Αποχαιρετισμός στη Μερόπη Νίκου Κονιαλίδη

Αποχαιρετισμός στη Μερόπη Νίκου Κονιαλίδη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απώλεια της Μερόπης Νίκου Κονιαλίδη που, χθες, κηδεύτηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως στο Κοιμητήριο Πειραιά, αφήνοντας παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, κλείνει το κεφάλαιο των ετεροθαλών αδελφών του Αριστοτέλη Ωνάση: της Καλλιρρόης Πατρονικόλα που έφυγε πρώτη, πλήρης ημερών, και της Μερόπης, θυγατέρες του Σωκράτη Ωνάση από τον δεύτερο γάμο του με την Ελένη.

Ο Σωκράτης Ωνάσης, πλούσιος καπνέμπορος από τη Σμύρνη, είχε παντρευτεί την Πηνελόπη Δολόγλου που του έδωσε δύο παιδιά, την Αρτέμιδα, μετέπειτα σύζυγο του καθηγητή της Ορθοπεδικής Γαροφαλίδη και τον Αριστοτέλη, τον νέο με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που έγινε ο ισχυρότερος του κόσμου στη θάλασσα.

Χάρις στην απίστευτη εργατικότητά του, στο ταλέντο του να επιλέγει καλούς συνεργάτες – τους «Τρεις Ελληνες», Στέλιο Παπαδημητρίου, Παύλο Ιωαννίδη και Απόστολο Ζαμπέλλα, που έγιναν οι διαχειριστές της διαθήκης του και έδωσαν στο Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» τις διαστάσεις που ο Α.Ω. είχε ονειρευτεί, για να μείνει αθάνατο το όνομα του μοναχογιού του που πέθανε άδικα στα 25 του χρόνια. H Αρτεμις, η θεία Αρτεμις, ήταν η δεύτερη μητέρα, μετά το διαζύγιο του Αριστοτέλη με την Τίνα για τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο που την υπεραγαπούσαν και τη σέβονταν.

Οι δύο ετεροθαλείς αδελφές είχαν κι αυτές θέση στην καρδιά του, όχι στην αυτοδημιούργητη αυτοκρατορία του και παρακολουθούσαν από μακριά τον ιλιγγιώδη ρυθμό της ζωής του μετά τον γάμο τους με τον Γεράσιμο Πατρονικόλα η Καλλιρρόη και με τον Νίκο Κονιαλίδη η Μερόπη.

Με τα πρώτα του χρήματα που κέρδισε στην Αργεντινή, όπου κατέφυγε, μετά την Καταστροφή του ’22 ο Αριστοτέλης Ωνάσης και το χάσιμο της περιουσίας του Σωκράτη -ο οποίος φυλακίσθηκε από τους Τούρκους- ο Ωνάσης ήρθε και αγόρασε σπίτι στη Γλυφάδα για τη μητριά του Ελένη. Και οι ετεροθαλείς αδελφές του κράτησαν χαμηλούς τόνους, δεν μετείχαν στη ζωή του που ήταν «πρώτο θέμα» για τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Μετά τον πρόωρο χαμό της Χριστίνας αποτραβήχθηκαν και αφοσιώθηκαν στη δική τους οικογένεια.

Αλλά ποτέ δεν έπαψαν να περηφανεύονται για τον αδελφό τους Αρίστο, όπως τον φώναζαν, που παντρεύτηκε τη χήρα του Προέδρου J. F. Kennedy, την Τζάκι μετά το τέλος του θυελλώδους δεσμού του με τη Μαρία Κάλλας. Τα παιδιά τους μεγάλωσαν μαζί με τα παιδιά του Αριστοτέλη. Στον γάμο της Μαριλένας Πατρονικόλα κουμπάρος ήταν ο έφηβος Αλέξανδρος. Τα χρόνια περνούν, τα φώτα σβήνουν.

«Προσωπικότητα του 20ού αιώνα» είχε ανακηρύξει η Lloyds List τον Αριστοτέλη Σωκράτη Ωνάση, στην αρχή της νέας χιλιετίας και στο κλείσιμο της αυλαίας της προηγούμενης. «Πορτρέτο» 125 σελίδων από τη Lloyds List είναι το αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2000 και το Ιδρυμα Ωνάση το τύπωσε σε 3.000, πολυτελώς δεμένα αντίτυπα με βαθυκύανο εξώφυλλο, όπως θα άρεσε στον «Ωνάση τον Ελληνα», έτσι αποκαλούσε τον εαυτό του. Κυριαρχεί ο Α.Σ.Ω. στη μνήμη της ετεροθαλούς αδελφής του Μερόπης, αλλά και της Καλλιρρόης, που ήταν, μετά την Αθηνά Ωνάση οι κοντινότεροι εξ αίματος συγγενείς του…ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή