Το 1ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων στο θέατρο Προσκήνιο

Το 1ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων στο θέατρο Προσκήνιο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Έντεκα εταιρικοί θίασοι, με 8 παραστάσεις για μεγάλους και 3 που αφορούν σε παιδιά και νέους, συμμετέχουν στο 1ο Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΟΕΘ- ΣΕΗ), με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), από τις 21Φεβρουαρίου έως και τις 2 Μαρτίου, στο θέατρο Προσκήνιο (Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΕΘ, Γιάννη Ματαράγκα, το Φεστιβάλ εταιρικών θιάσων είναι αποτέλεσμα και έκφραση της ανάγκης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΘ, για αλληλεγγύη στον κλάδο των ηθοποιών που μαστίζεται με 97% ανεργία. «Αλληλεγγύης όμως που σέβεται την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην εργασία», υπογράμμισε ο κ. Ματαράγκας.

Όπως ανέφερε ο γεν. γραμματέας του οργανισμού Φώτης Αρμένης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το φεστιβάλ, πραγματοποιείται με τα «πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει ο ΟΕΘ, αφού η πολιτεία σηματοδότησε τη διάλυσή του, καταργώντας τα εργατικά εισιτήρια», με σκοπό να στηρίξει τους 11 εταιρικούς θιάσους, οι όποιοι θα παρουσιάσουν έργα του διεθνούς και του ελληνικού ρεπερτορίου, με ελεύθερη είσοδο». Την έναρξη θα σηματοδοτήσει η «Θεατρική Λέσχη» με αποσπάσματα από την κατά Χειμωνά «Φαίδρα», σε σκηνοθεσία Σπύρου Βραχωρίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Αρμένη, από το 1958 που δημιουργήθηκε ο ΟΕΘ, στήριξε και βοήθησε οικονομικά πάνω από 150 εταιρικούς θιάσους και πάνω από 1000 θεατρικές παραγωγές, συμβάλλοντας στη δημιουργική ανάπτυξη του θεάτρου στη χώρα μας, και δίνοντας τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ. «Στα 56 χρόνια λειτουργίας του ο ΟΕΘ πρόβαλε και ανέπτυξε τους σκοπούς της συνεταιριστικής ιδέας και τη βελτίωση των όρων εργασίας. Με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ο ΟΕΘ στερείται τον βασικό οικονομικό του πόρο, το ποσοστό που έπαιρνε από τα εργατικά θεατρικά εισιτήρια, και με το οποίο στήριζε τους εταιρικούς θιάσους», τόνισε ο ίδιος.

«Παρόλο που τα οικονομικά μας μέσα είναι πενιχρά, εμείς προχωρήσαμε στην πριμοδότηση ηθοποιών – μελών 11 εταιρικών θιάσων. Η πριμοδότηση αυτή αφορά στην αγορά 50 ενσήμων, ικανών για την ανανέωση του βιβλιαρίου ΙΚΑ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ηθοποιούς. Συγχρόνως, υπηρετούμε το ιδεώδες και τον σκοπό του ΟΕΘ που είναι η στήριξη και η προώθηση της αξίας του εταιρισμού», ανέφερε ο κ. Ματαράγκας. Σε μήνυμα που απέστειλε η πρόεδρος του ΟΕΘ Νικολέττα Βλαβιανού, ευχήθηκε, αυτό το φεστιβάλ να είναι «η αρχή μιας μακράς και επιτυχημένης συνέχειας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

21 Φεβρουαρίου, στις 20:30- Έναρξη Φεστιβάλ

22 Φεβρουαρίου, στις 12:00- "Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη" του Δημήτρη Ποταμίτη, από τον Θεατρικό Οργανισμό "Κάτω από τη γέφυρα", σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή (παιδικό).

22 Φεβρουαρίου, στις 20:30- "Mikrasia", από την ομάδα "Γέφυρα", σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου.

23 Φεβρουαρίου, στις 17:00- "Ένα ξωτικό στη ντουλάπα μου", σε κείμενο και σκηνοθεσία της ομάδας "Ωρών" (παιδικό).

24 Φεβρουαρίου, στις 20:30- "Κόκκινο φωτεινό", από το "Οικείο Θέατρο", σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Μίλτου Δημουλή.

25 Φεβρουαρίου, στις 20:30- "Περσινή αρραβωνιαστικιά" της Ζυράννας Ζατέλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου, από την ομάδα "Elephas tiliensis".

26 Φεβρουαρίου, στις 20:30- "Βόυτσεκ" του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την ομάδα "Σημείο Μηδεν".

27 Φεβρουαρίου, στις 20:30- "Βυσσινόκηπος" του 'Αντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, από την ομάδα (κατά) Συνθήκη.

28 Φεβρουαρίου, στις 20:30- "Γάμοι, κηδείες και δεν έχω τίποτα να φορέσω", σε κείμενο και σκηνοθεσία 'Αννας Χατζησοφιά, από τον θίασο "The Artists".

1 Μαρτίου, στις 12:00"- Ο Γιαννάκης" της Γιοβάννας Μακκά, σε σκηνοθεσία Νικολέτας Βλαβιανού, από την Καλλιτεχνική Εταιρεία "aRT" (παιδικό).

1 Μαρτίου, στις 20:30- "Το τούβλο" της Μαριέλλης Σφακιανάκη Μανωλίδου, σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου, από την Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Ομάδα Κρίσης".

2 Μαρτίου, στις 20:30- "Ο θεός της σφαγής" της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου, από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Square".

Απαραίτητη κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210-3833742 και 210-8211855.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή