Σας αρέσει το Lebaycid;

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι απορούν ακόμη για το εύρος της αποχής των πολιτών από τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ίσως θα έπρεπε να διαβάσουν το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην «Καθημερινή» της Πέμπτης. Ενα ρεπορτάζ που φανερώνει για μια ακόμη φορά την απόλυτη περιφρόνηση προς το δημόσιο συμφέρον, την ακραία γραφειοκρατία και την υπερχειλίζουσα ανικανότητα με την οποία πολιτική ηγεσία και κρατικός μηχανισμός ασκούν τα καθήκοντά τους.

Οπως ανακάλυψε λοιπόν η «Καθημερινή», η ελαιοπαραγωγή Ελλάς, έξι χρόνια μετά την απαγόρευση του δακοκτόνου φυτοφαρμάκου Lebaycid από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως επικίνδυνου για τη ζωή των ανθρώπων και βλαβερού για το περιβάλλον, εξακολουθεί να ραντίζει με αυτό τα ελαιόδεντρα!

Το 2004 ζητήσαμε και πήραμε παράταση για τη χρήση του φαρμάκου ώς το 2007, επειδή είχαμε πολλά αποθέματα! Αλλά δεν μας έφτανε. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακαλύπτει «παραθυράκι» που του επιτρέπει να δίνει κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης του φυτοφαρμάκου, τόσο το 2008 όσο και το 2009! Εκτός από την απόλυτη αδιαφορία για την υγεία των ανθρώπων και την ισορροπία του περιβάλλοντος, το υπουργείο αδιαφορεί και για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις: καθώς το σκεύασμα απαγορεύεται εκτός από την Ε.Ε. και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, απειλούνται οι εξαγωγές μας εάν βρεθούν υπολείμματα του Lebaycid σε παρτίδες ελαιολάδου. Το 2004 λοιπόν ζητάνε παράταση γιατί έχουμε αποθέματα και την παίρνουν ώς το 2007. Το 2006 όμως, παραγγέλνουν 200 χιλιάδες λίτρα του συγκεκριμένου εντομοκτόνου! Από αυτήν την παρτίδα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε έως σήμερα, με το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας…

Αυτό το σπάταλο κράτος, που χρυσοπληρώνει τους προμηθευτές του, που στηρίζει τη μαύρη οικονομία όταν δεν της ανοίγει τις πόρτες του, αυτό το ίδιο κράτος, που «ρυθμίζει» χρέη στο ΙΚΑ εκατοντάδων εκατομμυρίων, που «ρυθμίζει» ακόμη και κλοπή ΦΠΑ εάν ο συλληφθείς είναι μιντιάρχης, αυτό το κράτος συνεχίζει να μας ραντίζει με τη δραστική ουσία fenthion για λόγους οικονομίας, περιφρονώντας τη ζωή μας. Φαντάζομαι ότι δεν τους πιστεύετε τους θεομπαίχτες. Και ξέρω πού πάει το μυαλό σας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή