Σαν ντόπιοι στις πρωτεύουσες της Βαλτικής

Σαν ντόπιοι στις πρωτεύουσες της Βαλτικής

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μπλόγκερ από τον «Like a Local Guide»* μας ξεναγούν η καθεμία στην πόλη της -η Laura στη φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Ρίγα, η Ülane στο Ταλίν και η Zydrune στο Βίλνιους- και μας αποκαλύπτουν τις αγαπημένες τους βόλτες και τα πιο ψαγμένα στέκια.

H Ρίγα της Λετονίας από τη Laura Plumina

Γνωρίστε τους ντόπιους στην υπαίθρια αγορά Kalnciema. Πραγματοποιείται δύο φορές το μήνα και είναι εξαιρετικά δημοφιλής για την αφθονία τοπικών γεύσεων που μπορεί να βρει κανείς στους πάγκους της κάθε δεύτερο Σάββατο, αλλά και για τις παράλληλες εκδηλώσεις, π.χ. συναυλίες, που την πλαισιώνουν.

> Kalnciema iela 35, www.kalnciemaiela.lv

Πάρτε τις απαραίτητες δόσεις κουλτούρας στο Πολιτιστικό Κέντρο Kanepes. Αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για Λετονούς, αλλά και για ξένους μουσικούς, εικαστικούς και φιλότεχνους, που πλην των άλλων το τιμούν για τα μποέμικα πάρτι του, τις συναυλίες και την αίθουσα σινεφίλ προβολών του.

> Skolas iela 15, T/+371 29404405

Δειπνήστε μετά τέχνης στην γκαλερί Istaba. Στα μόλις πέντε τραπέζια του εστιατορίου της δεν σερβίρεται στάνταρ μενού. Ο πελάτης επιλέγει το πιάτο του κουβεντιάζοντας με τον σεφ. Αφήστε τον λοιπόν να σας εκπλήξει και να μαγειρέψει ειδικά για εσάς, αφού προηγουμένως απολαύσετε την έκθεση της γκαλερί.

> Krisjana Barona iela 31a, T/+371 67281141

Για φθηνά ποτά κάντε μια στάση στο Chomsky. Αν και αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τους κατοίκους της Ρίγα, καλωσορίζει με ζεστασιά και τους επισκέπτες. Εναλλακτικό μπαρ με χαλαρή ατμόσφαιρα και ποτά σε λογικές τιμές, σε αρκετά κεντρικό σημείο, που το κάνει προσβάσιμο από την Παλιά Πόλη.

> Lacplesa iela 68

Βρείτε το βιβλίο που ψάχνετε στο Robert’s Books. Το πιο «φιλόξενο» βιβλιοπωλείο της Ρίγα, με την καλύτερη συλλογή καινούργιων και μεταχειρισμένων βιβλίων στην αγγλική γλώσσα, το αγαπούν φοιτητές, φιλόσοφοι, καθηγητές, συνταξιούχοι, όλος ο καλός ο κόσμος. Θα σας εντυπωσιάσουν η ποικιλία και οι καλές τιμές του.

> Dzirnavu iela 51a

Αφεθείτε στην ηρεμία του παλιού λιμανιού Andrejsala. Βρίσκεται τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης, που μπορείτε να φτάσετε έως εδώ με τα πόδια οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, για να απολαύσετε τη σιωπηλή γοητεία του μεγάλου ποταμού, τις αραγμένες βάρκες και τα ρομαντικά εστιατόρια. Αξίζει τον κόπο.  

> Andrejostas iela, www.andrejsala.lv

Απολαύστε υψηλής ποιότητας φαγητό και υπηρεσίες στο Café Osiris. Στο κατά πάσα πιθανότητα παλιότερο εστιατόριο πολυτελείας της Ρίγα φαίνεται πως όλα μένουν ίδια και απαράλλαχτα από την ημέρα που άνοιξε. Διατηρεί την ποιότητα του φαγητού του, τη διακόσμηση, την ατμόσφαιρά του, μέχρι και κάποιους από τους σερβιτόρους του. Κάντε την κράτησή σας εγκαίρως.

> Krisjana Barona 31, T/ +371 67243002, www.cafeosiris.lv

 

Μάθετε από πρώτο χέρι τι τρώνε και πώς γλεντάνε οι ντόπιοι στο Ala. Ενα από τα ωραιότερα σημεία για αμιγώς λεττονικό γεύμα και ντόπια μπίρα στην Παλιά Πόλη. Φορέστε άνετα παπούτσια, γιατί κάθε Τετάρτη διοργανώνονται βραδιές παραδοσιακών χορών, ενώ οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες στη folk μουσική.

> Peldu 19, T/ +371 27796914, www.folkklubs.lv

Θαυμάστε τοπίο και θέα στη νήσο Kipsala. Διασχίστε την καλωδιωτή γέφυρα και… φτάσατε! Η θέα στην Παλιά Πόλη της Ρίγα είναι υπέροχη, ενώ το νησί μαρτυρεί μέσα από τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του την ιστορία του ως σημαντικός ψαρότοπος. Τα ξύλινα κτίρια στις όχθες του ποταμού Νταουγκάβα είναι χάρμα οφθαλμών. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο ολοκαίνουργιο μουσείο Zanis Lipke Memorial, αφιερωμένο στον άνθρωπο που έσωσε πάνω από 50 Εβραίους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρύβοντάς τους μέσα στο σπίτι του. Και για να φύγετε πλήρεις, δοκιμάστε οπωσδήποτε την κουζίνα του Fabrikas.

> Balasta dambis 70, T/+371 67873804

Παρεκκλίνετε από τα τουριστικά μονοπάτια για το Μεγάλο Νεκροταφείο. Το νεκροταφείο στο τέρμα της οδού Μiera είναι το Pere Lachaise της Ρίγα, όπου πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενταφιάζονταν επιφανείς πολίτες. Θα συναντήσετε δεκάδες εγκαταλελειμμένα μαυσωλεία και τάφους των τελευταίων στρατιωτών της Βέρμαχτ στη Λεττονία. Σήμερα ο χώρος παραπέμπει πιο πολύ σε πάρκο και προσφέρεται για ήσυχους περιπάτους.

Μετάβαση

Tη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, απευθείας πτήσεις για την πρωτεύουσα της Λετονίας δεν υπάρχουν. Μπορείτε ωστόσο να την προσεγγίσετε με τη Lufthansa ή την Turkish, μέσω Φρανκφούρτης ή Κωνσταντινούπολης αντίστοιχα, σε τιμές που για τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινούν από 198,13 ευρώ κατ’ άτομο, με φόρους, μετ’ επιστροφής.

*www.likealocalguide.com

 

Eπόμενη σελίδα: Ταλίν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή