ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Έχω συναίσθηση της θέσης που αναλαμβάνω σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον προκάτοχό του Βύρωνα Πολύδωρα. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Μεϊμαράκης κατευθύνθηκε στο νέο του γραφείο, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο της Βουλής, προκειμένου να παραλάβει και τυπικά το αξίωμα από τον κ. Πολύδωρα, ο οποίος καλωσόρισε τον νέο πρόεδρο της Βουλής εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα διαχειριστεί με επιτυχία το αξίωμά του. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε σύμφωνος με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη και υπογράμμισε την ανάγκη να είναι στέρεος ο στόχος της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ και της εθνικής συνεννόησης που απαιτεί αυτή η κρίσιμη περίοδος για τον τόπο.

Είναι μεγάλη τιμή να διαδέχομαι εσάς που πάντοτε επιδεικνύατε καλή διάθεση συνεργασίας, ήθος και αγωνιστικότητα για τις ίδιες αρχές μέσα από τη μεγάλη παράταξη που υπηρετήσαμε, απάντησε ο νέος πρόεδρος της Βουλής και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή, πρόκληση και στοίχημα την εκλογή του. Πάντα σας συμβουλευόμουνα και θα εξακολουθήσω να σας συμβουλεύομαι γιατί σέβομαι τον άνθρωπο Πολύδωρα και πιστεύω ότι η συμβολή σας θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη οι βουλευτές να αποδείξουν ότι κατανοούν όσα περνάνε οι πολίτες και να γίνουν οι αναγκαίες περικοπές. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να γίνεται ουσιαστικός διάλογος στο Κοινοβούλιο, χωρίς συνθήματα αλλά με επιχειρήματα, για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αμέσως μετά την «τελετή παράδοσης» ο κ. Μεϊμαράκης τοποθέτησε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, με πιθανότερη την Πέμπτη.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναδείχθηκε, με απόλυτη πλειοψηφία, νέος πρόεδρος της Βουλής. Στη μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 11.15 το πρωί, ψήφισαν υπέρ του κ. Μεϊμαράκη 223 βουλευτές ενώ 66 βουλευτές ψήφισαν λευκό και 1 βουλευτής ψήφισε άκυρο.

Νέο ρεκόρ ψήφων από τη μεταπολίτευση και μετά, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα για τον κ. Μεϊμαράκη ο εκτελών χρέη προσωρινού προέδρου Γιάννης Τραγάκης.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω του προβλήματος υγείας και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λόγω της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Απόντες και οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Χατζηδάκης λόγω της Συνόδου Κορυφής. Οι προαναφερόμενοι δεν έχουν δώσει ακόμη το νενομισμένο όρκο για το βουλευτικό αξίωμα. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η βουλευτής Ελένη Γερασιμίδου (ΚΚΕ) και ο Θεόδωρος Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ).

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν ο μοναδικός προτεινόμενος για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και για τον λόγο αυτό στους βουλευτές είχαν από νωρίς διανεμηθεί δύο ψηφοδέλτια. Στο ένα ήταν τυπωμένο το όνομα του κ. Μεϊμαράκη και το άλλο λευκό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας αξιοποιώντας έναν αστεϊσμό των συναδέλφων του Ανδρέα Λυκουρέντζου και Κώστα Τασούλα, επέδειξε το ψηφοδέλτιο με το όνομα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που έριξε στην κάλπη διασκεδάζοντας τις φήμες που τον ήθελαν ενοχλημένο για την αντικατάστασή του.

Πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας το νενομισμένο όρκο έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος απουσίαζε από την χθεσινή πανηγυρική τελετή της ορκωμοσίας της Βουλής για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Χωρίς εκπλήξεις η εκλογή αντιπροέδρων

Χωρίς εκπλήξεις και με τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής Πολύβιο Ζησιμόπουλο να μην εκλέγεται στη θέση του Ζ' αντιπροέδρου της Βουλής, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό που προβλέπει το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εκλογή των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου.

Έξι αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και πέντε γραμματείς, εξέλεξε η Βουλή, μετά από μυστική ψηφοφορία. Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών εκλέχτηκαν κατά σειρά:

-Από τη ΝΔ τρεις αντιπρόεδροι: Α΄ Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Τραγάκης, Β΄Αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Νάκος, Γ' Αντιπρόεδρος ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης όλοι τους με 235 ψήφους υπέρ, 48 λευκά και δύο άκυρα.

-Από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε στη θέση του Δ΄Αντιπροέδρου ο Γιάννης Δραγασάκης με 227 ψήφους υπέρ, 57 λευκά και ένα άκυρο.

-Από το ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στη θέση του Ε΄ Aντιπροέδρου με 228 ψήφους υπέρ 54 λευκά και ένα άκυρο.

-Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκλέχτηκε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στη θέση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου, με 225 ψήφους, 56 λευκά και 3 άκυρα.

-Δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση της Χρυσής Αυγής για τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο στη θέση του έβδομου αντιπροέδρου της Βουλής με 204 άκυρα, 41 υπέρ και 39 λευκά. Η κοινοβουλευτική δύναμη της Χρυσής Αυγής αριθμεί 18 βουλευτές και επομένως ο υποψήφιος του κόμματος έλαβε 23 ψήφους επιπλέον και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Ως εκ τούτου η θέση του Ζ' αντιπροέδρου παραμένει κενή.

Εκλέχθηκαν επίσης κοσμήτορες οι βουλευτές Κώστας Κουκοδήμος, Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ) και Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ).

Γραμματείς εκλέχθηκαν οι νεώτεροι σε ηλικία βουλευτές Χρήστος Δήμας, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης (ΝΔ) και Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανέφερε ότι ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος δεν εκλέγεται καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα που προβλέπει απαιτούμενο αριθμό ψήφων τουλάχιστο το 1/4 του Σώματος.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Είναι γιος του Γιάννη Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ. Σπούδασε Νομική, Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα και διατριβή στα εκλογικά συστήματα. Εκλέγεται Βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Β' Αθήνας το 1989, και σ`όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (1989, Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990, 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δυο κόρες.

Σήμερα είναι πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατία Κωνσταντίνος Καραμανλής, Βουλευτής Β' Αθηνών

Ο κ. Μεϊμαράκης διετέλεσε:

Υπουργός Εθνικής Αμύνης από 16/2/06, έως 7/10/09.

Ο πρώτος Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.(1991-1992). Υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για τον Αθλητισμό) από 3/12/92, έως 12/10/93.

Στις 24/4/94 στο Γ' Συνέδριο της Ν.Δ., επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Βορειοατλαντική Συνέλευση.

Πρόεδρος της ΟΚΕ Αθλητισμού και Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Οικονομικών.

Μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.

Μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄Συνεδρίου της ΝΔ, υπό τον Γεώργιο Ράλλη.

Υπεύθυνος Κεντρικής Επιτροπής του Τομέα Υποδομών της ΝΔ.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής του εκτάκτου Συνεδρίου «αρχών και θέσεων» της ΝΔ το 2000.

Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ μέχρι την 7.04.2001.

Από την εποχή των σίξτις έως τη Βουλή

Ο ίδιος έχει αφηγηθεί σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ότι νεαρός σύχναζε στα κλάμπ της Φωκίωνος Νέγρη, ότι παρακολουθούσε τα μουσικά πρωϊνά της εποχής των σίξτις και ότι έκανε κόντρες με πατίνια και Solex στα Εξάρχεια όπου μεγάλωσε. Έπαιζε μπάσκετ στον Αστέρα Εξαρχείων. Με τους φίλους του παίζει τένις και πόλο, κάνει θαλάσσιο σκι και βόλτες με το φουσκωτό του. Παρακολουθεί αγώνες στίβου, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κυρίως των εθνικών ομάδων.

Αγαπημένα του αντικείμενα είναι μια παλιά κιθάρα, το κομπολόϊ του, οι αναμνηστικές αθλητικές πλακέτες, οι δίσκοι 45 στροφών και ασφαλώς το άμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες.

Το 1979 στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, πριν από το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, προώθησε μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του τη μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας σε κόμμα αρχών. Τότε έβαλε την καθαρίστρια να μοιράσει στα δωμάτια των συνέδρων- στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής-το κείμενο των θέσεων τους και για το πετύχει είπε στην καθαρίστρια ότι ήταν εντολή του Προέδρου. Επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανέλαβε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νεολαίας. Επί των ημερών του η ΟΝΝΕΔ πέτυχε πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές.

Του αρέσει ο καφές του σκέτος. Λατρεύει το κρητικό μέλι, τη σαλάτα και τα ψάρια σε καιρούς δίαιτας, τις τηγανιτές πατάτες, τα κρητικά λουκάνικα και τις μακαρονάδες τον υπόλοιπο καιρό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ