Η ένοπλη δράση των «4» του Γκύζη

Η ένοπλη δράση των «4» του Γκύζη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον επιχειρησιακό βραχίονα της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ. ότι ανήκουν οι τέσσερις Τούρκοι που συνελήφθησαν σε διαμέρισμα με όπλα και εκρηκτικά στην οδό Γενναδίου στου Γκύζη. Αποδεικνύεται μάλιστα ότι στον ίδιο «πυρήνα» ανήκαν και οι τρεις Τούρκοι υπήκοοι, που είχαν συλληφθεί το καλοκαίρι μέσα σε φουσκωτό σκάφος με όπλα και πυρομαχικά στα ανοικτά της Χίου.

Ως επικεφαλής του «στρατιωτικού» σκέλους της οργάνωσης εμφανίζεται ο 49χρονος Χουσεΐν Τεκίν που συνελήφθη στου Γκύζη. Είναι ο μόνος από τους τέσσερις σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε «ερυθρά αγγελία» της Interpol Τουρκίας για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο 49χρονος φέρει το προσωνύμιο «Αδελφός» και σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα από την Τουρκία ανέλαβε την αρχηγία της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης DHKP-C μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Ντουρσούν Καρατάς το 2008. Γενετικό υλικό του Τεκίν βρέθηκε σε όπλα και αντικείμενα που κατασχέθηκαν στο φουσκωτό σκάφος στη Χίο, ενώ ο ίδιος είχε μισθώσει διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, το οποίο εντοπίστηκε έπειτα από έκρηξη μηχανισμού στα χέρια μέλους της οργάνωσης. Ο 49χρονος που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 13 ετών στην Τουρκία μετά την αποφυλάκισή του φέρεται να βρήκε αρχικά καταφύγιο στη Συρία και ακολούθως στην Ελλάδα. Στελέχη των διωκτικών αρχών που ενεπλάκησαν σε έρευνες για τη δράση της οργάνωσης δήλωσαν στην «Κ» ότι κατά διαστήματα περιέρχονταν σε γνώση τους πληροφορίες (κυρίως από ξένες υπηρεσίες Πληροφοριών) για την παρουσία του Τεκίν στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες με πλαστά στοιχεία Bayir Cengiz είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο 41χρονος Ισμαήλ Ακόλ ή «Χρήστος», όπως ήταν γνωστός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. και δημοσιεύματα στον Τύπο της Τουρκίας ο Ακόλ είχε πάρει μέρος στη δολοφονία του γενικού διευθυντή της Τoyota στην Τουρκία, Οζντεμίρ Σαμπαντσί, το 1996. Τα ίχνη του 41χρονου από την Τουρκία είχαν χαθεί για περισσότερα από 15 χρόνια, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο ίδιος είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα (και τη Γερμανία) για περισσότερο από μια δεκαετία. Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές φέρονται και στο παρελθόν να είχαν ζητήσει τη σύλληψη και έκδοσή του στην Τουρκία.

Εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες προμηθεύονταν όπλα και πυρομαχικά από την Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν στην Τουρκία, όπου ανέπτυσσαν τη δραστηριότητά τους. Ο 34χρονος Μεχμέτ Γιαϊλά, για παράδειγμα, που συνελήφθη στο φουσκωτό στη Χίο αποδείχθηκε ότι είχε επισκεφθεί το κρησφύγετο με τα όπλα στου Γκύζη. Πλην του Γιαϊλά, για την υπόθεση της Χίου είχαν συλληφθεί ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ (κατηγορείται για την επίθεση με χειροβομβίδες στο υπ. Δικαιοσύνης στην Αγκυρα την άνοιξη του 2013) και ο 54χρονος Σινάν Οκτάι Οζέν. Ολοι τους κρατούνται στη ΣΤ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ για τους δύο πρώτους ο Αρειος Πάγος απέρριψε τον Νοέμβριο του 2013 αίτημα έκδοσής τους στην Τουρκία. Για τον Σινάν Οκτάι Οζέν το αίτημα έκδοσής του κοινοποιήθηκε (όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 2ας Φεβρουαρίου) τη 16η Ιανουαρίου, ενόσω δηλαδή βρισκόταν σε εξέλιξη το θρίλερ της έκδοσης του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελου Φιλιππίδη, στην Ελλάδα.

Τους συλληφθέντες της Χίου είχαν προσφάτως ανακρίνει αξιωματούχοι του FBI, ενώ πρόσφατο δημοσίευμα της «Χουριέτ» ανέφερε ότι στην έρευνα για την υπόθεση του Γκύζη συνεργάστηκαν  η EYΠ, η τουρκική MIT και η CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή