Συντήρηση, βία και τρομοκρατία στα πανεπιστήμια

Συντήρηση, βία και τρομοκρατία στα πανεπιστήμια

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται να σας γράψω τίποτα, ούτε μια λέξη. Οι τρεις φωτογραφίες και τα δύο κείμενα που ακολουθούν τα λένε όλα. H πρώτη φωτογραφία είναι η απειλή εναντίον του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, του Βασίλη Βασσάλου. «Θα τον κρεμάσουν οι «φοιτητές» γιατί τόλμησε να πει την άποψή του στη Σύγκλητο». Παρόμοιες απειλές κατά των Εβραίων έγραφαν στους τοίχους οι ναζί στην προπολεμική Γερμανία. Παρόμοια απειλή δεν θυμάμαι να είδα πουθενά αλλού και ποτέ άλλοτε. Και ασφαλώς θα σκέφτεστε και εσείς ποιοι είναι οι φασίστες. Απλώς ήθελα να ρωτήσω αν η «πανεπιστημιακή» ΠΟΣΔΕΠ του κ. Λάζαρου Απέκη αισθάνεται την υποχρέωση να υπερασπισθεί και να προστατεύσει τον καθηγητή Βασίλη Βασσάλο, ώστε να αποφύγει… την κρεμάλα.

Τα δύο κείμενα που ακολουθούν είναι γραμμένα από τον καθηγητή Θάνο Σκούρα. Το πρώτο είναι η παραίτησή του από τη Σύγκλητο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Το δεύτερο είναι έκκληση προς την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμπαρασταθεί στον απειλούμενο και προπηλακιζόμενο καθηγητή Βασίλη Βασσάλο.

Η δεύτερη και η τρίτη φωτογραφία απεικονίζουν το γραφείο του καθηγητή Βασίλη Βασσάλου… υπό την προστασία του «πανεπιστημιακού ασύλου».

Σύγκλητος υπό ομηρία

Ο λόγος παραίτησής μου είναι, όπως λέχθηκε στη Σύγκλητο, ο ηθικός ξεπεσμός του οργάνου που συντελέστηκε στη συνεδρίαση της 20ής Ιουνίου. H συνεδρίαση αυτή συνιστά μελανό ορόσημο στην ιστορία του πανεπιστημίου μας. Είναι η πρώτη φορά που η Σύγκλητος εξαναγκάζεται σε απόφαση καθ’ υπαγόρευση ομάδας φοιτητών που την έχουν θέσει σε ομηρία. H απροκάλυπτη απειλή βίας και οι φασιστικές μέθοδοι τρομοκρατίας είναι το φυσικό απότοκο των καταλήψεων και του τρόπου που λειτουργεί σήμερα ο θεσμός του ασύλου. Σ’ αυτές τις συνθήκες ο εξευτελισμός της Συγκλήτου είναι το φυσικό επακόλουθο μιας συνεδρίασης που ορίζεται κατ’ απαίτηση των καταληψιών και ενώ το πανεπιστήμιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη.

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία όχι μόνο η απόκτησή της, αλλά ακόμα πιο επιτακτικά η διαχείριση και η διατήρησή της. Είναι τραγικό να αποτελεί προαπαιτούμενο της συμμετοχής στη Σύγκλητο η τόλμη των μελών να διακινδυνεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι, όμως, επίσης απογοητευτικό το προαπαιτούμενο αυτό να σπανίζει τόσο ώστε η Σύγκλητος να υποκύπτει (έστω και μετά τέσσερις ώρες) στη θέληση των βιαστών της. Είναι, τέλος, θλιβερό και πικρή ειρωνεία για τη διαστροφική μετάλλαξη ενός σημαντικού θεσμού ότι οι βιαστές της ελεύθερης διαμόρφωσης γνώμης μέσα στη Σύγκλητο δρουν υπό τη σκέπη του ασύλου του θεσμού που θεσπίστηκε ακριβώς για την προάσπιση της ελεύθερης από πολιτικούς πειθαναγκασμούς σκέψης και έκφρασης στον πανεπιστημιακό χώρο.

Δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας που επιβάλλει την παραίτηση από τη σημερινή Σύγκλητο. H παραίτηση είναι η ελάχιστη δυνατή διαμαρτυρία όταν το ανώτατο διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου οδηγείται στον συμβιβασμό με τη φασιστική βία και στην απώλεια του αυτοσεβασμού του, με αποτέλεσμα τον εξευτελισμό του και την ηθική και ουσιαστική απαξίωση της Συγκλήτου.

Θανος Σκουρας

Δεν υπέκυψε στη φασιστική βία

Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον Βασίλη Βασσάλο. Και πάνω απ’ όλους, με ουσιαστική βοήθεια, η διοίκηση του πανεπιστημίου και το συνδικαλιστικό όργανο των μελών ΑΕΠ.

Ο Βασίλης Βασσάλος είναι ένας από τους λίγους συναδέλφους που τίμησαν το πανεπιστήμιο μη υποκύπτοντας στη φασιστική βία κατά την τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου. Γι’ αυτό έγινε στόχος και ακριβώς γι’ αυτό τού οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη και ενεργό συμπαράσταση. H έκφραση αλληλεγγύης απ’ όλους τους συναδέλφους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, σε αυτές τις συνθήκες.

Οσον αφορά το θέμα της Συγκλήτου, συμφωνώ κι εγώ με τους συναδέλφους Ηλία Φλυτζάνη και Μανώλη Καβουσανό. Αποφάσεις κάτω από καθεστώς ομηρίας δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται έγκυρες. Αν δεν ακυρωθούν, η Σύγκλητος παραδίδεται ουσιαστικά στη θέληση της όποιας ομάδας είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την απειλή βίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η παραίτηση από τη Σύγκλητο είναι η μόνη ενδεδειγμένη ενέργεια και η ελάχιστη δυνατή έκφραση διαμαρτυρίας.

Επισυνάπτω για όσους ενδιαφέρονται εκτενές απόσπασμα από την επιστολή παραίτησής μου, που επιβεβαιώνει και γραπτώς τη δήλωση που έκανα στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου. (H επιστολή θα επιδοθεί μόλις λειτουργήσει το Γραφείο Πρωτοκόλλου.)

Θανος Σκουρας

Κανένα άλλο σχόλιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή