Υπό πίεση στο σημερινό Eurogroup

Υπό πίεση στο σημερινό Eurogroup

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να μην ανέβουν οι τόνοι και να μεταφέρει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμμετάσχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, στο Eurogroup.

Τρόικα και κυβέρνηση έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προγράμματος που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να έχουν αρχίσει να χάνουν την ψυχραιμία τους. Για το λόγο αυτό και ο κ. Στουρνάρας θα δεχτεί πίεση σήμερα, αλλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η πίεση αυτή θα αντικρουστεί γιατί η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο – ιδίως στο σκέλος των δημοσιονομικών με το πρωτοφανές πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 – και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται.

Κρίσιμο ζήτημα είναι η υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει την συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και αυτό είναι κάτι που για το οποίο θα διαβεβαιώσει ο κ. Στουρνάρας το Eurogroup.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών εξελίξεων, τα «αγκάθια» είναι δύο. Το ένα αφορά στο 2014 και το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπλέον μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργήσει η επιστροφή των ποσών που περικόπηκαν σε μισθούς και συντάξεις των ένστολων (περίπου 500 εκατ. ευρώ), αλλά και των δικαστών (άλλα 200 εκατ. ευρώ).

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το κενό του 2015. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση το υπολογίζει σε περίπου 1 δις ευρώ, αλλά η τρόικα θεωρεί ότι κινείται μεταξύ 2 και 3 δις ευρώ. Ηδη, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να προσδιορίζει τις περιοχές από τις οποίες θα καλυφθεί το κενό του 2015, αλλά για να κλείσει ο έλεγχος θα πρέπει να επέλθει δεσμευτική συμφωνία για το ύψος της «τρύπας» και τον τρόπο κάλυψής της.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας με αρχές της επόμενης. Στόχος παραμένει να επέλθει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή