«Ο καθένας κλεισμένος στην τρύπα του»

«Ο καθένας κλεισμένος στην τρύπα του»

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατροφή με σουβλάκια και σάντουιτς, διαμονή σε (πολύ) μικρά σπίτια, κίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο και… κομμένη κάθε σκέψη για έξοδο και διασκέδαση. Αυτή είναι η καθημερινότητα των νέων. Και μάλιστα των «τυχερών», που έχουν μια δουλειά, για την οποία… πληρώνονται κιόλας. Με μισθούς 430 ευρώ «καθαρά» για όσους είναι κάτω των 25 ετών και 490 ευρώ για όσους είναι μεγαλύτεροι, η φτώχεια συναντά την εργασία.

Ο Γρηγόρης είναι 29 ετών, έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία, αλλά εργάζεται σε μεγάλη εμπορική αλυσίδα. Αμείβεται με 490 ευρώ και τα βγάζει δύσκολα πέρα. Ζει μόνος του σε ένα ισόγειο διαμέρισμα 38 τετραγωνικών μέτρων, με νοίκι 150 ευρώ. Για ένα χρόνο δεν πλήρωνε τη ΔΕΗ, «αξιοποιώντας» ότι το ρολόι ήταν σε άλλο όνομα. «Τώρα που έκανα διακανονισμό, έχω ήδη ένα χρέος άνω των 500 ευρώ και δίνω 50 ευρώ τον μήνα», μας λέει.

Παιδί της εποχής του, διευκρινίζει ότι στο διαμέρισμα έχει σύνδεση Ιντερνετ («δεν μπορώ να το αποχωριστώ, θα ήταν όλεθρος»), αλλά χωρίς σταθερό τηλέφωνο. Για σύνδεση Ιντερνετ και για το κινητό πληρώνει περίπου 30 ευρώ τον μήνα. Ο Γρηγόρης έψαξε για διαμέρισμα κοντά στον χώρο εργασίας του, για να πηγαίνει με τα πόδια, γλιτώνοντας τα έξοδα μετακίνησης. Εξάλλου, έχει πικρή εμπειρία. Εδώ και καιρό δεν πλήρωνε εισιτήριο σε μετρό ή λεωφορείο. «Δύο φορές με έχουν βρει ελεγκτές, εγώ ευγενικά τους έδωσα τα στοιχεία μου και τώρα έχω ένα χρέος 1.500 ευρώ!», μας λέει.

Μεγάλο πρόβλημα είναι το φαγητό. «Δεν έχω ούτε τα απαραίτητα σκεύη, αλλά ούτε χρόνο και διάθεση να μαγειρεύω. Αρα, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για ένα κανονικό εστιατόριο, την βγάζω με σουβλάκια και σάντουιτς. Ξέρω ότι είναι ανθυγιεινά, αλλά τι να κάνω;», μας λέει. Ο Γρηγόρης έχει ξεχάσει τι θα πει έξοδος και ψυχαγωγία. «Για θέατρο ούτε λόγος. Σινεμά δεν πάω, κατεβάζω καμιά ταινία στο σπίτι. Εκοψα και τα μπαράκια. Παλιά, όταν έπαιρνα 750 ευρώ, βγαίναμε με τους φίλους μου. Τώρα δυστυχώς πάμε να χαθούμε, ο καθένας κλεισμένος στην τρύπα του». Τι άλλο έκοψε ο Γρηγόρης; «Τα μαθήματα Ισπανικών και τις λίγες εκδρομές, ενώ ανακάλυψα και τον ράφτη της γειτονιάς».

Ούτε κουλούρι…

Η Τίνα είναι 23 ετών και εργάζεται ως πωλήτρια με 430 ευρώ τον μήνα. Ζει με μία συγκάτοικο και μοιράζεται το ενοίκιο, δίνοντας 125 ευρώ τον μήνα. Χρειάζεται άλλα 40 ευρώ τον μήνα για τα υπόλοιπα έξοδα του σπιτιού (κοινόχρηστα, λογαριασμοί). Θέρμανση δεν ανάβουν, παρά μόνον τις πολύ κρύες νύχτες, μια ηλεκτρική σόμπα. Για τις μετακινήσεις έχει μηνιαία κάρτα κόστους 45 ευρώ, ενώ δίνει περίπου 15 ευρώ για το καρτοκινητό της. Σύνολο 225 ευρώ.

«Μου μένουν περίπου 200 ευρώ, αν δεν προκύψουν άλλες υποχρεώσεις, για να περάσω όλο τον μήνα. Ευτυχώς μαγειρεύουμε στο σπίτι, πότε εγώ πότε η συγκάτοικος, αλλά έτσι πληρώνουμε πάνω από 100 ευρώ η κάθε μία για τα αναγκαία είδη του σπιτιού, από τρόφιμα μέχρι καθαριστικά. Και μη φανταστείς τίποτα πολυτέλειες… Το αποτέλεσμα είναι ότι μου απομένουν 80 ευρώ για 30 μέρες! Ενα μπουκάλι νερό να πάρεις, ένα καφέ και μία τυρόπιτα θέλεις πάνω από τρία ευρώ. Το τελευταίο δεκαήμερο, με πιάνει λιγούρα στη δουλειά και δεν έχω να πάρω ένα κουλούρι», εξομολογείται η Τίνα. Οσο για διασκέδαση, εξόδους και θεάματα, αυτά είναι κομμένα με το μαχαίρι. «Αντε να μαζευτούμε σε κανένα σπίτι, να μιλήσουμε και να ακούσουμε μουσική».

Ποιο χόμπι;

Ο Κυριάκος είναι 29 ετών και εργάζεται σερβιτόρος σε εστιατόριο. Εδώ ο μισθός είναι καλύτερος (600 ευρώ) και υπάρχουν και τα φιλοδωρήματα. Μειωμένα μεν, αλλά είναι 100 – 150 ευρώ τον μήνα. Ο Κυριάκος ζει με την κοπέλα του, η οποία όμως είναι άνεργη.

«Πολύ δύσκολα τα πράγματα. Καθώς δουλεύω πολλά χρόνια στην εστίαση, τις χρονιές προ κρίσης έβγαζα πάνω από 1.500 ευρώ, μπορεί και 2.000 τον μήνα. Ξεκίνησα τις περικοπές. Πρώτον, έκοψα το τσιγάρο. Δεύτερον, είχα προλάβει, τα καλά τα χρόνια, και πήρα ποδήλατο. Τώρα πηγαίνω παντού με αυτό. Αυτά ήταν τα εύκολα. Δυστυχώς, έχουμε κλειστεί σπίτι. Ενα χόμπι είχα, πήγαινα για ψάρεμα. Κομμένο κι αυτό. Πού χρήματα για βενζίνη και υλικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή