Πολιτική στήριξη από Ε.Ε. αναμένει η Αθήνα

Πολιτική στήριξη από Ε.Ε. αναμένει η Αθήνα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βλέμμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στρέφει η κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου ουδέποτε παραγνώρισε ότι η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί το «κλειδί» τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Μετά τη βουτιά στα νερά των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου μέχρι τις 10/3 να έχει επιτευχθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ώστε, στη συνέχεια, να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, πιθανόν στις αρχές Απριλίου, την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 22 του ίδιου μήνα και, τελικά, για την πολιτική αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών από τους εταίρους της χώρας, πριν από τις ευρωεκλογές.

«Μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους μας μία δήλωση πολιτικής στήριξης», σημείωνε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγων, καταδεικνύοντας παράλληλα και τον πραγματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση. Και τούτο διότι, ιδανικά, η Αθήνα θα επιθυμούσε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά την πιστοποίησή του από την Ευρωπαϊκή Στατιστική, κάτι, ωστόσο, που απορρίπτεται από τη γερμανική Καγκελαρία και τις Βρυξέλλες.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αλλά και του κ. Γ. Στουρνάρα –ο οποίος δέχθηκε σκληρή κριτική από τους ομολόγους του– υπάρχει η βεβαιότητα ότι το βάρος της επικείμενης αξιολόγησης θα πέσει στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη ζητήσει από τα εμπλεκόμενα υπουργεία φάκελο με την εξέλιξη των δράσεων, ενώ είναι σαφές ότι η συνολική διαπραγμάτευση θα γίνει σε κεντρικό επίπεδο. Μείζον θέμα, η δέσμη δράσεων του ΟΟΣΑ, αλλά και τα ζητήματα του προσωπικού στο Δημόσιο. Για το tool kit του ΟΟΣΑ κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες ότι υπάρχει λύση για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ως προς το ψωμί, ναι μεν θα πωλείται με το ζύγι, ωστόσο δεν πρόκειται να αρθεί το καθεστώς διάκρισης μεταξύ φούρνων και πρατηρίων. Ως προς τα φάρμακα, η κυβερνητική θέση είναι η διάθεσή τους από τα πολλά, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, φαρμακεία, με άρση της διατίμησης ώστε να πέσουν οι τιμές. Εναλλακτικά, συζητείται η διάθεση μιας «μικρής λίστας φαρμάκων» και από σούπερ μάρκετ, παρουσία φαρμακοποιού, ωστόσο πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον αυτή η θέση θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα. Τεράστια παραμένει, τέλος, η απόσταση και στο ζήτημα του «φρέσκου γάλακτος», καθώς η ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και δη ο αναπληρωτής υπουργός Μάξ. Χαρακόπουλος επιμένει εμφατικά στη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.

Ως προς την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, η Αθήνα θα δοκιμαστεί. Οι απολύσεις του 2013 ανήλθαν σε 3.600, κοντά στον στόχο των 4.000, ωστόσο η διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων που εκκρεμεί συνιστά δοκιμασία, ακόμη κι αν οι 8.500 εξ αυτών θα προέλθουν από το σχέδιο Γεωργιάδη για τον ΕΟΠΥΥ. Εκκρεμούν, όμως, περίπου 3.000 μετακινήσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων οι μισές στο πλαίσιο της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας», οι οποίες θα έπρεπε να έχουν προωθηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο και μοιάζει, πλέον, εξαιρετικά δύσκολο, να υλοποιηθούν αυτήν την περίοδο, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης σε κεντρικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή