Περισσότερα από 10 εκατ. στο «ταμείο» τρομοκρατών

Περισσότερα από 10 εκατ. στο «ταμείο» τρομοκρατών

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταμείο πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαθέτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το εγχώριο τρομοκρατικό δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παράλληλα με τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό των καταζητούμενων τρομοκρατών Χριστόδουλου Ξηρού, Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα εντείνονται το τελευταίο διάστημα και οι προσπάθειες των αρμόδιων διωκτικών και ελεγκτικών αρχών της χώρας προκειμένου να εντοπιστούν τα κεφάλαια με τα οποία χρηματοδοτείται η αναβίωση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα χρήματα του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου» ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ δίχως να έχει προς το παρόν διευκρινιστεί εάν μέρος του ποσού είναι κατατεθειμένο σε λογαριασμούς τραπεζών ή όχι. Θεωρείται πιθανό το επόμενο διάστημα να ζητηθεί άρση τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμούς ατόμων για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι ανήκουν στο δίκτυο υποστήριξης των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ο φυγόποινος Νίκος Μαζιώτης (έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 50 ετών για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα») μαζί με ομάδα 5 – 6 συνεργών του φέρεται να έχει διαπράξει πέντε ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών σε Ακράτα, Σπέτσες, Βελεστίνο, Νεμέα και Μέθανα. Η συνολική λεία υπερέβη το 1,5 εκατ. ευρώ. Από την Εθνική Τράπεζα στα Μέθανα, για παράδειγμα, (στο εσωτερικό του υποκαταστήματος εντοπίστηκε αποτύπωμα του καταδικασμένου τρομοκράτη) ο Μαζιώτης και οι συνεργοί του άρπαξαν 109.000 ευρώ, από την Εμπορική Τράπεζα Νεμέας 280.000 ευρώ και από την Alpha Bank στις Σπέτσες, 500.000 ευρώ. Ο ίδιος ο Μαζιώτης με επιστολή του στο Διαδίκτυο είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στις αποδιδόμενες σ’ αυτόν ληστείες. Η Αντιτρομοκρατική συνδέει τον Μαζιώτη με την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού (ανάληψη ευθύνης από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών») αλλά και την πρόσφατη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

Και από τους «Πυρήνες»

Σε ένοπλες ληστείες τραπεζών φέρονται αναμεμειγμένα και άτομα που συνελήφθησαν (κατά τη διάρκεια του 2013) και προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ενδεικτικά, τα μέλη της αποκαλούμενης «ομάδας του Βελβεντού» που συνελήφθησαν για τη ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας στον Βελβεντό Κοζάνης, τον Φεβρουάριο του 2013, φέρονται αναμεμειγμένα και στις ληστείες σε υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας στον Φιλώτα Φλώρινας (με λεία 110.000 ευρώ) και τον Πυργετό Λάρισας (με λεία 18.500 ευρώ). Τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά δεν έχουν βρεθεί. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πιθανό στο «επαναστατικό ταμείο» να συνδράμει και ο επίσης καταζητούμενος και επικηρυγμένος βαρυποινίτης Βασίλης Παλαιοκώστας. Μιλώντας στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής του Παλαιοκώστα σε ένοπλες ληστείες τραπεζών που έχουν διαπραχθεί το τελευταίο διάστημα και πρόσθεσε ότι «το μερίδιό του από τα λύτρα της απαγωγής του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά (το 2008) ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ».

Το εύρος του «επαναστατικού ταμείου», παρατηρούν αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης παρέχει στα μέλη του τρομοκρατικού δικτύου σχεδόν απεριόριστη δυνατότητα αγοράς όπλων. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι «στην επίθεση εναντίον των γραφείων της Ν.Δ. οι δράστες είχαν στην κατοχή τους ρουκετοβόλο τύπου RPG καθώς και όπλα τύπου καλάσνικοφ, ενώ “καθαρά” καλάσνικοφ χρησιμοποιήθηκαν και στην επίθεση εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια του 2013 αποκάλυψε τακτικές αγοραπωλησίες όπλων και ρουκετοβόλων για λογαριασμό ατόμων που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Διακίνηση όπλων και πυρομαχικών είχε αποκαλυφθεί και με αφορμή τον εντοπισμό Ι.Χ. στα Εξάρχεια στον χώρο αποσκευών του οποίου είχαν βρεθεί κρυμμένα δύο καλάσνικοφ, πέντε χειροβομβίδες και 1.500 σφαίρες καλάσνικοφ. Το αυτοκίνητο είχε μισθώσει 35χρονος αντιεξουσιαστής που διαφεύγει τη σύλληψη και καταζητείται.

Ο 35χρονος είχε συλληφθεί το 2005 για επίθεση εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Συγκατηγορούμενός του για την ίδια υπόθεση ήταν γνωστός αντιεξουσιαστής, στο σπίτι του οποίου πραγματοποίησε έφοδο η Αντιτρομοκρατική την περασμένη Τρίτη. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα πιστόλι και σφαίρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή