Βοήθεια στην Ουκρανία υπόσχονται ΗΠΑ και Ε.Ε.

Βοήθεια στην Ουκρανία υπόσχονται ΗΠΑ και Ε.Ε.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία επεξεργάζονται από κοινού ΗΠΑ και Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τη φιλοδυτική αντιπολίτευση και να υπερφαλαγγίσουν τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη δεσμευθεί για τη χορήγηση ευνοϊκού δανείου στον γείτονά της. Την αποκάλυψη αυτή έκανε η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον με συνέντευξή της στη Wall Street Journal. Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το σχέδιο οικονομικής βοήθειας αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων της Αστον με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για θέματα ασφαλείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στη διάσκεψη συμμετείχαν και οι πλέον προβεβλημένοι εκπρόσωποι της ουκρανικής αντιπολίτευσης, που είχαν διαβουλεύσεις με τους Δυτικούς ηγέτες.

Παρότι απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, η Αστον δήλωσε ότι το ύψος της οικονομικής βοήθειας «δεν θα είναι μικρό». Πρόσθεσε όμως ότι η βοήθεια θα χορηγηθεί με την προϋπόθεση ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση, που αναμένεται να σχηματισθεί εντός των προσεχών ημερών, θα δεσμευθεί για την προώθηση οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Στην κορύφωση των ταραχών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να στηρίξει τον βαλλόμενο Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοινώνοντας δάνειο ύψους 15 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η Μόσχα ανέστειλε τη χορήγηση της δεύτερης δόσης -επί του παρόντος έχει χορηγήσει 3 δισ. δολάρια στο Κίεβο- συναρτώντας την πορεία της εκταμίευσης με τον σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης. Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσένιουκ, ζήτησε από τη Δύση ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία, ύψους τουλάχιστον ίσου με αυτό του ρωσικού δανείου.

Στο μεταξύ, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέστρεψε χθες στα προεδρικά του καθήκοντα ύστερα από τετραήμερη άδεια «για λόγους υγείας». Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Βολοντίμιρ Ρίμπακ, προτεραιότητα του Ουκρανού προέδρου είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ώστε να καλυφθεί το κενό εξουσίας που δημιούργησε η παραίτηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ, υπό την πίεση των διαδηλώσεων και καταλήψεων δημοσίων κτιρίων.

Η αντιπολίτευση συναρτά τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μειωθούν οι εξουσίες του Γιανουκόβιτς. Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, που απέρριψε, την περασμένη εβδομάδα, την προσφορά του Γιανουκόβιτς να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα, αξίωσε την επαναφορά του Συντάγματος του 2004, ώστε «να ακυρωθούν οι δικτατορικές εξουσίες του προέδρου».

Την Κυριακή, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ουκρανίας υπέκυψε στις ισχυρές πιέσεις δυτικών χωρών και επέτρεψε στον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ντιμίτρι Μπουλάτοφ να μεταβεί στη Λιθουανία ώστε να τύχει ιατρικής περίθαλψης. Ο 35χρονος Μπουλάτοφ είχε καταγγείλει ότι απήχθη από αγνώστους και υπέστη βασανιστήρια σε χωριό έξω από το Κίεβο. Η εμφάνιση του Μπουλάτοφ σε ουκρανικά ΜΜΕ, με εμφανή ίχνη κακοποίησης στο πρόσωπο και στα χέρια, προκάλεσε διεθνή σάλο, παρότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τους μυστηριώδεις απαγωγείς του, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για κατασκευασμένο επεισόδιο, με στόχο την κλιμάκωση της αναταραχής. Χθες ο Μπουλάτοφ, με δήλωσή του από το νοσοκομείο του Βίλνιους όπου νοσηλεύεται, τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για δημοκρατία, παρά την οδυνηρή περιπέτεια που υπέστη.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τους υποστηριζόμενους από τη Δύση ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης ότι εξωθούν στα άκρα τη σύγκρουση, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε «πολιτοφυλακές εθελοντών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή