Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιγράφω από την ειδησεογραφία της 16.03.06: «Παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΕΔΙΜΕΤ). Πρόεδρος της ΕΔΙΜΕΤ είναι ο δημοσιογράφος και τέως ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Μαρίνος». Στο ΒΗΜΑ της 25.02.07 ο κ. Μαρίνος έγραφε ότι: «Για λόγους που δεν γνωρίζουμε, η κυβερνητική πρωτοβουλία για τα αναθεωρητέα άρθρα του ισχύοντος Συντάγματος δεν έχει περιλάβει το 106 (είναι το άρθρο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κρατικοποιήσει οποιαδήποτε επιχείρηση, είναι το θεμέλιο του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία)», μολονότι «ο υπουργός κ. Αλογοσκούφης αντελήφθη αμέσως την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου αυτού».

Στις 17.05.07, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Αλογοσκούφης προλογίζοντας βιβλίο της ΕΔΙΜΕΤ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (κατόπιν εορτής) είπε μεταξύ άλλων: «Το άρθρο 106, αν και δεν συμπεριελήφθη στα αναθεωρητέα άρθρα, θεωρώ πως θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην επόμενη αναθεώρηση». Σημειωτέον ότι στις 11.07.06, 10 μήνες ενωρίτερα, σε ειδικό συνέδριο για την αναθεώρηση του Συντάγματος που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, μίλησα για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 106 και κατέθεσα συγκεκριμένη διατύπωση. Πέραν του βιβλίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έγινε γνωστό τον Μάιο του 2007, καμιά άλλη πρόταση της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Πληροφορούμαι ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να υπάρχει και κάπου κάπου τροφοδοτεί με ιδέες της τον κ. Αλογοσκούφη.

Συνοψίζω. Το 2005 συνεστήθη με νόμο η Επιτροπή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις προτάσεις για το Σύνταγμα που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη αναθεώρηση (έπειτα από 10 χρόνια), καμιά άλλη πρόταση δεν έχει γίνει γνωστή. Οχι επειδή δεν υπάρχουν προτάσεις, αλλά επειδή ο κ. Αλογοσκούφης δεν επιθυμεί να γίνουν γνωστές. Συγκρατείστε δύο χαρακτηριστικά του πολιτικού μας συστήματος: 1) την πλήρη περιφρόνηση του χρόνου και 2) την κρυψίνοια.

Κάντε τώρα την ακόλουθη σύγκριση: Τον Μάιο του 2007, μετά τις εκλογές, ο νέος Γάλλος πρόεδρος συνέστησε επιτροπή υπό τον Jacques Attali. Τον Ιανουάριο, πριν από λίγες μέρες, η επιτροπή Attali δημοσιοποίησε τις 316 μεταρρυθμιστικές προτάσεις της. Ο πρόεδρος Σαρκοζί επιφυλάχτηκε για 2-3 προτάσεις και ανακοίνωσε ότι αρχές Φεβρουαρίου θα διοργανώσει ένα κυβερνητικό σεμινάριο προκειμένου να εξεταστούν οι προτεραιότητες των προτεινομένων μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε επίσης ότι θα εμπλέξει και το Κοινοβούλιο σε αυτήν την προσπάθεια. Οποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει τις προτάσεις της επιτροπής Attali μπορεί να τις βρει στην ιστοσελίδα με διεύθυνση: http://www.lefigaro.fr/assets/pdf/attali.pdf. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ελληνα αναγνώστη δεδομένου ότι πολλές από τις προτάσεις θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή, χωρίς προσαρμογή, στο δικό μας περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή