Μας συγχωρείτε που υπάρχουμε…

Μας συγχωρείτε που υπάρχουμε…

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιά οι γονείς μας ένιωθαν τυχεροί, αν είχαν μια φορά την εβδομάδα κρέας στο τραπέζι. Εμείς πρέπει να νιώθουμε ένοχοι. Κι αυτό διότι σύμφωνα με κάποιες έρευνες, μια αγελάδα εκλύει μεθάνιο και κάποιες έρευνες τις χαρακτηρίζουν πιο επικίνδυνες από ένα τζιπ. Αρα η κτηνοτροφία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και στη Βρετανία χρηματοδοτούν ερευνητικά προγράμματα, για να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα απειλή.

Δεν μπορούμε και να χωρίσουμε. Οχι διότι ο Θεός μας συνέζευξε, αλλά γιατί σύμφωνα με μια άλλη επιστημονική έρευνα δύο νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ένα. Συνεπώς το διαζύγιο επιβαρύνει το περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατά το 2005 τα νοικοκυριά των διαζευγμένων Αμερικανών δαπάνησαν κατ’ άτομο 56% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και νερό από ό,τι τα παντρεμένα ζευγάρια, και χρησιμοποίησαν κατ’ άτομο 61% περισσότερα ενεργειακά αποθέματα απ’ όσο πριν από τον χωρισμό τους. Πάνω από 73 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικού και 2,373 δισ. λίτρα νερού θα είχαν εξοικονομηθεί στις ΗΠΑ, αν δεν υπήρχαν διαζύγια, τονίζεται στην έκθεση.

Τα παιδιά επίσης συνιστούν μια σημαντική επιβάρυνση. Πέρα από το γεγονός ότι χρειάζονται παιγνίδια -αυτά παράγονται από τη βιομηχανία η οποία φυσικά ρυπαίνει, για να φτιάξει «κούκλες Μπάρμπι»- υπάρχει το σημαντικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Σε κάθε ερωτική πράξη λοιπόν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να σκεφτόμαστε το περιβάλλον. Οσο για τα προφυλακτικά ούτε καν λόγος: συνθετικά είναι και μετά τη χρήση θα ρυπάνουν το περιβάλλον. Εκτός αυτού ποιος ξέρει πόσα kJ ενέργειας θα χρειαστούν, για να παραχθούν.

Δεν βρέθηκε ακόμη κανείς να το πει, αλλά μπορεί να υπάρξουν ακόμη χειρότερα νέα. Κάθε φορά που αναπνέουμε απορροφούμε οξυγόνο από την ατμόσφαιρα κι εκλύουμε το επιβλαβές διοξείδιο του άνθρακα. Με τη φρενίτιδα που αναπτύσσεται τελευταία σε λίγο θα κληθούμε προς απολογία, διότι υπάρχουμε.

Ακόμη κι αν η Δύση αγιάσει και οι πολίτες της αποφασίσουν να τρώνε κρέας μία φορά την εβδομάδα, υπάρχουν 2,5 δισ. Κινέζοι και Ινδοί που τώρα άρχισαν να γεύονται τον επάρατο καταναλωτισμό και περιμένουν περί τα 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ονειρεύονται να φτάσουν σε εκείνο το επίπεδο ευημερίας, για να τρώνε κρέας μία φορά τον μήνα. Χειρότερα: στις αναπτυσσόμενες χώρες διογκώνεται η μεσαία τάξη, και μεσαία τάξη αν δεν σημαίνει αυτοκίνητα σημαίνει ηλεκτρισμός. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη σημερινή τεχνολογία κοστίζουν πολύ και είναι αναποτελεσματικές. Δεν μπορούν να φωτίσουν, να θερμάνουν ή να ψύξουν όλον τον κόσμο. Προς το παρόν, τα ορυκτά καύσιμα είναι η μόνη αποδοτική λύση.

Το πρόβλημα με ένα μεγάλο μέρος του οικολογικού κινήματος είναι ότι δεν απαντά στις άμεσες ανάγκες του κόσμου. Γίνεται με τον καιρό μισάνθρωπο (αποκορύφωμα η διαφήμιση της Greenpeace με τον κουκουλοφόρο νεαρό) και ενοχοποιεί κάθε επιθυμία του ανθρώπου. Και μπορεί εμείς οι χορτάτοι της Δύσης να κόψουμε το κρέας και να στραφούμε στις ακριβές «οικολογικές καλλιέργειες». Στους Κινέζους, Ινδούς και κατοίκους της υποσαχάριας Αφρικής τι μπορούμε να πούμε; Είστε πολλοί, θα καταναλώσετε πολλά και γι’ αυτό πρέπει να αραιώνετε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή