Βραβείο «Κάρολος Κουν» και Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής 2009

Βραβείο «Κάρολος Κουν» και Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής 2009

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει και η πόλη της Αθήνας τους θεσμούς της, τους καλλιτεχνικούς. Και όσο πιο πλατιάς αποδοχής είναι, όσο τους προστατεύουμε τόσο κερδισμένοι είναι η πόλη και οι καλλιτέχνες. Χθες, για 11η συνεχή χρονιά, απονεμήθηκαν τα Βραβεία «Κάρολος Κουν» 2009, καθώς και τα Βραβεία και οι Τιμητικές Διακρίσεις των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2009 και η τελετή, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, είχε λίγο από τη λάμψη μιας μεγάλης καλλιτεχνικής συνάντησης. Ηταν μια γιορτή που χάρισε πολλά χαμόγελα και έδωσε πολλή χαρά.

Είναι η επιτυχής συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, αυτή που έχει δώσει ζωή στον θεσμό αυτόν.

Στη μνήμη του μοναδικου Κουν, τα δύο Βραβεία στο όνομά του, ένα της Σκηνοθεσίας και ένα Ερμηνείας ηθοποιού, προκαλούν κάθε χρόνο ζωηρό ενδιαφέρον στον θεατρικό κόσμο. Φέτος, το Βραβείο Σκηνοθεσίας πήρε η Ρούλα Πατεράκη «για την ατμοσφαιρική και καταλυτική σκηνοθεσία» του έργου Puerto Grande του Μάνου Λαμπράκη στο Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής (Κοραή 4).

Στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο δόθηκε Επαινος για τη Σκηνοθεσία του στο έργο «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά.

Το Βραβείο Ερμηνείας πήρε ο καλός ηθοποιός Κώστας Καζανάς «για τη δημιουργική ερμηνεία του» στην παράσταση του έργου «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου σε σκηνοθεσία Στέλιου Μάινα στο «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης».

Πέρα από το θέατρο, οι μεγάλες διακρίσεις στη Μουσική έφεραν στη σκηνή για την παραλαβή του Βραβείου του τον μεγάλο σκηνογράφο μας Νίκο Πετρόπουλο «για τη συμβολή του στην παραγωγή της όπερας του Ζυλ Μασνέ «Thais» καθώς και για τη συνολική και σταθερή ποιότητα της πολυετούς προσφοράς του στον χειμαζόμενο χώρο της Οπερας». Στον μουσικολόγο Κώστα Καρδάμη δόθηκε τιμητική διάκριση για το βιβλίο του «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος – Ενότητα μέσα στην πολυπλοκότητα» της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (2008) «καθώς και για τη συνολική θαυμαστή συμπύκνωση ευρύτατων πολυετών ερευνών περί το θέμα και την Επτανησιακή Μουσική εν γένει». Επαινο στην ίδια κατηγορία μουσικολογικού συγγράμματος δόθηκε στον «επιβλητικό» συλλογικο τόμο «Νίκος Σκαλκώτας», έκδοση του Μουσείου Μπενάκη σε επιμέλεια Χάρη Βρόντου.

Στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Παξών δόθηκε τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια και στην υψίφωνο Λένια Ζαφειροπούλου διάκριση σε νέο ή πρωτεοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη (και Επαινος στην επίσης υψίφωνο Κασσάνδρα Δημοπούλου).

Οι κριτικοί θεάτρου έδωσαν το μεγάλο Βραβείο τους στον Κώστα Καζάκο για την ερμηνεία του στο έργο «Μαύρο Κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» και στον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, το Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου (Επαινος στην ίδια κατηγορία δόθηκε στον Γιάννη Κακλέα). Τιμήθηκαν ακόμη οι Κατερίνα Ευαγγελάτου (Διάκριση νέου θεατρικού δημιουργού), Σταύρος Γασπαράτος (Επαινος), Θωμάς Μοσχόπουλος (Βραβείο Αρχαίου Δράματος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή