Εγκαίνια της «Αίθουσας Διον. Λοβέρδου» στο Ιδρυμα Σπ. Λοβέρδου

Εγκαίνια της «Αίθουσας Διον. Λοβέρδου» στο Ιδρυμα Σπ. Λοβέρδου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόφωτο το νεοκλασικό αρχοντικό του Ιδρύματος Σπύρου Λοβέρδου στην Κηφισίας 256 και Οθωνος γωνία έζησε τη μεγάλη βραδιά του την περασμένη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 με τα εγκαίνια της «Αίθουσας Διονυσίου Λοβέρδου». Χάρη στη δωρεά της κόρης του συλλέκτη κ. Ιωάννας Λοβέρδου – Βασιλειάδη κοσμείται πλέον, σε συνδυασμό με τη Βιβλιοθήκη Σπύρου Λοβέρδου, με 46 σπάνιες βυζαντινές εικόνες, γεγονός που το καθιστά ένα μικρό μουσείο πολιτισμού στην Κηφισιά του σήμερα.

Οι εικόνες αυτές, καθώς και εκκλησιαστικά κεντήματα από τη συλλογή του Διονυσίου Λοβέρδου, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Ιδρυμα Σπύρου Λοβέρδου, καθώς, έπειτα από τρεις γενιές, συστεγάζεται στον ίδιο χώρο το συλλεκτικό έργο και κατ’ επέκτασιν το πνεύμα των Κεφαλονιτών αδελφών, των αείμνηστων Διονυσίου και Σπύρου Λοβέρδου. Οπως επεσήμανε στην ομιλία της η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Σπ. Λοβέρδου, δρ Μαρίνα – Λήδα Κουταρέλλη Καράμπελλα, δισεγγονή του Σπύρου Λοβέρδου «τα δύο αυτά αδέλφια υπήρξαν υπέρμαχοι του έθνους, της θρησκείας και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα με τις επιτυχημένες επαγγελματικές τους δραστηριότητες δούλεψαν ακούραστα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προβολή των αρχών του Ελληνισμού». H ψυχή της εκδήλωσης των εγκαινίων ήταν η κόρη του μεγάλου συλλέκτη, η πάντα γοητευτική εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς, η κ. Ιωάννα Λοβέρδου – Βασιλειάδη, γνωστή για τη μεγάλη προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα (για την οποία έχει τιμηθεί το 1988 και με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών). Με εμφανή συγκίνηση μίλησε για την «επανένωση των ψυχών» του πατέρα της και του θείου της μέσα από την «Αίθουσα Διονυσίου Λοβέρδου». Το επιστημονικό στίγμα της εκδήλωσης έδωσε η εκλεκτή καθηγήτρια Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νανώ M. Χατζηδάκη, η οποία παρουσίασε τις εικόνες της «Αίθουσας Διονυσίου Λοβέρδου», τις οποίες δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά στο άρθρο της περασμένης Κυριακής στην «Καθημερινή», που κι αυτή είχε τη θέση της σε περίοπτο σημείο της αίθουσας τη βραδιά των εγκαινίων! Τα τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες από τον πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό χώρο, όπως ο πρόεδρος της Alpha Bank και του Ιδρύματος Κωστοπούλου κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο καθηγητής – ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, η κ. Νίκη Γουλανδρή, συνιδρύτρια και πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και της «ΓΑΙΑΣ», ο δήμαρχος της Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος του ΕΜΕΙΣ κ. Γεράσιμος Αποστολάτος, ο κ. Χρήστος Μαργαρίτης της συλλογής Βελιμέζη, καθώς και στελέχη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών και του Μουσείου Μπενάκη.

Το νέο πρόσωπο στην πολιτιστική σκηνή είναι η 29χρονη δρ Μαρίνα – Λήδα Κουταρέλλη, σύζυγος του δημοσιογράφου Γιώργου Καράμπελλα, με διδακτορικό από την Οξφόρδη. Αύριο, Παρασκευή, η Μαρίνα θα μιλήσει στην Οξφόρδη, με θέμα «Βαλκανική Πολιτική», στο St. Anthony’s College, του οποίου είναι επίτιμο -και το νεαρότερο- μέλος του, με 60 ήδη δημοσιεύσεις. Το επάγγελμά της είναι πολιτική αναλύτρια, διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βαλκανική Πολιτική ως επιστημονική συνεργάτις και αρθρογραφεί στην κυριακάτικη «Βραδυνή». O πολιτισμός και η πολιτική την εκφράζουν. Ποιο από τα δύο θα την κερδίσει; «Μπορούν, κάλλιστα, να συνυπάρχουν», η απάντησή της. Που θα κριθεί στα «προσεχώς»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή