Αποκρατικοποιήσεις και διάθεση για ρίσκο ευνοούν φέτος την Ελλάδα

Αποκρατικοποιήσεις και διάθεση για ρίσκο ευνοούν φέτος την Ελλάδα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η όλο και μεγαλύτερη προθυμία των ξένων επενδυτών ακινήτων να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, στο πλαίσιο της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων, τοποθετεί εκ νέου την Ελλάδα στον «χάρτη» της επενδυτικής αγοράς, ιδίως από τη στιγμή που οι προσφερόμενες αποδόσεις συχνά κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Μάλιστα, αν το νομοθετικό πλαίσιο ενοικιάσεων ήταν φιλικότερο προς τους ιδιοκτήτες, εκτιμάται ότι οι αγοραπωλησίες θα ήταν σαφώς πολλαπλάσιες των μέχρι στιγμής κινήσεων που έχουν γνωστοποιηθεί.

Σύμφωνα με σχετική διεθνή έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων Colliers International («Παγκόσμια Ερευνα Διάθεσης Επενδυτών»), κατά το 2013, «στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των επενδυτών για ακίνητη περιουσία ήταν αυξημένο όπως και η προδιάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική δραστηριότητα που καταγράφηκε, μιας και το σύνολο των επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, τα έργα των αποκρατικοποιήσεων κατείχαν πρώτη θέση στη δραστηριότητα που σημειώθηκε, με τους τομείς της φιλοξενίας (ξενοδοχεία) και την αγορά γραφείων να ακολουθούν.

«Επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη ζώνη ΕΜΕΑ έδειξαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα το 2013, ενώ και οι τοπικοί επενδυτές εστίασαν επίσης περισσότερο στην εγχώρια αγορά» επισήμανε η κ. Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος της Colliers International Hellas. «Τα χαρακτηριστικά ακινήτων παρέμειναν το πιο σημαντικό κριτήριο για τους επενδυτές, το οποίο σε συνδυασμό με τις προσαρμογές των τιμών οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, έκαναν τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις». Σύμφωνα με την ίδια, αν η Ελλάδα συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, το 2014 θα αποτελέσει χρονιά μεγαλύτερης επενδυτικής δραστηριότητας, παρόμοια με τα επίπεδα που σημείωσε η Ιταλία και η Ισπανία το 2013. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα από επενδυτές της ζώνης ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) προς την Ελλάδα.

Πρωτιά για τα γραφεία

Οσον αφορά τα ακίνητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως προκύπτει από την έρευνα της Colliers, τα γραφεία στο κέντρο των πόλεων, εξακολουθούν να κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των επενδυτών της ζώνης ΕΜΕΑ σε ποσοστό 60%, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 37% τα οικιστικά ακίνητα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών από τη Μέση Ανατολή, στοιχείο σημαντικό για την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του νέου νόμου για την παροχή άδειας παραμονής διάρκειας πέντε ετών σε όσους αγοραστές εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με την Colliers International, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι προσδοκίες τους για αύξηση της επενδυτικής τους δραστηριότητας αναμένεται να βελτιωθεί το 2014. Η έρευνα φανερώνει αισιοδοξία και αυξημένη εμπιστοσύνη για τις οικονομικές προοπτικές για το 2014, βάσει των οποίων πολλοί επενδυτές σχεδιάζουν να επεκταθούν μέσα στο νέο έτος. Οπως προκύπτει, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές είναι ως επί το πλείστον πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους σε μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις, με το 70% να σχεδιάζει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση είναι περισσότερο επηρεασμένη από τα χαρακτηριστικά ακινήτων και τις αποδόσεις παρά από κρατικούς και πολιτικούς κινδύνους. Συγκεκριμένα, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 5, τα χαρακτηριστικά των ακινήτων παραμένουν το πιο σημαντικό κριτήριο επένδυσης για τους ερωτηθέντες στη ζώνη ΕΜΕΑ (βαθμός 4), με την οικονομική ανάπτυξη να ακολουθεί (3,9). Το κρατικό ρίσκο (3,8) κατείχε τη δεύτερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα, με την Ασία πρώτη (4).

Επιστροφή στο ρίσκο

Η έρευνα κατέγραψε επίσης ότι οι επενδυτές της ζώνης ΕΜΕΑ έχουν χαμηλότερη προδιάθεση για ανάληψη ρίσκου σε σύγκριση σε επενδυτές οι οποίοι προέρχονται από άλλες γεωγραφικές ζώνες. Μόνο το 33%των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αναλάβει περισσότερο ρίσκο κατά τους επόμενους 12 μήνες, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό στο παγκόσμιο δείγμα. Πάντως, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον για ανάληψη ρίσκου, οι ερωτηθέντες στη πλειονότητά τους προτιμούν να επενδύσουν σε τοπικές αγορές. Μόνο ένα 10% δείχνει ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Οι ερωτηθέντες από τις τρεις περιφέρειας της ζώνης ΕΜΕΑ (Δυτική Ευρώπη, Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Νότια Αφρική) παραδέχονται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου πηγάζει από τις τοπικές αγορές τους. Σε περίπτωση που στρέφονται προς το εξωτερικό, οι επενδυτές από τη Δυτική Ευρώπη επικεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνοι από Κεντρική Ανατολική Ευρώπη στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι επενδυτές από Μέση Ανατολή, Νότια Αφρική σε Ασία. Για όλους τους επενδυτές, η Γερμανία αποτελεί την προτιμώμενη αγορά στην Ευρώπη, με τη Γαλλία ν’ ακολουθεί. Οι επενδυτές που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτές τις αγορές, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή