ΠΟΛΙΤΙΚΗ

’ρση ασυλίας Καμμένου, Κακλαμάνη και Ηλιόπουλου αποφάσισε η Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Πάνου Καμμένου αφορά τις προτροπές του προς τους πολίτες να λιντσάρουν τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα.

Πέραν του κ. Καμμένου, αίρεται και η ασυλία του βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου της Χρυσής Αυγής, για παράνομη οπλοφορία, αλλά και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη, για την υπόθεση της δημιουργίας χώρου στάθμευσης σε αλσύλλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι κύριοι Καμμένος και Κακλαμάνης είχαν ζητήσει οι ίδιοι την άρση της ασυλία τους.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Καμμένου ψήφισαν 148 βουλευτές, κατά ψήφισαν 100, τέσσερις ψήφισαν «παρών», ενώ μετρήθηκε και μία λευκή ψήφος.

Για τον κ. Ηλιόπουλο, 233 έδρες τάχθηκαν υπέρ, 14 ψήφισαν «παρών» και υπήρξαν δύο λευκά.

Όσον αφορά τον κ. Κακλαμάνη, 177 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 66 κατά, εννέα ψήφισαν «παρών», ενώ καταγράφηκε και ένα λευκό.

Πριν την ψηφοφορία, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος ζήτησε την άρση ασυλίας του, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί πρωτοτυπία και παραβίαση της ελευθερίας του λόγου κατ΄εφαρμογή των εντολών της τρόικας. «Έχει επιβληθεί φίμωση του πολίτη και πολιτικού που αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης» κατήγγειλε ο κ. Καμμένος. Για την ουσία της υπόθεσης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε πως κατηγορείται ότι, σε μια ιδιωτική συζήτηση με τις μανάδες των κατοίκων της Χαλκιδικής που πίνουν αρσενικό, τις προέτρεψε να λιντσάρουν τον δήμαρχο κ. Πάχτα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε ότι η δίωξη είναι αποτέλεσμα «του tweet του διορισμένου συμβούλου του πρωθυπουργού, του κ. Μουρούτη», το οποίο ανήρτησε και έλεγε «πολιτικός αρχηγός ζητά από κατοίκους να λιντσάρουν εκλεγμένο δήμαρχο. Φαντάζομαι ο εισαγγελέας να επιληφθεί». Ανέφερε, επίσης, ότι ο εισαγγελέας του απαγόρευσε να απολογηθεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, «για μια φράση για την οποία θα έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί πολλοί». Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε παλαιότερη ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία αναφερόταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει λιντσάρισμα και φυλακίσεις επενδυτών» αλλά και φράση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξη είχε πει πως «όποιος πειράξει τον Γιώργο Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα σε μακελειό».

«Σκεφτείτε όλοι ποιες φράσεις, ιδιωτικά ή δημόσια, μπορεί να έχουν ειπωθεί» είπε ο κ. Καμμένος και κατήγγειλε ότι προφυλάσσονται την ίδια ώρα, πρόσωπα που δεν θα έπρεπε και κατέθεσε 72 υποθέσεις τέως υπουργών που με σχηματισμένες δικογραφίες ή μηνύσεις πολιτών έχουν μείνει στο αρχείο του προέδρου της Βουλής, διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες 30 υπογραφές για να εξεταστεί η πιθανή ποινική ευθύνη.

Ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος στην υπόθεση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και την επένδυσή της, είπε ότι «γίνεται προσπάθεια για να τρομοκρατηθούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και να σταματήσουν την αντίστασή τους απέναντι σε ένα σχέδιο που είναι εντελώς παράνομο». Κατήγγειλε επίσης, ότι ο κ. Πάχτας είναι εκείνος τον οποίο διέγραψε το ΠΑΣΟΚ, επειδή πήγε στη Βουλή βουλευτική τροπολογία φωτογραφική για εργολάβο και αυτός που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έδωσε μάχη για να αποδείξει τη σχέση του με την εργολαβική εταιρεία και το Πόρτο Καράς.

Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διατύπωσε υπαινιγμούς για εταιρεία που σήμερα είναι μέτοχος της «Ελληνικός Χρυσός» και με την οποία είχε επαγγελματική σχέση, προτού γίνει μέλος της κυβέρνησης, ο σημερινός υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. «Ο υπουργός, δηλαδή, ο οποίος πήρε τροποποίηση αρμοδιοτήτων από τον πρωθυπουργό και πήρε τον τομέα των επενδύσεων, σήμερα, είναι ελεγκτής στο πρώην αφεντικό του» είπε ο κ. Καμμένος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, παρεμβαίνοντας, σχολίασε ότι «ίσως κάνει εντύπωση επειδή κάποιοι έχουν εργαστεί προτού μπούνε στην πολιτική, έχουν δουλέψει στο εξωτερικό που τα πράγματα είναι αξιοκρατικά και δύσκολα και έχουν κάνει καριέρα, πριν επιλέξουν να επιστρέψουν στη χώρα και ο ελληνικός λαός να τους τιμήσει με την ψήφο του». Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, έχει εργαστεί στη Μ. Βρετανία, στο αμοιβαίο κεφάλαιο (σ.σ. που έχει κυρίως συνταξιοδοτικά ταμεία) της Fidelity. Ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο στο οποίο εργάστηκε ουδέποτε είχε σχέση με την εταιρεία στην οποία αναφέρεται ο κ. Καμμένος. Είπε επίσης, ότι δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. «Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε θεωρίες συνωμοσιολογίας. Αλλά πρέπει και να είμαστε διαυγείς και κρυστάλλινοι στην κριτική» είπε ο κ. Μηταράκης και κάλεσε τον κ. Καμμένο «αν έχει στοιχεία, να κινήσει τη διαδικασία να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη και τότε να παραιτηθεί. Αλλά αν δεν έχει κάποιο στοιχείο που να τον συνδέει εκείνον προσωπικά με την επένδυση της εταιρείας, από την οποία έχει αποχωρήσει εδώ και τρία χρόνια, τότε να παραιτηθεί και ο κ. Καμμένος από το βουλευτικό αξίωμα».

Αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Μηταράκη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναρωτήθηκε «τι έκανε ο υφυπουργός στο Πέραμα του Έβρου, γιατί είχε την ευθύνη για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών για την ELDORADO GOLD». «Εγώ δεν σας κατηγόρησα ότι εσείς προσωπικά έχετε να αποκομίσετε κέρδος» είπε, ωστόσο, ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «ως υπουργός της Κυβέρνησης, ο κ. Μηταράκης, θα έπρεπε να έχει αρνηθεί αρμοδιότητες που έχουν σχέση με εταιρείες που έχει εργαστεί».

«Όλα τα περιβαλλοντικά στην Ελλάδα γίνονται από το ΥΠΕΚΑ και εγώ δεν έχω καμία αρμοδιότητα. Εγώ καλύπτομαι από όσα είπατε στη δευτερολογία σας, ότι εγώ δεν έχω, κατά τη γνώμη σας, κανένα προσωπικό κέρδος και αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια» σχολίασε ο κ. Μηταράκης.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης είχε ζητήσει, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να «σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων» που «εξετέλεσαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η Βουλή, από το ένα άκρο των «όχι» σε όλα τα αιτήματα άρσης ασυλίας, σήμερα έχει περάσει στο «ναι» σε όλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει το Σώμα. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε, επίσης, ότι για την ίδια υπόθεση υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, αθωωτική, την οποία όμως δεν έλαβε υπόψη και δεν αξιολόγησε ο εισαγγελέας πριν στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Με παρέμβασή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να επαναξιολογηθεί η διαδικασία που ακολουθείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επισημαίνοντας ότι, στο παρελθόν, ο χρυσός κανόνας ήταν η αξιολόγηση των υποθέσεων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Έκανε επίσης λόγο για ένα ολισθηρό δρόμο, στον οποίο η απόφαση της πλειοψηφίας λαμβάνεται για λόγους πολιτικούς ή με κριτήριο τον φόβο για το τι θα γράψουν οι εφημερίδες. Ενστάσεις για τη διαδικασία πρόβαλε και ο Γιάννης Δημαράς, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες υποθέσεις η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφαίνεται με πολιτικό σκεπτικό.

Εξάλλου, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση που τον αφορά, είπε ότι διώκεται για οπλοφορία, για περίοδο που είχε άδεια πυροβόλου όπλου. Είπε επίσης ότι η δίωξή του είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ