κινήσεών της, στις οποίες προχωρεί με την εξαγορά μικρότερων ομάδων πίσω από δημοφιλείς εφαρμογές, τις λειτουργίες των οποίων ενσωματώνει στο δικό της λειτουργικό πρόγραμμα iOS. «Φέρνοντας εντός των τειχών τον Γιάννη Παπανδριόπουλο η Apple, σημαίνει ότι θα αναπτύξει περαιτέρω την τεχνολογία, ώστε να την ενσωματώσει και στις άλλες συσκευές της, όπως τα iPad, Mac και MacBook», παρατηρεί το τεχνολογικό σάιτ TechCrunch. «Η φωτογράφηση είναι ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά οποιουδήποτε έξυπνου τηλεφώνου σήμερα, οπότε η προσφορά πολύ γρήγορης λήψης με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης αναδεικνύεται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Συγκεκριμένα, ο χρήστης της SnappyCam μπορεί να πραγματοποιεί λήψη φωτογραφιών πλήρους ανάλυσης σε 20 έως 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από την ήδη προβλεπόμενη για τη λειτουργία αυτή στο iPhone. Είχε προηγηθεί η βράβευση του Γιάννη Παπανδριόπουλου ή Τζον Παπ εν συντομία, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, με το βραβείο J.N.McNicol Prize πριν από επτά χρόνια. Το βραβείο δίδεται στους καλύτερους φοιτητές ανεξαρτήτως κλάδου, που διακρίνονται στην ακαδημαϊκή αριστεία και έχουν ηγετικές ικανότητες. Στο πλαίσιο της διατριβής του, εφήρμοσε μέθοδο η οποία επιτάχυνε το Διαδίκτυο έως κατά 100 φορές (εν συγκρίσει με τη συνήθη ταχύτητα από 1 έως 20 Mbps) και έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να το επιταχύνει έως 200 φορές. Τότε, το 2007, η εφημερίδα της Αυστραλίας The Age είχε κατατάξει τον Γιάννη Παπανδριόπουλο μεταξύ των εκατό κορυφαίων προσωπικοτήτων της χρονιάς εκείνης για την ανακάλυψή του.

Ο καθηγητής Ηλεκτρονικής Μηχανικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζον Κιόφι, γνωστός από ορισμένους στον κλάδο του και ως «ο πατέρας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου DSL», ήταν ένας από τους εξωτερικούς αξιολογητές της έρευνας του κ. Παπανδριόπουλου για τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Εντυπωσιάστηκε τόσο από τη δουλειά του 29χρονου τότε διδακτορικού φοιτητή, ώστε του προσέφερε θέση στη νεοφυή εταιρεία του ASSIA, η οποία δραστηριοποιείται στη βελτιστοποίηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων DSL. Η εταιρεία εμπορικής εκμετάλλευσης του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Melbourne Ventures, είχε αναλάβει τη διάθεση της τεχνολογίας του Ελληνοαυστραλού μηχανικού ηλεκτρονικών συστημάτων. Εκτοτε, βέβαια, ο ίδιος εξασφάλισε την πνευματική ιδιοκτησία της εφεύρεσής του και αργότερα την πώλησε στη σουηδική Ericsson με τη βοήθεια του πανεπιστημίου του.

Γονίδια

Το «μικρόβιο» της τεχνολογίας το απέκτησε μέσω… γονιδίων. Ο πατέρας του σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών συστημάτων στην Ελλάδα, προτού μεταναστεύσει στην Αυστραλία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Του μετέδωσε την αγάπη του για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η πρώτη του επαφή με την τεχνολογία έγινε στα δώδεκά του, όταν ξεκίνησε να δημιουργεί λογισμικό, και στα τριάντα πέντε του είναι εκατομμυριούχος πλέον. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Αυστραλίας, αν και δεν έχει γίνει γνωστό το ποσόν της εξαγοράς της εφαρμογής SnappyCam, μάλλον είναι επταψήφιο. Ο ίδιος ο συμπατριώτης μας, πάντως, από τα τέλη του 2007 είχε μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, αφότου προσελήφθη στην εταιρεία ASSIA.

Αργότερα εξασφάλισε την άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ μέσω της επίσημης λαχειοφόρου αγοράς. Το επόμενο βήμα του Γιάννη Παπανδριόπουλου ήταν να συστήσει τη νεοφυή SnappyCam και να επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση της κάμερας του iPhone. Είχε, άλλωστε, διαπιστώσει ότι η κάμερα αυτή δεν απέδιδε στο 100% των δυνατοτήτων της. Οταν το κατόρθωσε εκείνος, η Apple τον αντάμειψε.

Η τύχη ήταν πάντα στο πλευρό του σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά. «Η φιλομάθεια και η έμφαση στην εκπαίδευση ήταν κοινός τόπος στην οικογένειά μου», επισημαίνει. Το ίδιο και οι δικές του διακρίσεις από τα γυμνασιακά του χρόνια. Οταν τελείωσε το Λύκειο, βάσει των βαθμών του κατετάγη στην 30ή θέση μεταξύ των 250 αγοριών της χρονιάς του.

Πολλαπλές λήψεις

Ο Γιάννης Παπανδριόπουλος αντελήφθη ότι η φωτογραφική κάμερα του iPhone δεν μπορούσε να υποστηρίξει τη συνεχή και αδιάλειπτη λήψη φωτογραφιών, όπως αναφέρει ο ίδιος στην αυστραλιανή εφημερίδα The Queanbeyan Age. Ξεκίνησε, λοιπόν, να αναζητεί στη βιβλιογραφία ποιες επιστημονικές έρευνες είχαν προηγηθεί από τη δεκαετία του 1990 αναφορικά με την τεχνική συμπίεσης δεδομένων JPG και αναφορικά με μια μορφή συμπίεσης των εικόνων με τη βοήθεια των μαθηματικών. «Για να μπορέσω να καταστήσω την εφαρμογή SnappyCam ταχύτερη, απλά χρειαζόμουν να αντικαταστήσω το υφιστάμενο λογισμικό συμπίεσης JPG και τον αλγόριθμο που υπήρχε στο iPhone, ο οποίος προσφέρεται από την Apple στους μηχανικούς ανάπτυξης λογισμικού», επισημαίνει ο 35χρονος επιχειρηματίας και εφευρέτης. «Το ζητούμενο ήταν να επινοήσω κάτι αποδοτικότερο και ταχύτερο». Καρπός των ερευνητικών του πρωτοβουλιών ήταν μια εφαρμογή η οποία μπορεί να «τραβάει» τουλάχιστον 20 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση 8 μεγκαπίξελ. Ο κ. Παπανδριόπουλος κάνει λόγο για το «ιερό δισκοπότηρο» της φωτογράφησης μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, όπως λέει ο ίδιος, με τους πιο ένθερμους θιασώτες και χρήστες της εφαρμογής όσους παίζουν γκολφ και σόφτμπολ, ένα είδος μπέιζμπολ. Κι αυτό, γιατί μπορούν με τη φωτογράφηση συνεχιζόμενων και διαδοχικών φάσεων να εντοπίσουν τις κινήσεις τους και να τις διορθώσουν ή να τις αλλάξουν. Αλλοι ερασιτέχνες φωτογράφοι βγάζουν φωτογραφίες με κεραυνούς, καιρικά φαινόμενα, αλλά και τα παιδιά και τα οικόσιτα ζωάκια τους, τα οποία δεν μένουν ακίνητα ποτέ. Οπότε, με τη SnappyCam μπορούν ανά πάσα στιγμή και χωρίς διακοπή να τα απαθανατίσουν.

Η εφαρμογή του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία -πέραν του ενδιαφέροντος της Apple- προσείλκυσε και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες ήθελαν να την αγοράσουν. Επιπλέον, η SnappyCam ήταν τόσο δημοφιλής, ώστε κυκλοφόρησαν και πειρατικές εκδοχές της.

Κατά τον Ζιγιόν Γουάνγκ, λέκτορα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, «η SnappyCam είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά έχει ένα μειονέκτημα. Πιθανώς να καταναλίσκει μεγάλο μέρος της μπαταρίας του iPhone και ίσως γι’ αυτό μέχρι πρότινος η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και οι ανταγωνίστριές της να μην είχαν ασχοληθεί με κάτι ανάλογο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή