Οι Ελληνες του Μονάχου τιμούν τον δήμαρχο της καρδιάς τους

Οι Ελληνες του Μονάχου τιμούν τον δήμαρχο της καρδιάς τους

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

 

Το Μόναχο έλαβε το όνομά του από τη λέξη «μοναχός», όταν το 1157 ο δούκας της Βαυαρίας Ερρίκος ο Λέων ίδρυσε στην όχθη του ποταμού Ιζαρ, μια πόλη γύρω από το μοναστήρι των Βενεδικτίνων της Τεγκερνζέε. Με αυτό το όνομα ξέρει όλος ο πλανήτης την ιστορική και πανέμορφη πόλη, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι, εκτός από Munchen, τη λένε και «Αθήνα του Ιζαρ»…

Προς Θεού, δεν διέπραξαν τέτοιο ανοσιούργημα οι Γερμανοί κλέβοντας (και) την ιστορία μας. Τη βάφτισαν έτσι τον 19ο αιώνα διακεκριμένοι Βαυαροί λόγιοι, λόγω της έντονης παρουσίας στον πολεοδομικό της ιστό -και όχι μόνο- της (αρχαιο-)ελληνικής αρχιτεκτονικής, της μυθολογίας, των γραμμάτων και τεχνών. Ανδριάντες Ελλήνων φιλοσόφων και θεών κοσμούν τις εισόδους δημόσιων κτιρίων, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, κ.ά., κιονοστοιχίες δωρικού και κορινθιακού στηρίζουν τα Προπύλαια, οι Καρυάτιδες και ο Ποσειδώνας «στέκουν» επί αιώνες σε περίοπτες θέσεις στο κέντρο της πόλης, ένα αέναο κλίμα αγάπης προς τους Ελληνες και τον πολιτισμό τους, με ιστορικές ρίζες, διαχέεται ακόμα και στις δύσκολες για τις σχέσεις των δύο χωρών σημερινές συνθήκες στη Βαυαρία με επίκεντρο το Μόναχο.

Στο πρόσωπο του δημάρχου Κρίστιαν Ούντε, ενός πολιτικού που λατρεύεται από τους ομογενείς μας και ο ίδιος λατρεύει την Ελλάδα, ανήμερα των Θεοφανίων, οι Ελληνες του Μονάχου -γύρω στις 30.000 υπολογίζονται μαζί με τους νεομετανάστες- βράβευσαν τον φιλελληνισμό των ανθρώπων της πόλης που τους φιλοξενεί.

Οπως κάθε χρόνο ο πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων παρουσία του δημάρχου και άλλων αξιωματούχων του Μονάχου, ρίχνοντας τον Τίμιο Σταυρό στον ποταμό Ιζαρ, σε μια θρησκευτική τελετή την οποία παραδοσιακά εκτός από τους Ελληνες πιστούς παρακολουθεί και πλήθος Γερμανών. Αμέσως μετά απένειμε καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους ομογενείς στον Κρίστιαν Ούντε, το τιμητικό δίπλωμα με τον τίτλο «ένας φιλέλληνας στην Ιζαρ-Αθήνα», διάκριση που παρέχεται από την Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας σε Βαυαρούς φιλέλληνες που εργάστηκαν και εργάζονται για την καλλιέργεια των ελληνοβαυαρικών σχέσεων. Και ο δήμαρχος του Μονάχου είναι ίσως ο κορυφαίος εξ αυτών.

«Οι Ελληνες του Μονάχου αποτελείτε το πρότυπο ενσωμάτωσης αλλοδαπών στη γερμανική κοινωνία» είπε, παραλαμβάνοντας τον έπαινο, για να ανέβει ένα ακόμα «σκαλοπάτι» στην εκτίμηση των συμπατριωτών μας. Πώς να μην μπει στις καρδιές τους όταν, όπως λέει στην «Κ» ο πατήρ Απόστολος, «στις δύσκολες στιγμές είναι πάντα στο πλευρό μας;», με χαρακτηριστικότερη εκείνη όταν στην κορύφωση της κρίσης, η Ελλάδα δεχόταν άγρια επίθεση, στάθηκε κόντρα στο κύμα του ακραίου λαϊκισμού, αξιώνοντας δημόσια περισσότερο σεβασμό για τους Ελληνες;

Με παλαιούς και ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, ο 67χρονος Κρίστιαν Ούντε, διαθέτει, από φοιτητής ακόμα, σπίτι στη Μύκονο, όπου έχει αναγορευθεί σε επίτιμο δημότη και την επισκέπτεται κάθε Πάσχα, ενώ τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για την ελληνική κοινότητα της πόλης στην οποία εκλέγεται συνεχώς δήμαρχος τα τελευταία 21 χρόνια!

«Ερχεται στην ελληνική εκκλησία, μας βοήθησε τα μέγιστα στην ανακαίνιση μιας άλλης εκκλησίας στο Μόναχο, παραβρίσκεται πάντα στις εκδηλώσεις της ομογένειας, εμείς στα γενέθλιά του φέραμε ελληνικό χορευτικό συγκρότημα, κάθε χρόνο παρίσταται στον καθαγιασμό των νερών του Ιζαρ. Αποτελεί μεγάλο στήριγμα για τους Ελληνες…».

Aντισυμβατικός

Η αγάπη του για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι ομογενείς μας, δεν περιορίζεται στη βοήθεια προς τους ίδιους τους συμπολίτες του ή τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης. Με τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας, έστειλε χρηματική βοήθεια ύψους 400.000 ευρώ, ενώ τώρα που από την Ελλάδα συρρέουν στη Γερμανία, με το Μόναχο να αποτελεί εκ των κορυφαίων προορισμών, νέοι προς αναζήτηση εργασίας, ο δήμος συμμετέχει από κοινού με την ελληνική εκκλησία σε επιτροπή που βοηθάει τους ενδιαφερόμενους στην εκμάθηση της γλώσσας και την εξεύρεση στέγης και ενδεχομένως εργασίας.

Κοσμοπολίτης και αντισυμβατικός, με σπουδές στα νομικά και παλιός δημοσιογράφος, κυκλοφορεί με ποδήλατο, γράφει θεατρικά έργα και τον συναντά κανείς συχνά σε ελληνικά εστιατόρια. «Πριν από λίγα χρόνια, που είχαμε εκλογές για τον δήμο, τον συνάντησα ανήμερα της ψηφοφορίας σε ένα δικό μας εστιατόριο» αφηγείται στην «Κ» η κ. Νανά Σαμαρά, στέλεχος του τουριστικού τομέα στο Μόναχο. «Εφαγε και αφού αστειεύτηκε με τον εστιάτορα έφυγε με το ποδήλατό του. Οταν μου είπαν ποιος ήταν, πήγα αμέσως και τον ψήφισα. Είναι τόσο απλός άνθρωπος και φιλέλληνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή