Βιβλίο που ενδιαφέρει όλους τους Ελληνες – «H Δραχμή από τον Φοίνικα στο ευρώ»…

Βιβλίο που ενδιαφέρει όλους τους Ελληνες – «H Δραχμή από τον Φοίνικα στο ευρώ»…

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O καθηγητής της Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και η φοιτήτριά του Σοφία Λαζαρέτου -που έκανε σε αυτόν τη διδακτορική της διατριβή το 1990, πάνω σε θέματα της νομισματικής και της συναλλαγματικής πολιτικής της Ελλάδας τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα- αποφάσισαν, το 1994, να συγγράψουν, από κοινού, ένα βιβλίο για την ιστορία του ελληνικού νομισματικού συστήματος, από τότε που δημιουργήθηκε το κράτος της νεότερης Ελλάδας.

Οταν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα της Πορτογαλίας τον Ιούνιο του 2000 ελήφθη η απόφαση της πλήρους ένταξης της δραχμής στην οικονομία της Ζώνης του Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2001, με την 28η Φεβρουαρίου 2002, τελευταία ημέρα της κυκλοφορίας της δραχμής, οι συγγραφείς αποφάσισαν την επανέκδοση του βιβλίου ώστε να καλύψει και την περίοδο μετά το 1996, με εμπλουτισμό του κειμένου και διόρθωση των τυχόν λαθών και παραλείψεων. Αυτή είναι η B΄ έκδοση του τόμου «H Δραχμή από τον Φοίνικα στο ευρώ», πραγματικά επαυξημένη και βελτιωμένη, που παρουσιάστηκε από τον εκδοτικό οίκο «A.A. Λιβάνη» στην εκδήλωση της 22ας Απριλίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με διακομματική αντιπροσώπευση τόσο στο πάνελ όσο και στο επώνυμο ακροατήριο, κυρίως από πολιτικούς, οικονομολόγους και επιχειρηματίες. Για το βιβλίο μίλησαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ο βουλευτής A΄ Αθηνών και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Στέφανος Μάνος και ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Γιάννης Στουρνάρας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και οικονομικός αρθρογράφος κ. Νίκος Νικολάου. Οσο για τους συγγραφείς, ο μεν κ. Γιώργος Αλογοσκούφης παραμένει πάντοτε καθηγητής της Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι και εκλεγμένος βουλευτής της A΄ Αθηνών. H δρ Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγος, είναι στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος από το 1997. Διετέλεσε λέκτωρ Διεθνών Νομισματικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει γράψει άλλα δύο βιβλία, ενώ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης άλλα τέσσερα. Το κοινό τους βιβλίο -ο καθένας έχει γράψει τα δικά του κεφάλαια- ο Γιώργος Αλογοσκούφης το αφιερώνει στη Δίκα και στα παιδιά τους, στον Σπύρο, στην Αθηναΐδα και στη μικρή Δανάη – και η Σοφία Λαζαρέτου στον σύζυγό της Παναγιώτη και στον γιο τους Θεόδωρο. Το δεύτερο που γεννήθηκε μετά το… βιβλίο δεν πρόλαβε την αφιέρωση. Ευχάριστος οιωνός όταν νέοι άνθρωποι γράφουν για το ταξίδι της δραχμής που τελείωσε και για τις νέες προκλήσεις που επιφυλάσσει το ευρώ στην ελληνική οικονομία. Στην πρώτη σειρά ακροατηρίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Μητσοτάκης, η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων και πρώτη σε ψήφους βουλευτής της A΄ Αθηνών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο εκδότης και πολιτικός μεγάλης πείρας κ. Αντώνης Λιβάνης. Αλλες παρουσίες, ο γραμματέας της K.O. κ. Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Χαλικιάς, πλήθος βουλευτών της Ν.Δ. (αλλά όχι από την A΄ Αθηνών!), ο δάσκαλος του Γιώργου καθηγητής Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός κ. K. Δρακάτος, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Μανώλης, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο κ. Χρήστος Μαργαρίτης κ.ά.

Ο λόγος για πολύ γνωστό βουλευτή της Ν.Δ… Που κατά πάσαν πιθανότητα θα έχει σημαντικό πόστο σε ενδεχόμενη κυβέρνησήτης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή