Επικήρυξη 4 εκατ. για καταζητούμενους τρομοκράτες

Επικήρυξη 4 εκατ. για καταζητούμενους τρομοκράτες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ επικήρυξε η ΕΛ.ΑΣ. τους καταζητούμενους τρομοκράτες Χριστόδουλο Ξηρό, Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα καθώς επίσης και τους άγνωστους δράστες της διπλής δολοφονικής επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι με κοινή υπουργική απόφαση του κ. Ν. Δένδια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή 4 εκατ. ευρώ σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των: Χριστόδουλου Ξηρού 56 ετών, Νίκου Μαζιώτη 42 ετών, Πόλας Ρούπα 44 ετών καθώς και των δραστών που την 1η Νοεμβρίου εκτέλεσαν τα μέλη της Τ.Ο. Ν. Ηρακλείου της Χρυσής Αυγής Γ. Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη. Ο Ξηρός, ως γνωστόν, είναι καταδικασμένος σε 6 φορές ισόβια για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», ενώ οι Μαζιώτης και Ρούπα έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 50 ετών για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Μιλώντας χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις (όχι όμως και επαρκείς αποδείξεις) και για την ταυτότητα των δολοφόνων του Ν. Ηρακλείου. «Γνωρίζουμε ότι οι τρομοκράτες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με άτομα που κινούνται στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Εκτιμούμε ότι το ποσό των 4 εκατ. ευρώ είναι αρκετά μεγάλο ώστε να ωθήσει ορισμένους από τους “ποινικούς” να δώσουν πληροφορίες για τον εντοπισμό των καταζητούμενων τρομοκρατών» σχολίασε πηγή του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη.

Mετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε χθες σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ ο κ. Δένδιας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τρομοκρατία συνιστά τεράστια πρόκληση για την πατρίδα, την οποία η Ελληνική Αστυνομία θα αντιμετωπίσει με επιτυχία. Αναφερόμενος στο θέμα της επικήρυξης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σχολίασε ότι «το ελληνικό κράτος, ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός, θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι έχει συνταγματικό καθήκον, προκειμένου να προστατεύσει την πατρίδα, την κοινωνία και την οικονομική της ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες οι έρευνες Αντιτρομοκρατικής και Ασφάλειας σε σπίτια αντιεξουσιαστών και συγγενών του Χριστόδουλου Ξηρού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνελήφθησαν τρία άτομα για παραβάσεις του νόμου περί όπλων ενώ αναζητούνταν και ένα τέταρτο. Κατά πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη ελέγχθηκαν τρία συγγενικά πρόσωπα Ξηρού, ενώ συνελήφθη αντιεξουσιαστής που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συνδέεται με την κατάληψη «Ναδίρ» στη Θεσσαλονίκη. Στην κατοχή του βρέθηκαν σπρέι πιπεριού, 11 κάλυκες καθώς και εκτυπωμένες (από το Διαδίκτυο) προκηρύξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία – F.A.I.». Στην Αθήνα έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια 4 αναρχικών. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ μέχρι αργά χθες αναζητείτο ένα τρίτο καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα πιστόλι στιλό, σπρέι πιπεριού, ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 9 mm αντιασφυξιογόνος μάσκα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Παρόμοιες έρευνες έγιναν και την Τρίτη στο πλαίσιο προσπάθειας της ΕΛ.ΑΣ. να ασκήσει ασφυκτική πίεση σε άτομα του ιδεολογικού και συγγενικού περιβάλλοντος Ξηρού. Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη οπλοκατοχή ασκήθηκε σε βάρος του 37χρονου αναρχικού Γ.Κ. που συνελήφθη σε έρευνα στο σπίτι του στα Εξάρχεια, το απόγευμα της Τρίτης. Ο 37χρονος παραπέμφθηκε για να δικαστεί στο αυτόφωρο, όπου αναμένεται να ζητήσει τριήμερη προθεσμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή