Ο τριπλός ρόλος του κ. Παπασταύρου

Ο τριπλός ρόλος του κ. Παπασταύρου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σταύρος Παπασταύρου έχει γίνει εδώ και καιρό η «σκιά» του πρωθυπουργού, μέσα και έξω από το Μαξίμου. Δεν είναι λίγα τα βράδια που ο οιονεί επιτελάρχης του Μεγάρου Μαξίμου ακολουθεί τον κ. Σαμαρά στο σπίτι του στην Κηφισιά έπειτα από πολλές ώρες συνεργασίας στο γραφείο.

Ο κ. Παπασταύρου παίζει πολλούς ρόλους ταυτόχρονα. Ο τελευταίος είναι το «να βάζει τις φωνές» σε υπουργούς και γενικούς γραμματείς οι οποίοι έχουν μείνει πίσω στην υλοποίηση των μνημονιακών τους υποχρεώσεων. Το κάνει με μεγάλη ένταση και ενίοτε ακούγονται παράπονα για δείγματα αλαζονείας. Ο δεύτερος ρόλος είναι να είναι ο σκληρός με την τρόικα. Χρησιμοποιώντας μερικές φορές τεχνικές Αμερικανού δικηγόρου, έχει γίνει και απότομος στη διαπραγμάτευση. Το αποκορύφωμα αυτού του ρόλου ήταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του περασμένου Απριλίου, όταν ο κ. Παπασταύρος «στρίμωξε» έναν από τους επικεφαλής της τρόικας, ανασύροντας έγγραφο με τη δική του υπογραφή, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματα του κ. Στουρνάρα για την απόκρουση των πιέσεων εκ μέρους των δανειστών και να αναγκάσει τον εκπρόσωπό τους σε αναδίπλωση.

«Υπάρχουν στιγμές της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα όταν εγείρονται μαξιμαλιστικές απαιτήσεις εκ μέρους της τρόικας, που κρίνεται αναγκαίο να προστατευθούν οι υπουργοί από το πολιτικό βάρος μιας σύγκρουσης», σημειώνουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Τρίτος ρόλος είναι η ανάληψη ειδικών αποστολών, όπως η μυστική διαπραγμάτευση με τα επιτελεία ξένων ηγετών, η παρακολούθηση μεγάλων επενδυτικών projects κ.ά. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι ειδικές αποστολές έχουν γίνει τόσο πολλές, που το σύστημα έχει «μπουκώσει», μια και δεν υπάρχει άλλος στο Μαξίμου για να τις αναλάβει. Ο κ. Παπασταύρου βρίσκεται συχνά στον αντίποδα των απόψεων που εκφράζει ο Δημήτρης Σταμάτης και πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωράει πιο γρήγορα μεταρρυθμίσεις και μνημονιακές υποχρεώσεις.

Αξιόπιστες πηγές χαρακτήριζαν αβάσιμες τις πληροφορίες περί διαδοχής του κ.Στουρνάρα από τον κ. Παπασταύρου. Προβλέπουν πως ο βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έχει εξασφαλίσει υπόσχεση για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, την οποία και έχασε στο πάρα πέντε το 2009.

Ο 49χρονος δικηγόρος, με πολύ καλές σπουδές (αριστούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακά στο Harvard) και πολυετή επαγγελματική εμπειρία στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, διαθέτει την τεχνογνωσία των διαπραγματεύσεων, αλλά και τις αναγκαίες επαφές και τα αξιοποιεί προκειμένου να υλοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι που κάθε φορά θέτει ο πρωθυπουργός. Διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο προσωπικών γνωριμιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Για παράδειγμα, διατηρεί εδώ και δύο δεκαετίες στενή προσωπική φιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, από τότε που ήταν πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ και ο κ. Παπασταύρου πρόεδρος της αντίστοιχης φοιτητικής ομάδας. Στενός φίλος, όμως, είναι και με τον επιτελάρχη του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Γιοχάνες Λάτενμπεργκερ, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάους Βέλε, ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή