Διαλύεται ο κυβερνητικός μηχανισμός του Γιανουκόβιτς

Διαλύεται ο κυβερνητικός μηχανισμός του Γιανουκόβιτς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέοι κυβερνώντες στην Ουκρανία, 24 ώρες μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, άρχισαν να ξηλώνουν την δομή της εξουσίας του, διορίζοντας νέο προσωρινό πρόεδρο και καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του. Σε μια έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, εργάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για να εκδιώξουν τους υπουργούς και τους πιστούς στον ίδιο αξιωματούχους που διορίστηκαν μετά την ανάδειξή του στην εξουσία το 2010. Ο Γιανουκόβιτς παραμένει σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή στην ανατολική Ουκρανία και συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον των «κακοποιών που τρομοκρατούν τη χώρα», επιμένοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα.

 Αλλά καθώς οι αποστασίες από το Κόμμα των Περιφερειών και η ένταξη των πρώην βουλευτών του στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πολλαπλασιαστεί, οι αντίπαλοί του δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πολιτικό του οικοδόμημα. Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος είχε αναλάβει χθες πρόεδρος της Βουλής, ανέλαβε προσωρινά το ρόλο του προέδρου — κάτι ιδιαίτερα οδυνηρό για τον Γιανουκόβιτς, αφού ο Τουρτσίνοφ είναι στενός συνεργάτης της ορκισμένης αντιπάλου του Γιούλιας Τιμοσένκο. Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει. Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο —ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές— είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού έκτοτε κρύβεται.

Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας σήμερα, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα. Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη». Οι νέοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη.

Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν όσοι καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων. Τριάντα ύποπτοι έχουν ήδη κατονομαστεί στις τάξεις της αστυνομίας, είπε. Αν και ο Αβάκοφ είπε πως η αστυνομία ερευνά «σοβαρά εγκλήματα. . . από πρώην ηγέτες του κράτους», δεν εκδόθηκε διαταγή σύλληψης του ιδίου του Γιανουκόβιτς.

Αν και το Κοινοβούλιο δεν έδωσε εντολή να συλληφθεί, τα μέλη της Βουλής αποφάσισαν να τον πλήξουν ανακοινώνοντας ότι η τεράστια έπαυλη και η έκταση 140 εκταρίων στην οποία ζούσε έξω από το Κίεβο θα δημευθεί μέσα σε 10 ημέρες. Ο Αλεξάντερ Γεφρέμοφ, ως σήμερα ο πιστός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Γιανουκόβιτς, επέκρινε τον πρώην ηγέτη διότι εξέδωσε «εγκληματικές εντολές» που είχαν αποτέλεσμα θανάτους, τεράστια χρέη, άδεια κρατικά ταμεία και να «ατιμωθεί ο λαός της Ουκρανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή