Παιδικές χαρές με ιδιωτική πρωτοβουλία

Παιδικές χαρές με ιδιωτική πρωτοβουλία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο δικηγόροι, μία αρχιτέκτονας, ένας πρόεδρος μεγάλης εταιρείας επικοινωνίας και ένας σύμβουλος διαχείρισης επενδύσεων. Αυτός είναι ο στενός πυρήνας της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Παραδείγματος Χάριν» που γεννήθηκε στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης για να υποστηρίξει μια δημιουργική απάντηση στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Κι αν κρίνουμε από τα δύο πρώτα «παραδείγματα» του έργου της «Παραδείγματος Χάριν», τις δύο αστικές αναπλάσεις μικρής κλίμακας σε παιδικές χαρές στον Νέο Κόσμο (οδός Ραφτοπούλου) και στου Μακρυγιάννη (οδός Καλλισπέρη), ο πήχυς έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά. Η ποιότητα των παρεμβάσεων, με την αρχιτεκτονική υπογραφή του γραφείου Buerger-Katsota και την πολύτιμη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, αναβαπτίζει ταλαιπωρημένους δημόσιους χώρους στέλνοντας πολλαπλά θετικά μηνύματα στο επίσης ταλαιπωρημένο σώμα της κοινωνίας. Η ιδέα για την «Παραδείγματος Χάριν», μας λέει ο κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης, πρόεδρος και συνιδρυτής της V+O Communication, γεννήθηκε από την προφανή ανάγκη να μην περιοριστούν οι κοινωφελείς δράσεις την περίοδο της κρίσης σε υλική υποστήριξη και κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. «Αυτή γίνεται πετυχημένα από άλλους φορείς, ενώ εμείς σκεφθήκαμε να επικεντρώσουμε στο ήθος και στο (πεσμένο) ηθικό των συμπολιτών μας, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε νησίδες ποιότητας και παραδείγματα αισθητικής αντίστασης».

Οι παιδικές χαρές, σημειώνει ο κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης, προκρίθηκαν «με βάση τη δική μας εμπειρία και αυτή των δικών μας παιδιών από παιδικές χαρές στην Αθήνα που λειτουργούν ικανοποιητικά και πράγματι αποτελούν πλέον το σημείο συνάντησης της γειτονιάς. Η παιδική χαρά, επειδή στην εποχή μας το ενδιαφέρον των νέων γονιών για το μεγάλωμα των παιδιών γίνεται όλο και μεγαλύτερο, έχει γίνει χώρος με πολύ ευρύτερη κοινωνική λειτουργία από αυτή που μας θυμίζει η ίδια η έννοια. Γι’ αυτό και θεωρήσαμε ότι θα άξιζε σε όλες τις γειτονιές να αναβαθμιστούν ορισμένες παιδικές χαρές ως παράδειγμα εξέλιξης αυτού του τμήματος του δημόσιου χώρου και να αποτελέσουν κατά κάποιο τρόπο και ένα είδος “πρότυπου” σχεδιασμού για τις από εδώ και πέρα καινούργιες παιδικές χαρές που θα δημιουργηθούν».

Αλλά η ανακατασκευή παιδικών χαρών δεν θα είναι η μοναδική δραστηριότητα της «Παραδείγματος Χάριν», όπως μου εξηγούν οι άνθρωποι της οργάνωσης. «Εχουμε σχεδιάσει μια σειρά από επόμενες πρωτοβουλίες η υλοποίηση των οποίων είναι ανάλογη των χορηγιών που θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν για αυτές. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε την υλοποίηση ενός πολύ εύχρηστου σχεδίου προδιαγραφών και υποδειγμάτων, ώστε όλες οι πινακίδες και οι παράνομες κατασκευές στους δρόμους την πόλης να αντικατασταθούν από καλαίσθητη και λειτουργική σήμανση». Πιλοτικά θα ξεκινήσουν από την οδό Σόλωνος όπου πιθανόν να αποτελέσει και το πρώτο «πειραματικό» πρότζεκτ τους. Η μελέτη στη συνέχεια θα παραδοθεί στον Δήμο Αθηναίων. Αμεσα πάντως προχωρεί το πρόγραμμα των παιδικών χαρών με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Το ίδρυμα, το οποίο υποστήριξε την ολοκλήρωση των δύο πρώτων παιδικών χαρών, τώρα χρηματοδοτεί το επόμενο βήμα το οποίο είναι η μελέτη άλλων 12 σε όλη την Αθήνα, η κατασκευή των οποίων θα χρηματοδοτηθεί και θα υλοποιηθεί από τον δήμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή