Τα πολλαπλά ρεκόρ των Ολυμπιακών του Σότσι

Τα πολλαπλά ρεκόρ των Ολυμπιακών του Σότσι

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά ρεκόρ έσπασαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, πριν καν γλιστρήσει στο χιόνι το πρώτο ζευγάρι σκι. Η μεγάλη γιορτή του χειμερινού αθλητισμού, που ξεκίνησε χθες το βράδυ, είναι με μεγάλη διαφορά η πλέον πολυέξοδη όλων των εποχών.

Το κόστος των αγώνων υπολογίστηκε στα 50 δισ. δολάρια, ποσό που ούτε κατά διάνοια δεν θα καλυφθεί από τις χορηγίες και τις πωλήσεις ολυμπιακών προϊόντων, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν 1,3 δισ. δολάρια και 0,5 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Το κόστος των προηγούμενων χειμερινών διοργανώσεων ήταν ώς και 25 φορές χαμηλότερο (οι Ολυμπιακοί του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002 κόστισαν 2 δισ. δολάρια), ενώ οι πιο πολυέξοδοι χειμερινοί Ολυμπιακοί ώς τώρα (Βανκούβερ 2010) κόστισαν 6 δισ. δολάρια.

Τι αγόρασε η Ρωσία με τα χρήματα αυτά, πέρα από την εγγραφή του θερέτρου της Μαύρης Θάλασσας στο παγκόσμιο τουριστικό λεξιλόγιο;

Τα ολυμπιακά έργα ήταν η αφορμή για τη μεταμόρφωση της περιοχής, με δεκάδες μεγάλα έργα. Συνολικά κατασκευάστηκαν 360 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, 200 χιλιόμετρα σιδηροδρόμου, 54 γέφυρες, 22 σήραγγες, 174 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και 555 χιλιόμετρα διασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Τα έργα αυτά απορρόφησαν τη μερίδα του λέοντος του κόστους, ενώ οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις κόστισαν «μόνο» 6,7 δισ. δολάρια. Στα αρνητικά κατασκευαστικά ρεκόρ περιλαμβάνεται η εντυπωσιακή προχειρότητα στην κατασκευή ορισμένων ολυμπιακών ξενοδοχείων, όπως διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες και πλημμύρισαν το twitter με σχόλια για βρύσες χωρίς νερό, για φωτιστικά και κουρτινόξυλα που καταρρέουν και για καθυστερήσεις «λόγω μη ολοκλήρωσης των εργασιών». «Είναι η πρώτη φορά που καθυστερούν να μου δώσουν το δωμάτιό μου επειδή δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη», σχολίασε Αμερικανός δημοσιογράφος.

Απόλυτο ρεκόρ σημειώνεται και στην κινητοποίηση δυνάμεων ασφαλείας για την προστασία των αγώνων. Περίπου 40.000 αστυνομικοί βρίσκονται στο εσωτερικό της ασφαλούς περιμέτρου, στην περιφέρεια της οποίας περιπολούν 30.000 στρατιώτες, ενώ άλλοι 10.000 στρατιώτες είναι ακροβολισμένοι στα βουνά. Οι τηλεοπτικές κάμερες πρόκειται δίχως αμφιβολία να εστιάσουν στη φολκλορική πλευρά της αστυνόμευσης, τους 400 έφιππους Κοζάκους που θα περιπολούν με παραδοσιακή ενδυμασία.

Η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων πρόκειται επίσης να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. «Οι αγώνες θα μεταδοθούν σε πάνω από 200 χώρες, με συνολική κάλυψη 75.000 ωρών. Πρόκειται για εντυπωσιακό αριθμό, που υπερβαίνει τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Οι χειμερινοί αγώνες περιλαμβάνουν πολύ λιγότερα αθλήματα από τους θερινούς, αλλά και σε αυτόν τον τομέα το Σότσι σημειώνει ρεκόρ. Στο Σότσι οι αθλητές θα διαγωνιστούν σε 98 αγωνίσματα, αντί 86 αγωνισμάτων των Ολυμπιακών του Βανκούβερ.

Το 1980, η Δύση είχε μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς της Μόσχας επικαλούμενη τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Φέτος οι Αμερικανοί αποτελούν την πλέον πολυάριθμη αποστολή, με 230 αθλητές και αθλήτριες – αν εξαιρέσει κανείς τους οικοδεσπότες, που κατεβάζουν (ή μάλλον ανεβάζουν) τη μεγαλύτερη αποστολή της ιστορίας τους, με 255 αθλητές και αθλήτριες. Οι Αμερικανοί δεν μένουν στο ολυμπιακό χωριό της Κράσναγια Πολιάνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι, ενώ έχουν δικούς τους μάγειρες και εισάγουν τα δικά τους τρόφιμα. Στο ζήτημα αυτό υπήρξε χθες γκρίνια, καθώς μια τετραετής εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Ρωσίας απέτρεψε την εισαγωγή στη Ρωσία αμερικανικού γιαουρτιού «ελληνικού τύπου».

Στους αγώνες αναμένεται να υπάρξουν συμβολικές κινήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, μετά την πρόσφατη ψήφιση ρωσικής νομοθεσίας που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα». Διακριτικά απόντες από τους αγώνες είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Για την προστασία των λοιπών επισήμων και των Αμερικανών θεατών σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται αγκυροβολημένα σε κοντινή απόσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή