«Σώστε την Ευρώπη»: Αφιέρωμα της Handelsblatt στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστών

«Σώστε την Ευρώπη»: Αφιέρωμα της Handelsblatt στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σώστε την Ευρώπη», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία δημοσιεύει αφιέρωμα στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σχετικό άρθρο του Χανς- Ντίτριχ Γκένσερ.

«Η ακριβή ευρωδιάσωση και ο φόβος για την μετανάστευση ενισχύουν τα ριζοσπαστικά κόμματα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς- Ντίτριχ Γκένσερ βλέπει την Ευρώπη σε σταυροδρόμι και προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας "νεοεθνικιστικής" αποπλάνησης», αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο, το δε δημοσίευμα ξεκινά με δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι «η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας μοιράζει πλούτο στους λίγους και φόβο στους πολλούς».

«Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας ξεσηκώνει εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι «ο επικεφαλής του ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνος», καθώς σχεδόν σε όλα τα κράτη της ΕΕ τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αγωνίζονται για την εκλογική ψήφο.

«Τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές είναι τόσο ισχυρά όσο ποτέ. Σύμφωνα με μελέτη της Deutsche Bank, τα ριζοσπαστικά κόμματα θα μπορούσαν στο τέλος Μαΐου να συγκεντρώσουν το 27% των ψήφων και να κατέχουν τις 203 από τις 751 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η «Handelsblatt» και σημειώνει ότι αυτό το σενάριο προκαλεί ανησυχία στις ελίτ της Ευρώπης.

Ο κ. Γκένσερ διερωτάται χαρακτηριστικά στο άρθρο του: «Υποκύπτει η Ευρώπη στην νεοεθνικιστική αποπλάνηση;» και τονίζει ότι «όποιος εγκαταλείπει τον δρόμο της Ευρώπης, θέτει σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον και αυτό είναι και θα παραμείνει ευθύνη της ευρωπαϊκής Γερμανίας».

«Προς το παρόν οι προειδοποιήσεις δεν εισακούονται», εκτιμά η εφημερίδα και αναφέρει ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ως και 39 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς εκ παραδρομής, σημειώνει ότι θα μπορούσε να πετύχει 60 έδρες.

«Και η επικριτική απέναντι στην Ευρώπη "Εναλλακτική για τη Γερμανία", θα μπει μάλλον στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι ειδικοί αναμένουν ότι το επιτυχημένο δημοψήφισμα στην Ελβετία για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δυνάμεις», προσθέτει ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι τα ακραία κόμματα εκμεταλλεύονται κυρίως τον αυξανόμενο φόβο λόγω της μετανάστευσης και της ανεργίας.

«Έτσι, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες θεωρεί ότι η ψήφος του μετράει στην Ευρώπη. Στη Γαλλία το 2013 μόνο το 22% των πολιτών θεωρούσε ότι η ΕΕ ωφελεί οικονομικά τη χώρα τους και περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι μετανάστες θα έπρεπε να εγκαταλείπουν τη χώρα εφόσον δεν αναζητούν εργασία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή