«Ελα ρε Μήτσο, τι λέει;»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια διάταξη θα το προβλέπει, κάποιος νόμος θα το επιτρέπει. Να δίνονται, δηλαδή, στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες κάποιων που ακόμα δεν έχουν κριθεί ένοχοι, αφού ακόμα δεν δικάστηκαν (ενώ σε άλλες περιπτώσεις, «επωνύμων», δεν δημοσιοποιούνται ούτε τα αρχικά τους, κι ας καταδικάστηκαν για εκβιασμούς, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, φοροκλοπή κ.τ.λ.). Προς το παρόν, οι συλληφθέντες βρίσκονται στη μετέωρη κατάσταση του ρήματος «φέρομαι». Κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση, χωρίς μάλιστα να δηλώνεται ποιας οργάνωσης ήταν μέλη, κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

Διάβαζα τις τηλεφωνικές συνομιλίες των συλληφθέντων που κατέγραψε η Αντιτρομοκρατική και δεν κατάλαβα για ποιον άλλον λόγο διοχετεύτηκαν στη δημοσιότητα εκτός του ότι έπρεπε να μας δείξουν πως εργάζονται πυρετωδώς. Ακόμα και οι φανατικοί των αποκωδικοποιήσεων, μάλλον δεν θα βρουν βαθύτερο νόημα στις φράσεις «Ελα, ρε Μήτσο», «Ελα ρε, τι γίνεται;», «Ελα φίλε, τι λέει;», «Καλά μωρέ, μια χαρά». Εντάξει, το «τι λέει» υποδηλώνει μικρή ηλικία, αλλά αυτήν την ξέρουμε. Τι άλλο δεν ξέρουμε και το μαθαίνουμε από τις απομαγνητοφωνήσεις; Οτι ο εν λόγω Μήτσος, με τόσα στο κεφάλι του, πήγε «κάτω στις πάπιες» (για καφετέρια το κόβω) να δει τον αγώνα ΑΕΚ – Ολυμπιακού. Εξού και το συμπέρασμα «Ωραίος ο Μήτσος, λεβέντης», που όμως αφήνει αναπάντητο το ερώτημα αν αγωνιούσε για τους κίτρινους ή τους κόκκινους.

Μια άλλη κρίσιμη περικοπή είναι η εξής: «Αφού είναι γκάου πίου ρε φίλε και του το είχα πει κιόλας. Είχαμε πει τι θα βάλει. Είναι γκάου πίου κι αυτός». Για τους μη γνώστες του γκάου πίου, όπως εγώ (σκέτο το γκάου είχα ακουστά), υπάρχουν τα ειδικά λεξικά αλλά και το Ιντερνετ, όπου βρήκα την εξής ερμηνεία: «Γκάου πίου ή γκάου μπίου: ο, ουσ. Ο ηλίθιος, που δεν παίρνει στροφές, ο καθυστερημένος. Η έκφραση προέρχεται από τα αρχικά G.Α.Ο. – B.I.U. που σημαίνουν Greek Army Officers – Best in Universe και χρησιμοποιούνταν στη Σχολή Ευελπίδων». Ας ελπίσουμε ότι οι ερμηνείες των αποκρύφων δεν θα συμπεράνουν ότι διαβρώθηκαν και οι Ευέλπιδες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή