Εντος Των Τειχων

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόβλεψη του Σαρακατσάνου

«Η ψυχολογία των ανθρώπων παίζει συχνά πολύ μεγάλο ρόλο στην πολιτική και μην την υποτιμάτε. Οποιος παρακολουθούσε προσεκτικά τον Σημίτη από τα πρώτα του βήματα εύκολα θα μπορούσε να οδηγηθεί στην πρόβλεψη ότι αποκλείεται να οδηγούσε τον εαυτό του σε μια βέβαιη και συντριπτική ήττα, η οποία μάλιστα θα του χρεωνόταν και ως προσωπική αποδοκιμασία». Τάδε έφη μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο κ. Γ. Σουφλιάς και υπογράμμισε ότι την πρόβλεψη αυτή την είχε κάνει με γραπτό του υπόμνημα στον κ. Καραμανλή από τις αρχές του 2003, αποκρούοντας έτσι και τα περί αιφνιδιασμού της Ρηγίλλης.

Δείγμα γραφής στους νεφροπαθείς

Το πρώτο δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί την προεκλογική περίοδο, αλλά και το πώς θα διαμορφώσει τις κυβερνητικές προτάσεις του, αναμένεται να δώσει ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψη που έχει προγραμματίσει στους νεφροπαθείς – σε μία ειδική, δηλαδή, ομάδα πληθυσμού, από τις πολλές που έχουν τεθεί στο στόχαστρό του. Ηδη ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και μέλλων αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει σειρά από «think tanks», που ασχολούνται με τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, στα οποία ο κ. Παπανδρέου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Προετοιμάζεται δε σειρά παρεμβάσεων για θέματα όπως η ισότητα των δύο φύλων, το περιβάλλον, η οικολογία, οι νέοι κ.ά.

Μετεκλογική αποστρατεία

Η απουσία του ονόματος του κ. K. Μητσοτάκη από τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι ήταν συμφωνημένη και από τις δύο πλευρές, προκάλεσε αίσθηση και άνοιξε ευρύ κύκλο συζητήσεων. Κυρίως για το γεγονός ότι ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία της απόφασης του επιτίμου προέδρου του κόμματος πως δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Εξέλιξη που, σύμφωνα με τις ίδιες ερμηνείες, θα άνοιγε τον δρόμο ώστε να περάσουν στην αποστρατεία όλοι οι εκπρόσωποι της «παλιάς γενιάς» της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επαληθεύεται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες στις εκλογές. Αντιθέτως, η αποστρατεία θα επέλθει μετεκλογικώς, αφού ο κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να σχηματίσει «κυβέρνηση νέων ανθρώπων, της γενιάς μας», όπως δήλωσε.

Εσπευσε η Μαρία

Δεν πέρασε πολύ καιρός από τότε που η κ. Μαρία Δαμανάκη υπέβαλε την παραίτησή της από βουλευτής του Συνασπισμού και δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές. Δεν φαίνεται, όμως, ότι μπόρεσε να αντέξει και τον… πειρασμό της αποχής. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή της να προαναγγείλει, την περασμένη Παρασκευή, να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γ. Παπανδρέου για να συζητήσει μαζί του «εφ’ όλης της ύλης». Κάτι τέτοια βλέπουν οι πρώην σύντροφοί της στον Συνασπισμό και δεν κρύβουν τη… χαρά τους, που η Μαρία έφυγε νωρίς…

Επιβράβευση

Στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ν.Δ. συμμετέχει και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα με την απόφαση του κ. K. Καραμανλή. Κάτι που ερμηνεύεται ώς ενα βαθμό και ως επιβράβευση της δουλειάς που είχε κάνει στις προηγούμενες εκλογές, όταν πράγματι η Νέα Δημοκρατία είχε σημειώσει πρόοδο… στον επικοινωνιακό τομέα διεξάγοντας έναν καλό προεκλογικό αγώνα…

Προκρίνει ηπιότητα

Την ηπιότητα, τη σεμνότητα και το ήθος θα αντιπαραβάλλει η Νέα Δημοκρατία σε κάθε προσπάθεια όξυνσης. Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά γράφθηκαν για το πώς θα αντιμετωπίσει η Ρηγίλλης τη νέα πραγματικότητα με τον Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε σαφής, μιλώντας στους υποψηφίους των μονοεδρικών περιοχών: «Τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες την οικοδομούμε με σεμνότητα και με ταπεινότητα. Οταν δείχνουμε με την καθημερινή μας συμπεριφορά, σε κάθε μας εκδήλωση ή δραστηριότητα, ότι δεν έχουμε πάθος για την εξουσία αλλά πάθος για τον τόπο και τους ανθρώπους δίπλα μας». Με λίγα λόγια, απέναντι στις προσπάθειες όξυνσης, η Νέα Δημοκρατία κρατάει χαμηλό προφίλ χωρίς ακρότητες και επιθετικότητα…

Διάλογος παντού

Το νέο -απολίτικο, κατά τους περισσότερους- μοντέλο επικοινωνίας που επιθυμεί να εγκαινιάσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι θα επηρεάσει και τις επιλογές πολλών υποψηφίων βουλευτών. Ηδη, ο πρώτος που υιοθετεί τις επιταγές της «νέας εποχής» είναι ο πρώην στρατηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τσουκάτος, ο οποίος προανήγγειλε σειρά ανοικτών συγκεντρώσεων διαλόγου. Φαίνεται ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο θα… πήξουμε στον διάλογο.

Ο Κώστας και ο Γιώργος

Στο χειρότερο σημείο τους βρίσκονται οι σχέσεις του πρωθυπουργού K. Σημίτη και του τέως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ K. Λαλιώτη, και το ερώτημα είναι τι θα απογίνει ο Κώστας στη «νέα εποχή» του Γιώργου (Παπανδρέου). O κ. Λαλιώτης είναι ιδιαίτερα χολωμένος από τις εις βάρος του αναφορές του κ. Σημίτη στο «διάγγελμα» και την ομιλία του τελευταίου στη σύνοδο της K.E. – στην οποία άλλωστε δεν παρέστη. Ανάλογα όμως είναι τα συναισθήματα και του πρωθυπουργού, τα οποία αποδίδονται στη μεγάλη ενόχληση που του προκάλεσαν οι δυσμενείς κρίσεις που διατύπωνε για την κυβέρνηση ο κ. Λαλιώτης σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, μετά την απομάκρυνσή του από τη Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι στιγμής, πάντως, το τοπίο σε ό,τι αφορά τον κ. Λαλιώτη δεν έχει ξεκαθαρίσει και εναπόκειται στον κ. Παπανδρέου να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Το ένα σενάριο θέλει τον μελλοντικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να έρθει σε παρασκηνιακές επαφές μαζί του ώστε να τον μεταπείσει και να είναι υποψήφιος στη B’ Πειραιά. Το άλλο να αποδεχθεί σιωπηρώς την απόφαση Λαλιώτη να καταλάβει την τελευταία -και τιμητική- θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κανένα πάντως από τα δύο σενάρια δεν προβλέπει την ενασχόληση του κ. Λαλιώτη με τα του προεκλογικού αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή