Μείωση 46,2% των συλλήψεων για παράνομη είσοδο το 2013

Μείωση 46,2% των συλλήψεων για παράνομη είσοδο το 2013

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν είναι οι συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη είσοδο στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013 συνελήφθησαν από Αστυνομία και Λιμενικό 39.759 αλλοδαποί αντί 73.976 το 2012. Η μεταβολή ισοδυναμεί με μείωση της τάξης του 46,2% και σύμφωνα με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., αποδίδεται μεταξύ άλλων στην επιχείρηση «Ασπίδα» που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και παραμένει μέχρι σήμερα σε ισχύ.

Πράγματι, το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013 στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συνελήφθησαν «μόλις» 955 αλλοδαποί κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Το 2012 ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τις 30.000. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Εβρου κ. Χαράλαμπος Παντελίδης δήλωσε ότι το πρώτο διάστημα εφαρμογής της επιχείρησης «Ασπίδα» τα κυκλώματα δουλεμπόρων διοχέτευαν τους αλλοδαπούς από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία και προσέθεσε ότι το τελευταίο δίμηνο και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας (εκτός της κατασκευής φράκτη) μετακίνησε στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία δύναμη 1.000 αστυνομικών.

Συνάντηση με Δένδια

Σημειώνεται ότι το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια. Αύξηση, αντίστοιχα, των μεταναστευτικών ροών παρατηρείται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως εξάλλου επιβεβαίωσε με τον πλέον τραγικό τρόπο ο θάνατος 12 μεταναστών στο Φαρμακονήσι. Στη Μυτιλήνη, για παράδειγμα, συνελήφθησαν το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013 συνολικά 3.539 αλλοδαποί αντί 1.101 το 2012. Στη Σάμο, αντίστοιχα, ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών ανήλθε το 2013 σε 2.914 αντί 884 το 2012, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Χίου και Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ» στη Μυτιλήνη κρατούνταν χθες 40 παράνομοι μετανάστες, στη Χίο 50 και στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου (περιλαμβάνει τα νησιά Ικαρία, Σάμο και Αγαθονήσι) 170 αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα.

17 συλλήψεις στη Σάμο

«Το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση λόγω καιρικών συνθηκών. Σε Σμύρνη και Κουσάντασι υπάρχει μεγάλος αριθμός Σύρων, Αφγανών και Σομαλών που περιμένουν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Μόλις χθες συνελήφθησαν στη Σάμο 17 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα», δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλυπτικά της μετατόπισης του φαινομένου είναι στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα οποία ενώ το 2012 είχαν συλληφθεί στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας 2.960 άτομα, το 2013 ο αριθμός των συλλήψεων ανήλθε σε 10.481.

Από το σύνολο των 39.759 συλληφθέντων αλλοδαπών (το 2013) 14.366 είναι υπήκοοι Αλβανίας, 7.665 είναι υπήκοοι Συρίας, 5.960 υπήκοοι Αφγανιστάν, 3.744 υπήκοοι Πακιστάν και 1.398 υπήκοοι Μπανγκλαντές.

Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 επέστρεψαν στις χώρες τους είτε με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής είτε μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης 34.808 αλλοδαποί. Μόνο μέσα στο 2013 επέστρεψαν στις χώρες τους 26.186 αλλοδαποί αντί 22.117 το 2012, δηλαδή σημειώθηκε μια αύξηση στις επιστροφές της τάξης του 18,4%.

Η κατανομή κρίσιμη για την Ε.Ε.

Το θέμα της δίκαιης κατανομής βαρών (burden sharing) στον τομέα του Ασύλου βρίσκεται πρώτο στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Αυτό, εξάλλου, είχε επισημάνει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

«Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινού Συστήματος Ασύλου (CEAS) μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν συμπληρωθεί από μέτρα δίκαιης κατανομής των βαρών (…) είναι ουσιαστικής σημασίας να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός κατανομής, μεταξύ των κρατών-μελών, αυτών που ζητούν άσυλο καθώς και των μεταναστών, των οποίων η επιστροφή στις χώρες προέλευσης καθίσταται μη εφικτή» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός.

Ο ίδιος είχε συμπληρώσει ότι «ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να βασίζεται σε κριτήρια όπως πληθυσμός, η έκταση  το  ΑΕΠ,  η δυνατότητα ενσωμάτωσης των μεταναστών  στην  κοινωνία  της  χώρας  του  κράτους – μέλους κ.τ.λ.».

Στο θέμα της δίκαιης κατανομής αναφέρθηκε στη συνέντευξή της και η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου. Συγκεκριμένα, η κ. Σταυροπούλου τόνισε ότι «έχουμε ανεβάσει πολύ ως προεδρία το θέμα της κατανομής ευθυνών και βαρών, δηλαδή των ανθρώπων», ενώ αναφερόμενη στην επικαιροποιημένη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙΙ» η κ. Σταυροπούλου επεσήμανε ότι «το μεγάλο μειονέκτημα του Δουβλίνου ΙΙΙ, όπως και του ΙΙ, είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές επιθυμίες των προσφύγων. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν εκεί που θέλουν να φτάσουν, λαθραία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Επιστροφή στην Ελλάδα από χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι «η εφαρμογή των συνθηκών έχει ανασταλεί μετά την καταδίκη της χώρας μας (και του Βελγίου) για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλλοδαπών κρατουμένων». Αποκάλυψε μάλιστα ότι το 2012 μόλις 40 παράνομοι μετανάστες επέστρεψαν στην Ελλάδα από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. δυνάμει της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ που προβλέπει ότι το αίτημα ασύλου εξετάζεται στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. Πέραν του burden sharing, στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, όπως αυτές αναπτύχθηκαν προσφάτως από τον κ. Δένδια, περιλαμβάνεται η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών: «Σ’ αυτό το πλαίσιο θα εργαστούμε για να προωθήσουμε σημαντικά θέματα όπως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν εξαιτίας των παράνομων μεταναστευτικών ροών» είχε δηλώσει προ ημερών ο Ελληνας υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή