Απώλειες 2,5 δισ. ευρώ στην τουριστική αγορά της Αθήνας από το 2008 έως το 2013

Απώλειες 2,5 δισ. ευρώ στην τουριστική αγορά της Αθήνας από το 2008 έως το 2013

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του ότι τα τουριστικά μεγέθη της Αθήνας θα κινηθούν ανοδικά τη φετινή σεζόν, μετά τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης της περσινής χρονιάς, εξέφρασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής-Αθηνών και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για το 2013, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αττικής αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το 2012, φθάνοντας σε 59,8%, και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 8,7%, φθάνοντας σε 48,37 ευρώ.

Αντίθετα, η μέση ξενοδοχειακή τιμή παρουσίασε πτώση κατά 2% φθάνοντας σε 80,9 ευρώ. Πάντως, η περσινή ανάκαμψη δεν καλύπτει τις μεγάλες απώλειες που είχε ο αθηναϊκός προορισμός την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης ιστορικών περιοχών του κέντρου της πόλης με αποτέλεσμα το κλείσιμο 89 ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ενωσης, οι συνολικές οικονομικές απώλειες στον τουρισμό της πρωτεύουσας από το 2008 έως το 2013 έφθασαν σε 2,55 δισ. ευρώ. Οι απώλειες επιμερίζονται σε 820 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία και σε 1,7 δισ. ευρώ για άλλες οικονομικές δραστηριότητες της πόλης, όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια και καφέ (555 εκατ. ευρώ), η εμπορική αγορά (493 εκατ. ευρώ), τα κέντρα ψυχαγωγίας, διασκέδασης και τα αξιοθέατα (335 εκατ. ευρώ).

Στα θετικά στοιχεία για τον προορισμό, ο κ. Βασιλικός επεσήμανε τη ζήτηση που υπάρχει για συνέδρια τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου. Παράλληλα, ενισχυτικά στις πληρότητες των ξενοδοχείων επιδρά η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. Επιπροσθέτως τόνισε ότι διαχρονικά οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την καλή εξέλιξη των πραγμάτων αποδεικνύονται κατ’ αρχήν η σταθεροποίηση του κλίματος ασφάλειας το οποίο έχει επιστρέψει σε σημαντικό βαθμό στην Αθήνα και κατά δεύτερον η εξωστρέφεια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Athens Convention and Visitors και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων, που συμμετείχαν στην έκθεση Grekland Panorama στη Στοκχόλμη, καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για την πρωτεύουσα από την αγορά της Σουηδίας τόσο για ταξίδια city break όσο και για διαμονή πριν ή μετά τα ταξίδια διακοπών στην Ελλάδα. Eπίσης, οι μεγάλοι tour operatοrs είτε τρέχουν, ήδη, προγράμματα για την Αθήνα τη φετινή περίοδο είτε εξετάζουν τη δημιουργία προγραμμάτων για την περίοδο του 2015. Αυξημένο ενδιαφέρον κατεγράφη και στον τομέα του επαγγελματικού τουρισμού, κυρίως, ως προς τις δυνατότητες που έχει η Αθήνα για τη διοργάνωση εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων. Στην έκθεση της Στοκχόλμης συμμετείχε και η Ενωση Ξενοδόχων Χανίων καθώς το 13% των αφίξεων (112.300) στον αερολιμένα του κρητικού προορισμού προέρχονται από τη Σουηδία. Εκπρόσωποι των tour operators μετέφεραν σε στελέχη της Ενωσης ότι η σουηδική αγορά θα αναπτυχθεί περαιτέρω στον προορισμό το 2014 καθώς πέραν των άλλων έχουν δρομολογηθεί, επιπλέον, αεροπορικές πτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή