Βιβλίο, ισχυρή βούληση για ενιαία τιμή

Βιβλίο, ισχυρή βούληση για ενιαία τιμή

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Ολοι οι άνθρωποι του βιβλίου, αλλά και της πολιτικής συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», για να καταγράψουν τις απόψεις τους για ποιους λόγους πρέπει να συνεχίσει να ισχύει η ενιαία τιμή στις νέες εκδόσεις. Στο πάνελ οι δημοσιογράφοι Τάκης Θεοδωρόπουλος και Πάσχος Μανδραβέλης και ο εκδότης Στέφανος Πατάκης, βασικός υπερασπιστής της ενιαίας τιμής. Παρόντες εκδότες, συγγραφείς, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ποια ήταν η είδηση; Η ομόθυμη διάθεση των εκπροσώπων απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα που ήταν παρόντες χθες στην εκδήλωση. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημοσθένης Δαββέτας, είπε ότι θα εισηγηθεί στον Αντώνη Σαμαρά τη διατήρηση της ενιαίας τιμής στο βιβλίο. Η Φωτεινή Πιπιλή εκ μέρους της Ν.Δ. είπε ότι το βιβλίο πρέπει να αποχαρακτηριστεί από «προϊόν» και θα προτείνει να πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αντί για την Επιτροπή Εμπορίου. Η Αντζελα Γκερέκου είπε ότι εκφράζει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που επιθυμεί διατήρηση της ενιαίας τιμής.

Ο συνεργάτης του υπουργού Πολιτισμού, Φώτης Απέργης, είπε ότι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να μεταφερθεί πως είναι υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής, κάτι για το οποίο είναι ενήμεροι οι εκπρόσωποι των εκδοτών με τους οποίους συζητά τον τελευταίο καιρό, όπως εξάλλου συζητά και με τους αρμοδίους του υπουργείου Ανάπτυξης. «Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι οριστική για το θέμα αυτό» ήταν η άποψη του Π. Παναγιωτόπουλου που μεταφέρθηκε στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουπλής, ο Πύρρος Δήμας, ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Γ. Καράμπελας, ο Γ. Κακουλίδης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ και οι συγγραφείς Πέτρος Μάρκαρης και Πέτρος Τατσόπουλος.

Οσο για τους εισηγητές, ο Στέφανος Πατάκης αναφέρθηκε με στοιχεία στο τι συμβαίνει στις άλλες, λίγες χώρες που έχουν καταργήσει την ενιαία τιμή, ενώ ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είπε ότι «είναι λάθος η έκφραση να απελευθερωθεί η αγορά του βιβλίου, ακριβώς επειδή είναι απολύτως ελεύθερη. Η ενιαία τιμή είναι ο ρυθμιστικός παράγων αυτής της αγοράς. Η κατάργησή της θα δημιουργήσει κίνδυνο στο ελληνικό βιβλίο επειδή το βιβλίο είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας, άρα θα κινδυνεύσει και η ελληνική γλώσσα». Τέλος, ο Πάσχος Μανδραβέλης υπερασπίστηκε την άποψή του για απελευθέρωση και αυτής της αγοράς, αφού παρά την ενιαία τιμή του βιβλίου, οι Ελληνες δαπανούν πολύ λιγότερα χρήματα για αγορά βιβλίων απ’ ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή