ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Λουκία Ρίτσαρντς: Η εικαστικός που «παντρεύει» το κόσμημα με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους

Λουκία Ρίτσαρντς: Η εικαστικός που «παντρεύει» το κόσμημα με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους

H δραστήρια και ανήσυχη Ελληνίδα είναι η ιδανική περίπτωση για μια πρωτοβουλία που εμπλέκει την τέχνη με την πολιτική αλλά και την ιστορία.

Της Μαργαριτας ΠουρναραΘεωρητικώς, η πολιτιστική διπλωματία είναι μια εξαιρετική ιδέα. Δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί σωστά, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλοι «άνθρωποι - γέφυρες» ανάμεσα στους υπό σύζευξη «κόσμους», τις διαφορετικές νοοτροπίες και συστήματα αξιών.

Η Λουκία Ρίτσαρντς, δραστήρια και ανήσυχη Ελληνίδα εικαστικός που ζει και εργάζεται στη Γερμανία ενώ διατηρεί στενές σχέσεις και με την Ολλανδία, είναι η ιδανική περίπτωση για μια πρωτοβουλία που εμπλέκει την τέχνη με την πολιτική αλλά και την ιστορία. Η Ρίτσαρντς είναι η «ψυχή» και η κινητήριος δύναμη δύο εκθέσεων κοσμήματος, με κεντρικό θέμα τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, σε Βερολίνο και Αμβούργο. Η πρώτη, μόλις ολοκληρώθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα και η δεύτερη θα γίνει από τις 6 ώς και τις 9 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο, υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας.

Καλό κλίμα

«Σας διαβεβαιώ, το κλίμα μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε στη χώρα μας. Απλώς τείνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε ορισμένα στερεότυπα που επαναλαμβάνονται μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Πρέπει να σας πω ότι οι Γερμανοί γνωρίζουν σε βάθος και τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό μας, ενώ ξέρουν ίσως καλύτερα και από εμάς τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας». Αυτά είναι τα πρώτα της λόγια στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε μαζί της, λίγο μετά τη λήξη της έκθεσης στο Βερολίνο όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και κέρδισε εγκωμιαστικά σχόλια.

Σε αυτό το αφιέρωμα με τίτλο «Μύθοι», η εικαστικός ζήτησε από δέκα Ελληνες δημιουργούς εικαστικού κοσμήματος να μεταφέρουν τους ελληνικούς μύθους στη σύγχρονη εποχή και να εξηγήσουν με το έργο τους γιατί οι ελληνικοί μύθοι παραμένουν επίκαιροι και οικουμενικοί. Την έκθεση πλαισιώνουν τα πορτρέτα διαπρεπών Ελλήνων και Γερμανών από τους τομείς της τέχνης, του εμπορίου, της επικοινωνίας, της πολιτικής. Φωτογραφίζονται φορώντας τα κοσμήματα της έκθεσης και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική δημιουργία. Στις εκθέσεις που έχουν κομμάτια μοναδικά, συμμετέχουν οι: Κατερίνα Γλύκα, Θωμάς Θωμίδης, Χάρις Καμινάρη, Βούλα Καραμπατζάκη, Χριστίνα Καρακαλπάκη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλυ Κοντίδου, Λιάνα Παττίχη, Οτσις, Systemalab και η Λουκία Ρίτσαρντς.

Η προσπάθεια της Ρίτσαρντς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με ένα πρότζεκτ που ονόμασε «Βελονοδρομίες». Πρόκειται για εικαστικές δράσεις που έγιναν στην Ολλανδία και τη Γερμανία, σε σπουδαίους χώρους όπως η Βιβλιοθήκη του Αμστερνταμ. Είναι ένα κράμα εικαστικής αφήγησης και θεατρικού αυτοσχεδιασμού με αιχμή το κέντημα, με τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με την τέχνη.

Η διεθνής εμπειρία της Ρίτσαρντς την βοήθησε να κατανοήσει πώς ο ελληνικός πολιτισμός και η τέχνη μπορεί να γίνουν σήμερα μια αφήγηση μαγική που να αφορά τους σύγχρονους Ευρωπαίους.

Εχοντας στο ενεργητικό της την τριβή με το ξένο κοινό, αποφάσισε να κάνει τις δύο εκθέσεις με τη λογική ότι το κόσμημα συμπυκνώνει τη χρηστική και την αισθητική αξία, μεταφέρει τους μύθους σε ένα αντικείμενο που μπορούμε να φοράμε καθημερινά και να ταυτιζόμαστε με αυτό. Κάπως έτσι, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε, ένα κολιέ μπορεί να ανατρέπει όλα τα αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και να κάνει τον κάτοχο συναισθηματικά συνδεδεμένο με έναν δικό μας μύθο.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ