Αποχαιρετισμός στον Σταμάτη Μαντζαβίνο, οραματιστή, πρόεδρο Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Αποχαιρετισμός στον Σταμάτη Μαντζαβίνο, οραματιστή, πρόεδρο Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ευγενικός άνδρας, ο Υδραίος Σταμάτης Μαντζαβίνος, οικονομολόγος με μακρά επιτυχημένη σταδιοδρομία στη διοίκηση επιχειρήσεων, που είχε οράματα και έβρισκε πάντα χρόνο και τρόπο για τα κοινά, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Με ήθος και ακεραιότητα, με πνευματικότητα που συμβάδιζε με την εργατικότητά του ο Σταμάτης Μαντζαβίνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη από το 1991, και μέλος του Δ.Σ. του από το 1974, άνοιξε δρόμους, τιμώντας νέους Ελληνες επιστήμονες και ερευνητές, που ξεχώρισαν στον τομέα τους, εδώ και στο εξωτερικό, ανταμείβοντάς τους με τα Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη και το Αριστείον του Ιδρύματος, τα οποία απονέμονται εναλλάξ, ώστε κάθε χρονιά να φέρνει χαρά και αναγνώριση σε Ελληνες επιστήμονες που προωθούν την έρευνα, εδώ στην Ελλάδα και σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Ενας ξαφνικός πυρετός, μια παλιά πνευμονία έκανε επιβεβλημένη την εισαγωγή του σε νοσοκομείο των Αθηνών και ενώ η υγεία του βελτιωνόταν, προσεβλήθη από τον «ιό της εντατικής» και υπέκυψε, με την αγαπημένη του σύζυγο Νόρα, το γένος Βασιλείου, του αρχιτέκτονος, και τις δύο κόρες τους στο προσκέφαλό του. Γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα, γιος του Γεωργίου Μαντζαβίνου, γενικού διευθυντού Λογιστικού του κράτους, διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος και υπουργού Οικονομικών. Ο Σταμάτης έκανε πανεπιστημιακές σπουδές, πτυχίο Οικονομικών και «μάστερ’ς» Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Τορόντο του Καναδά και μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1955-57 ως έφεδρος αξιωματικός και από νωρίς ασχολήθηκε επαγγελματικά ως στέλεχος στις επιχειρήσεις Μποδοσάκη. Ως μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη από της ιδρύσεώς του το 1974 και μετέπειτα ως πρόεδρος του Δ.Σ. ο Σταμάτης Μαντζαβίνος, συνέβαλε μέσω των Βραβείων, να ακουστεί ευρύτερα και εκτός συνόρων, το όνομα της Ελλάδος, επιβραβεύοντας νέους Ελληνες επιστήμονες και ερευνητές που διακρίθηκαν στον τομέα τους, ενώ ο ίδιος πίστευε και επεδίωκε τον ευρύτερο πνευματικό διάλογο. Είχε τιμηθεί από το γαλλικό κράτος με το αξίωμα του Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής το 1987. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, ώρα 11 π.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Θα λείψουν η οξύνοια και η αποτελεσματικότητά του στους συνεργάτες ζωής στο Ιδρυμα Μποδοσάκη και η σεμνότητα του αληθινού ευπατρίδη και η ευγένειά του σε όλους τους πολλούς φίλους του. Κρατάμε το χαμόγελό του από την τελευταία απονομή του Αριστείου του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή