Ο ΛΑΟΣ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Ο ΛΑΟΣ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοησίες κυκλοφορούν στα καφενεία όλης της υφηλίου. Πολλές φορές γίνονται πεποίθηση σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και γι’ αυτό ονομάζονται «αστικοί μύθοι». Στην εποχή του Διαδικτύου, εξαπλώνονται σε όλες τις γλώσσες και με την ίδια ταχύτητα που μεταδόθηκε ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον: Ακαριαία. Κάποιος μεταφράζει μια μπαρούφα που έχει γραφτεί σε ένα άγνωστο δικτυακό τόπο και ο μύθος, ταξιδεύει από ηλεκτρονικό μήνυμα, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Αστικοί μύθοι υπάρχουν για κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας· από τις καρφίτσες με μολυσμένο από έιτζ αίμα που κάποιοι έβαζαν στα καθίσματα κινηματογράφων και μέχρι τα ειδικά κλουβιά για παιδιά που πουλάει κάποια εταιρεία στην Αμερική. Η φαντασία των ανθρώπων δεν έχει περιορισμούς. Ούτε η ευπιστία τους.

Στην Ελλάδα οι αστικοί μύθοι που έχουν το μεγαλύτερο σουξέ είναι πολιτικοί. Φτιάχνονται κι εξαπλώνονται ανάλογα με τις φοβίες του πληθυσμού. Οταν το νεομακεδονικό ήταν της μόδας είχαμε το «μουσουλμανικό τόξο των Βαλκανίων» στα βόρεια σύνορά μας, το οποίο θα φτιαχνόταν από Αλβανία, Φυρομία, Βουλγαρία, Τουρκία. Βέβαια η Φυρομία, και η Βουλγαρία έχουν πλειονότητα ορθόδοξων σλαβικών πληθυσμών, αλλά ποιος είπε ότι οι «αστικοί μύθοι» πρέπει να έχουν συνοχή; Διαχρονικός αστικός μύθος είναι και ο «πόλεμος» που εξαπέλυσε ο Κίσινγκερ κατά της γλώσσας και του πολιτισμού μας για να μας… υποτάξει. Την εποχή των μεγάλων πυρκαγιών είχαμε Τούρκους πράκτορες να καίνε τα δάση. Είναι προφανώς οι ίδιοι που σήμερα μεταφέρουν με ακτοπλοϊκά μελαμψούς μετανάστες για να αλλοιώσουν την κοινωνική μας σύνθεση και πιθανώς τη φυλετική μας καθαρότητα.

Είπαμε ότι «αστικοί μύθοι» κυκλοφορούν σε κάθε σύγχρονη κοινωνία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται μέρος του δημόσιου διαλόγου χωρίς καν να ελεγχθεί το ψεύδος που κουβαλούν. Για παράδειγμα, ο μύθος περί Κίσινγκερ και του πολέμου που εξαπέλυσε στον ελληνικό πολιτισμό χρόνια μετά τη διάψευσή του, επαναλήφθηκε πέρυσι στη δημοφιλέστερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, στο «Αλ Τσαντίρι Νιους» του κ. Λάκη Λαζόπουλου.

Τις μεγαλύτερες εισαγωγές αστικών μύθων στον δημόσιο διάλογο πρέπει να έχει ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και τα στελέχη του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω αρχηγός είχε καταθέσει επίσημη ερώτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο ρωτώντας τον υπουργό Εξωτερικών αν είχε μάθει γιατί «οι Εβραίοι δεν πήγαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στις δουλειές τους, στους Δίδυμους Πύργους». Βεβαίως, ήταν γνωστό από την πρώτη μέρα ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν χιλιάδες Εβραίοι, αλλά ο μετέπειτα αρχηγός του ΛΑΟΣ έκανε επικοινωνιακό ταρατατζούμ με αυτή τη διεθνή μπαρούφα.

Τώρα ο κ. Καρατζαφέρης και τα στελέχη του ανακυκλώνουν ένα άλλο διεθνή αστικό μύθο -ο οποίος, επίσης, διαψεύσθηκε πολλάκις- περί δηλώσεων του Εργατικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας του ή θα προσαρμοστούν στα ήθη, τη θρησκεία και τον αυστραλιανό τρόπο ζωής ή θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Φυσικά τέτοιες δηλώσεις δεν έγιναν ποτέ, αλλά κυκλοφορούν (και διαψεύδονται) πολλάκις στο Διαδίκτυο. Μόνο στην Ελλάδα, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν θέση ενός κόμματος, επίσημη και διακηρυγμένη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή