Προτάσεις ΣΕΤΕ για τις χορηγήσεις βίζα

Προτάσεις ΣΕΤΕ για τις χορηγήσεις βίζα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κυρίαρχη δύναμη για τον παγκόσμιο τουρισμό αναδεικνύεται η Κίνα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Σύμφωνα με τον ΠΟΤ η Κίνα έγινε από το 2012 η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού με ταξιδιωτικές δαπάνες 102 δισ. δολ. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου πέρυσι οι δαπάνες των Κινέζων τουριστών παρουσίασαν περαιτέρω αύξηση κατά 28% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Τα σχετικά στοιχεία συμπεριέλαβε ο ΠΟΤ στην παρουσίαση του βαρόμετρου τουρισμού για το 2013 σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς αφίξεις πέρυσι αυξήθηκαν κατά 5% αγγίζοντας τον αριθμό ρεκόρ του 1,09 δισ.

Κρίσιμη παράμετρος για τη δυναμική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από αγορές όπως η Κίνα αλλά και άλλες που απαιτείται βίζα Σένγκεν στη χώρα μας θα αποτελέσει η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη σχετική διαδικασία των χορηγήσεων θεωρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων απέστειλε επιστολή στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας αναλυτικά τα βήματα που απαιτούνται για την περαιτέρω διευκόλυνση και επιτάχυνση χορηγήσεων βίζα Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ είναι αναγκαία η αυστηρή κωδικοποίηση του καθεστώτος χορηγήσεων βίζας πολλαπλών θεωρήσεων βάσει του κανόνα «πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μιας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη πολλαπλής ενός έτους, τρίτη επίσκεψη πολλαπλής τριών ετών». Οπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο διαφορετικών ερμηνειών από κάθε προξενική αρχή που οδηγεί σε χορηγήσεις βίζας πολλαπλών χρήσεων διάρκειας λίγων μηνών.

Επίσης, σημειώνει ότι οι βίζες πρέπει να χορηγούνται εντός 48 ωρών. Παράλληλα, προτείνει την επανάληψη της περσινής ημερίδας στην Αθήνα με τους αρμόδιους πρόξενους από τις βασικές αγορές – στόχους (με κάλυψη των μεταφορικών δαπανών από τον ΣΕΤΕ) με στόχο την οριζόντια εφαρμογή των οδηγιών αλλά και για την επίλυση σειράς θεμάτων ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Κατά τον ΣΕΤΕ η ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας πρέπει να ορισθεί το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, από τέλη Ιανουαρίου που αρχικά είχε εξετασθεί η πραγματοποίησή της. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο για τη νέα περίοδο πρέπει να εξασφαλισθούν ανταποδοτικά οφέλη από τον διαμεσολαβητή πάροχο ο οποίος εισπράττει υπέρογκα ποσά για την προβολή της χώρας.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι η χρήση μέρους των εσόδων της βίζας Σένγκεν για την προβολή της χώρας αποτελεί εδώ και καιρό ρητή εντολή του πρωθυπουργού. Μάλιστα, τονίζει ότι η επιλογή του παρόχου έγινε με ανάθεση και όχι με διαγωνιστική διαδικασία ως όφειλε. Ο ΣΕΤΕ ενημερώνει τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού ότι θα παράσχει και φέτος όπως τα δύο προηγούμενα έτη την αναγκαία υποστήριξη, διαθέτοντας επιπλέον επιτόπιο βοηθητικό προσωπικό στις κατά τόπους προξενικές αρχές για την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή