Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Κουμουνδούρου

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Κουμουνδούρου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η κυβέρνηση είναι υπό κατάρρευση», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ουσιαστικά κήρυξε την περασμένη Τετάρτη, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το κόμμα του. Η Κουμουνδούρου εισέρχεται σε προεκλογικούς ρυθμούς με τη βεβαιότητα ότι δεν βρίσκονται μπροστά μόνον οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι εθνικές.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτηση του κόμματός του σε αυτές, αναφερόμενος σε «νέα, πρωτόγνωρα καθήκοντα και νέες, πρωτόγνωρες απαιτήσεις», ενώπιον των οποίων θα βρεθούν το κόμμα και τα στελέχη του σύντομα.

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά πιεστικό περιβάλλον για την κυβέρνηση και προεξοφλούν ότι, ακόμα κι αν δεν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές έως τον Μάιο, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι τόσο δυσμενή, που θα κλονίσουν την κυβερνητική συμμαχία και «η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί». Κάνουν λόγο, δε, για περιβάλλον ακραίας πόλωσης τους επόμενους μήνες, μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία. Τα χαρακτηριστικά που θα διαμορφώσουν την αντιπαράθεση είναι: α) Η οικονομική πολιτική και οι αναμενόμενες από την Κουμουνδούρου νέες πιέσεις της τρόικας για επιπλέον μέτρα. β) Η προβολή από κυβερνητικής πλευράς του διλήμματος «ψήφος υπέρ ή κατά της Ευρώπης». γ) Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για σκάνδαλα, με την Κουμουνδούρου να θέτει επιτακτικά ζήτημα διερεύνησης όλων των επισφαλών δανείων που χορηγήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες σε επιχειρήσεις και πολιτικά κόμματα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Κουμουνδούρου είδε στην αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, κατά την καθιερωμένη κοπή πίτας στην Προεδρία την περασμένη Πέμπτη, ότι «φέτος είναι η τελευταία μου χρονιά», κυβερνητικό δάκτυλο και πιέσεις προς τον κ. Παπούλια να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του για να εξυπηρετήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και ζήτησε από την Προεδρία να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Η απάντηση ήταν ότι ο Πρόεδρος θα εξαντλήσει τη θητεία του. Πάντως, ο κ. Τσίπρας έσπευσε προχθές, μιλώντας στη Βουλή, να διαμηνύσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιονδήποτε υποψήφιο προτείνει η κυβέρνηση. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή, στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ», ουσιαστικά προσδιόρισε για τον Φεβρουάριο του 2015 το απώτατο όριο βίου της παρούσας Βουλής.

Ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, στην Κουμουνδούρου αρχίζουν να κάνουν λόγο, πλέον, όχι απλώς για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αλλά και για διαφαινόμενη προοπτική αυτοδυναμίας.

Μέχρι την προκήρυξη εθνικών εκλογών, ωστόσο, προέχει η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να οριστικοποιηθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου και το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στο να κλείσουν οι υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες.

Αν και ο σχεδιασμός ήταν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να έχουν μορφοποιηθεί τα ψηφοδέλτια, καταγράφεται καθυστέρηση. Η άρνηση «δυνατών» στελεχών να αποδεχθούν να είναι υποψήφιοι σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά στην εκλογική μάχη, ο διαγκωνισμός ενδιαφερομένων σε αρκετούς περιφερειακούς δήμους, οι αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων σε επιλογές μη κομματικών υποψηφίων είναι τα βασικά αίτια της καθυστέρησης αυτής. Ετσι, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο που διανύουμε, πήρε αναβολή για το επόμενο ή, ενδεχομένως, για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή