«Δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας φόρος»

«Δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας φόρος»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δαπάνες προς περικοπή αναζητεί το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει τη δημοσιονομική «τρύπα» που θα δημιουργήσει η επιστροφή στους ενστόλους των αμοιβών που τους είχαν περικοπεί. Με δηλώσεις του στην «Κ», ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επαναλαμβάνει ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπό την έννοια αυτή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα επιπλέον μέτρα θα απαιτηθούν για το 2014. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «το μόνο που μπορώ να πω κατηγορηματικά είναι ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος».

Με τη δήλωσή του, ο κ. Στουρνάρας δείχνει σαφώς στην κατεύθυνση των δαπανών. Δεδομένων, όμως, του μεγέθους της «τρύπας» (μπορεί να φθάσει έως και 500 εκατ. ευρώ) και της ανάγκης για υιοθέτηση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα κενά θα καλυφθούν με παρεμβάσεις που θα ακουμπούν στο κομμάτι των αμοιβών και παροχών στο Δημόσιο.

Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει την τρόικα που έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί. Οι ανατροπές που φέρνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ στο δημοσιονομικό πρόγραμμα έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου (νέα πιθανή ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών η 3η Φεβρουαρίου), χωρίς ωστόσο να είναι οριστικό.

Στα ανοικτά μέτωπα περιλαμβάνονται:

1. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η τρόικα δίνει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, σε σημείο που στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εάν η κυβέρνηση δείξει ότι προχωράει στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, οι πιστωτές της χώρας είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους επί των δημοσιονομικών.

2. Το δημοσιονομικό κενό του 2014. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει παρουσιάσει μέτρα που υπερκαλύπτουν τις εκτιμήσεις της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό. Οι ξένοι πιστωτές αμφισβητούν προς το παρόν την απόδοση κάποιων από αυτά, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για άλλα που δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα

3. Το δημοσιονομικό κενό του 2015. Κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να καταλήξουν στο ύψος του κενού. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με βάση τα τελικά στοιχεία του 2013, το κενό είναι μικρότερο του 1 δισ. ευρώ. Η τρόικα από την πλευρά της επιμένει ότι ανέρχεται στα 2 με 3 δισ. ευρώ. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο, με το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει οι νέες παρεμβάσεις να προέλθουν κυρίως από την αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών στα πρότυπα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), δηλαδή χωρίς απολύσεις. Ωστόσο, η τρόικα δεν έχει πειστεί ότι μόνο αυτό μπορεί να αποδώσει επαρκείς εξοικονομήσεις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

4. Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Η κυβέρνηση προτείνει αυτό να συμβεί σε μία δόση, αλλά ακόμα υπάρχει συζήτηση για τον αριθμό των δόσεων και το κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή