Οι τράπεζες και η Ακαδημία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή είναι η πιο φρέσκια και ουσιαστική είδηση που έχει προέλθει τα τελευταία χρόνια από την Ακαδημία Αθηνών.

Το δελτίο Τύπου που, χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοινώνει τέσσερα νέα βραβεία έπειτα από προκήρυξη. Και άλλα βραβεία; Τόσα δεν δίνει κάθε χρόνο η Ακαδημία; (Τέτοιες ερωτήσεις νομίζω ότι ακούω…)

Και αν μέχρι τώρα η Ακαδημία παρακολουθούσε τις εξελίξεις του επιστημονικού κλάδου κυρίως από την Τάξη των Θετικών Επιστημών, και κυρίως μέσω των επιτευγμάτων της ιατρικής επιστήμης, αυτή τη φορά βάζει στην οπτική της και όσα γίνονται στην τρέχουσα οικονομία, στον τομέα της ανάπτυξης, στον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες στη σύγχρονη Ελλάδα. Κυριολεκτικά στη σύγχρονη, αφού τέσσερις από τις πέντε προκηρύξεις για υποβολή πρωτότυπης μελέτης αφορούν όσα συνέβησαν σε αυτή τη χώρα από το 1990 ώς το 2010. Σήμερα δηλαδή.

Το ένα από τα βραβεία το χορηγεί η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος. Η μελέτη που πρέπει να υποβληθεί θα έχει θέμα τον «Πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών. Ιστορία και προοπτικές». Ενα άλλο βραβείο χορηγό έχει την Τράπεζα της Ελλάδος και θέμα τους «Προσδιοριστικούς παράγοντες της εθνικής αποταμίευσης, κατά την περίοδο 1990-2010 και μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης». Για το τρίτο προκηρυχθέν βραβείο (Γ. Θ. Φωτεινού) η μελέτη που ζητείται αφορά τους «Προσδιοριστικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από το 1990 έως σήμερα». Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων ζητεί από όσους εκπονήσουν τη μελέτη με θέμα «Το τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία και η παρούσα οικονομική κρίση», που χορηγεί το Ιδρυμα Κων. Καψάσκης. Τέλος, το τελευταίο νέο προκηρυχθέν βραβείο (Νικολάου Καρόλου) αφορά μια ακριτική και ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, τη Μακεδονία. Θέμα της μελέτης η συμβολή της Μακεδονίας στη σύγχρονη Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι η Ακαδημία Αθηνών πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για αργούς ρυθμούς, για μη «συνομιλία» με την τρέχουσα πραγματικότητα αυτής της κοινωνίας, για έλλειψη παρεμβάσεων. Μερικές φορές όσα λέγονται αγνοούν κάποιους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος. Ισως και να ξεχνούν πως οι παλιοί θεσμοί έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς αντίδρασης, τα δικά τους αντανακλαστικά, που ίσως να μην έχουν την τρέχουσα ταχύτητα.

Οπως και να ’χει, η Ακαδημία Αθηνών, με αυτά τα νέα βραβεία που προκηρύσσει δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς μελετητές της οικονομικής επιστήμης –που τόσους αφορά πλέον– να κινητοποιηθούν, να προλάβουν την προθεσμία υποβολής (30/4/2014) και κυρίως να σκεφτούν τι ακριβώς συμβαίνει τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε αυτή τη χώρα, στο τραπεζικό και το οικονομικό της σύστημα. Ναι, αυτό είναι δουλειά ενός ανώτατου πνευματικού ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή