Μπούλες, γέροι και αλευρομουτζουρώματα

Μπούλες, γέροι και αλευρομουτζουρώματα

18' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Μακεδονία έως την Κρήτη και από την Ηπειρο έως τη Ρούμελη και την Πελοπόννησο, η Ελλάδα γιορτάζει την Αποκριά (και τον ερχομό της άνοιξης) με δρώμενα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και στη λατρεία του Διονύσου, με έθιμα που κρατούν και αναφέρονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αλλά και με… σύγχρονες πλέον (και κατάτι ξενόφερτες ίσως) εκφάνσεις ξέφρενου γλεντιού: με παρελάσεις, πάρτι, κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Φέτος μασκαρευόμαστε και ταξιδεύουμε στη Νάουσα, στα Γιάννενα, στο Ρέθυμνο, στο Γαλαξίδι, στη Σκύρο και στη Νέδουσα Μεσσηνίας και μένουμε σε φιλόξενα ξενοδοχεία και ξενώνες εντός και πέριξ αυτών. Μια ευκαιρία για ένα τριήμερο -όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας- μακριά από το κλεινόν άστυ.

Γαλαξίδι | Αλευρομουντζουρώματα

Λέγεται ότι τα «αλευρομουντζουρώματα» ξεκίνησαν στα μέσα του 19ου αιώνα ή και λίγο νωρίτερα, όταν οι θαλασσοπόροι Γαλαξιδιώτες επέστρεφαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με την εμπειρία παρόμοιων λαϊκών εορτασμών σε πόλεις της Σικελίας. Εκτοτε η απαραίτητη κάθαρση της Καθαράς Δευτέρας έρχεται στη μικρή παραθαλάσσια πόλη της Φωκίδας μέσα από τόνους χρωματιστής σκόνης. Το γλέντι, βέβαια, έχει αρχίσει από τις προηγούμενες ημέρες. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες παρακολουθούν το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι και έπειτα συμμετέχουν σε γλέντια που διαρκούν μέχρι το ξημέρωμα. Την επομένη, μέχρι το μεσημέρι όλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς. Γεμάτοι «πολεμοφόδια» εντοπίζουν τους πιθανούς τους «στόχους», υπολογίζοντας να τους πιάσουν απροετοίμαστους. Και κάποια στιγμή, μόλις το πλήθος είναι καθ’ όλα έτοιμο, κατευθύνονται στην κεντρική πλατεία και αρχίζει η μάχη· και η πυκνή ομίχλη, και η ζύμη στα μάτια και στα χέρια, και παντού. Γέλια, φωνές, κραυγές, ιαχές νίκης ακούγονται τριγύρω, ενώ ένα είναι βέβαιο: δεν υπάρχει διαφυγή, κανείς δεν γλιτώνει το αλευρομουντζούρωμα.

Μετάβαση

Από την Αθήνα θα φτάσετε στο Γαλαξίδι είτε μέσω Αράχωβας και Δελφών είτε από Δίστομο προς Δεσφίνα και Ιτέα. Με το ΚΤΕΛ η μετάβαση κοστίζει 18,60 ευρώ (Τ/210-83.17.096) και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Διαμονή

Nostos (Πλ. Ηρώων και Παπαπέτρου, Γαλαξίδι, Τ/22650-41.266, www.nostoshotel.info). Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του 1850. Είναι η πλέον καινούργια πρόταση διαμονής στο Γαλαξίδι και αποτελείται από 6 άνετα δωμάτια, με ζωγραφιστά ταβάνια και σύγχρονες ανέσεις. 60 ευρώ με πρωινό τα δωμάτια του ισογείου και 80 ευρώ τα δωμάτια του πρώτου ορόφου.

Το σπιτάκι (Τ/22650-41.257, www.tospitaki.com). Ενα μικρό πέτρινο σπιτάκι, ιδανικό για τετραμελείς οικογένειες και παρέες που θέλουν να μείνουν στην καρδιά του Γαλαξιδίου. Οργανωμένος, καλόγουστος χώρος 70 τ.μ., με πατάρι-υπνοδωμάτιο, καθιστικό με τζάκι, τραπεζαρία, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και όμορφη εσωτερική αυλή. Υπάρχει επίσης ξενώνας για 2 άτομα, σε ενιαίο χώρο 25 τ.μ., με τζάκι, κουζίνα και μπάνιο. 60 – 70 ευρώ ο μικρός ξενώνας και 80 – 90 για 2 άτομα ή 110 – 120 ευρώ για 4 άτομα το σπιτάκι.

Γανυμήδης (Τ/22650-41.328, 6937-154.567, www.ganimede.gr). Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την καλή φιλοξενία στη μικρή παραλιακή πόλη, ενώ η φήμη του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του Γαλαξιδίου. Πρόκειται για ένα ωραία διαμορφωμένο καπετανόσπιτο, με περιποιημένα δωμάτια και πλουσιοπάροχο πρωινό, που σερβίρεται στην εσωτερική αυλή του. 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Mira Mare (T/6937-154.567, http://www.ganimede.gr/miramare/).Πρόκειται για το νεότερο αδελφάκι του Γανυμήδη, με ευχάριστη ατμόσφαιρα, ησυχία, ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και θέα στη θάλασσα από κάποιες βεράντες. 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και 105 ευρώ το δίχωρο τετράκλινο, επίσης με πρωινό.

Europa Beach Hotel (Προφήτης Ηλίας, Γαλαξίδι, T/22650-42.288, www.hoteleuropabeach.gr). Καινούργιο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στον κόλπο του Γαλαξιδίου, με μαγευτική θέα στη μικρή παραλιακή πόλη, περιποιημένα δωμάτια και φιλική εξυπηρέτηση. 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για περισσότερες προτάσεις διαμονής στο Γαλαξίδι και τη γύρω περιοχή, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ξενοδόχων και Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Γαλαξιδίου και Αγ. Πάντων Φωκίδας www.togalaxidi.gr

Ιωάννινα | Γλέντι γύρω από τις τζαμάλες

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, κάθε γειτονιά ανάβει τη δική της τζαμάλα (φωτιά), γύρω από την οποία στήνεται μεγάλο γλέντι. Το κρασί και το τσίπουρο ρέουν άφθονα, τα τοπικά εδέσματα συμπληρώνουν το σκηνικό, ενώ το ρυθμό δίνουν -σε κάθε περίπτωση- τα κλαρίνα. Ντόπιοι και επισκέπτες στήνουν το χορό, που κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας. Τριγυρνώντας από τζαμάλα σε τζαμάλα, αξίζει οπωσδήποτε να περάσετε από τη γειτονιά του Κάστρου, την πλέον γραφική συνοικία της πόλης με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα παλιά διατηρητέα (και μη) σπίτια. Η μεγάλη Τζαμάλα του Κάστρου στήνεται μπροστά από την κεντρική πύλη εισόδου, ενώ μπορεί να πετύχετε και άλλες μικρότερες φωτιές εντός των τειχών.

Μετάβαση

Τα Γιάννενα απέχουν 438 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Πάτρας) και 349 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Εγνατίας Οδού) και θα τα προσεγγίσετε είτε με το αυτοκίνητό σας είτε με ΚΤΕΛ: 39 ευρώ η απλή μετάβαση από Αθήνα (Τ/26510-26.286) και 30 ευρώ από Θεσσαλονίκη (Τ/26510-27.442). Μπορείτε επίσης να φτάσετε καθημερινά από την Αθήνα με απευθείας πτήση της Aegean (Τ/801.11.20000, aegeanair.com).

Διαμονή

Για τη διαμονή σας εκείνες τις ημέρες επιλέξτε κάποιο από τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες της πόλης, εκτός και αν θέλετε να μείνετε εκτός, αλλά σχετικά κοντά, είτε πρόκειται για το Μέτσοβο, που απέχει 40 χλμ. από τα Γιάννενα, είτε για τα Ζαγοροχώρια είτε για τη Δωδώνη.

Hotel Kastro (Ανδρόνικου Παλαιολόγου 57, Ιωάννινα, Τ/26510-22.866, hotelkastro.gr). Ομορφος παραδοσιακός ξενώνας στο Κάστρο της πόλης, ακριβώς δίπλα στη λίμνη. Ανακαινισμένα δωμάτια, πολύ καλό πρωινό, ελεύθερη πρόσβαση στο Ιντερνετ, πάρκινγκ και σε τοποθεσία που επιτρέπει τις μετακινήσεις με τα πόδια. 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό για το βράδυ της Κυριακής και στα 50 ευρώ για το βράδυ της Κ. Δευτέρας.

Hotel Du Lac (Α. Μιαούλη και Ικκου, Ιωάννινα, Τ/26510-59.100, www.hoteldulac.gr). Ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων με πανέμορφη θέα στη λίμνη. Διαθέτει άνετα, πολυτελή δωμάτια διάφορων κατηγοριών, πλούσιο πρωινό, δωρεάν ασύρματη και ενσύρματη σύνδεση στο Ιντερνετ, εσωτερική πισίνα και spa center. Ακόμη και αν δεν το επιλέξετε για τη διαμονή σας, αξίζει να έρθετε για ένα ρόφημα στο café-bar «Κορμοράνος».105 ευρώ η βραδιά σε standard δίκλινο με πρωινό και 175 ευρώ σε superior δίκλινο με πρωινό (τιμή για δύο διανυκτερεύσεις και άνω).

Grand Forest Metsovo (Εγνατία Οδός – Κόμβος 7Α Ανηλίου, Μέτσοβο, Τ/26560-29.001, www.grand-forest.gr). Ολοκαίνουργια πρόταση διαμονής λίγο έξω από το Μέτσοβο. Διαθέτει 62 πολυτελή δωμάτια, standard, superior και σουίτες, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με πανοραμική θέα, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, spa και το εστιατόριο «Μέτσοβο 1530», που φέρει την υπογραφή του Εκτορα Μποτρίνι. 120 ευρώ το standard δίκλινο με πρωινό.

Μονοπάτια Mountain Resort & Restaurant (Ανω Πεδινά, Ζαγοροχώρια, Τ/26530-71.116, monopatiaresort.gr). Παλιά αρχοντικά του 19ου αιώνα, αχυρώνες και παράσπιτα αναστηλώθηκαν με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και έγιναν η βάση ενός διακριτικά πολυτελούς resort. 350 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις (28.02-02.03) σε Classic Double Room με πλούσιο πρωινό, μπουκάλι κρασί κατά την άφιξη, ένα δείπνο 3 πιάτων για 2 άτομα (δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποτά) και late check-out (κατόπιν διαθεσιμότητας).

Mikro Papigo… 1700 (Μικρό Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια, Τ/26530-41.179, www.mikropapigo.gr). Πήρε το όνομά του από το αναπαλαιωμένο οίκημα και πρώτο κτίριο του συγκροτήματος, που χρονολογείται από το 1700. Διαθέτει 15 μοντέρνα δωμάτια και σουίτες, με τζάκι ή χωρίς, και ένα μοναδικά σχεδιασμένο spa. Οι τιμές για μίνιμουμ τρεις διανυκτερεύσεις διαμορφώνονται στα 330 ευρώ το standard δίκλινο με πρωινό και χρήση του spa και 420 ευρώ τόσο το δίκλινο με τζάκι όσο και η μίνι σουίτα με υδρομασάζ, επίσης με πρωινό και χρήση του spa.

Mirtali Αrt Hotel (Μαντείο Δωδώνης, Ιωάννινα, T/26510-82.288, 6971-821.788, www.mirtali.gr). Πολυτελείς σουίτες διάφορων τύπων, με υπέρδιπλα κρεβάτια και πουπουλένια παπλώματα, ως εναλλακτική πρόταση διαμονής σε απόσταση αναπνοής από τα Γιάννενα (17 χλμ.), ήτοι 15 – 20 λεπτά μέσω της Εγνατίας Οδού. 55 ευρώ το deluxe δίκλινο με πρωινό και 75 ευρώ η σουίτα.

Μεσσηνία | Στο Καρναβάλι της Νέδουσας

Το Καρναβάλι της Νέδουσας είναι ένα αυθεντικά αγροτικό καρναβάλι που γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στο ομώνυμο χωριό του Ταΰγετου και σε απόσταση μισής ώρας από την Καλαμάτα. Σκοπός των συμμετεχόντων, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, είναι να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ζωής και να σιγουρέψουν την υγεία και τη γονιμότητα. Ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα ο εορτασμός ξεκινάει με τον έντονο ήχο του νταουλιού. Τα μέλη του θιάσου ξεκινούν με το μουντζούρωμα των προσώπων τους, για να αρχίσει στη συνέχεια ο αγερμός· να γυρίσουν από σπίτι σε σπίτι, δηλαδή, ανταλλάσσοντας ευχές και τραγούδια με τους νοικοκυραίους. Επεται το μεγάλο τραπέζωμα ντόπιων και επισκεπτών στην πλατεία, αλλά και πολύς χορός, καθώς το νταούλι και η φλογέρα παίζουν χωρίς σταματημό. Σειρά έχουν οι «τράγοι» με τα παλιά τρίχινα ρούχα, τα τεράστια κέρατα και τα δεκάδες κουδούνια, που επιδίδονται σε εικονικά παλέματα, παριστάνοντας εκείνα τα ζώα που ο ερχομός της άνοιξης τους προκαλεί ασυγκράτητη χαρά και όρεξη για γονιμοποίηση. Στην αροτρίαση που ακολουθεί, ο «ζευγολάτης» οδηγεί δύο ζεμένα «βόδια» και «οργώνει» την πλατεία, ενώ τα δρώμενα της ημέρας ολοκληρώνονται με το γάμο, το θάνατο και την ανάσταση, με ευχές για τεκνοποίηση, δηλαδή, αλλά και αναφορές στη βλάστηση, που πεθαίνει το χειμώνα και ανασταίνεται την άνοιξη. Οι λεπτομέρειες και οι συμβολισμοί του συγκεκριμένου καρναβαλιού είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα προείπαμε. Γι’ αυτό και αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να βιώσετε την εμπειρία τούτης της γιορτής, ακόμη και αν χρειαστεί να οδηγήσετε κάμποσα χιλιόμετρα μέχρι να φτάσετε στο ορεινό χωριό της Μεσσηνίας που τη φιλοξενεί.

Διαμονή

Οι επιλογές διαμονής που ακολουθούν αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και σε απόσταση μιας ώρας (ίσως και λίγο παραπάνω) με το αυτοκίνητο έως τη Νέδουσα.

The Westin Resort (Navarino Dunes, Costa Navarino, Τ/27230-97.100, www.westincostanavarino.com). Το ένα από τα δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων του resort complex που λειτουργεί η Starwood Hotels and Resorts στο Costa Navarino διαθέτει 445 δωμάτια και σουίτες, εμπνευσμένα από παλιά μεσσηνιακά αρχοντικά. Φέτος το πολυτελές ξενοδοχείο ανοίγει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, εγκαινιάζοντας άλλη μια δημιουργική σεζόν. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας καλεί τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του να πετάξουν τον πολύχρωμο αετό τους, να ανάψουν φανάρια και να τα σκορπίσουν στον ουρανό, να δημιουργήσουν τα δικά τους παραδοσιακά λαλάγγια Μεσσηνίας και λαγάνες, να λάβουν μέρος στο κυνήγι θησαυρού… 185 ευρώ το deluxe δίκλινο με θέα στον κήπο και 205 ευρώ με θέα στη θάλασσα. Για μίνιμουμ τρεις διανυκτερεύσεις, στην τιμή περιλαμβάνεται πρωινό, δωρεάν διαμονή και πρωινό για παιδιά, δείπνο στο εστιατόριο Morias για τους ενηλίκους και check-out έως τις 6 μ.μ. το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Katikies Manis (Καρδαμύλη Μεσσηνίας, Τ/210-57.89.320, 6933-441.106, katikiesmanis.com). Τέσσερις πλήρως εξοπλισμένες, πολυτελείς κατοικίες 40-60-130 τ.μ. μέσα σε περιποιημένο ελαιώνα, με κήπο με μπάρμπεκιου και άνετο πάρκινγκ. Κατά την άφιξη των επισκεπτών προσφέρεται καλάθι καλωσορίσματος με προϊόντα για την παρασκευή πρωινού, κρασί και φρούτα.104,5 ευρώ η μεζονέτα των 40 τ.μ., που μπορεί να φιλοξενήσει 2 άτομα.

Κρυπία (Καρδαμύλη Μεσσηνίας, Τ/27210-97.007, 6945-542.025, www.kripia.gr). Παραδοσιακές κατοικίες 2 έως 5 ατόμων, σε ένα όμορφο, λιόφυτο περιβάλλον. Βρίσκονται σε απόσταση 1,2 χλμ. από την Καρδαμύλη, είναι πλήρως εξοπλισμένες, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. 90 ευρώ τα δύο άτομα και 110 ευρώ τα τρία για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συν 20 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο (το πρώτο παιδί έως 3 ετών είναι δωρεάν).

Ρέθυμνο | Ενας αιώνας καρναβάλι

Tο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα ξέσπασμα ζωής, που φέτος μάλιστα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς γίνεται μόλις… εκατό ετών. Είναι μια γιορτή που προσελκύει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης χιλιάδες επισκέπτες εκτός σεζόν και μια ευκαιρία για ένα ταξίδι στον παραδοσιακά πιο ζεστό Νότο και λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς. Ειδικά φέτος, που όλοι οι επαγγελματίες της πόλης αποφάσισαν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να διαμορφώσουν οικονομικά πακέτα για όλους (περισσότερες πληροφορίες στο www.rethymnocarnival.gr). Στο Ρέθυμνο η γιορτή έχει αρχίσει ήδη από την πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη, το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, όμως, οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα κορυφώνονται. Η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου (1/3) θα ξεκινήσει από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και θα τερματίσει στην πλατεία Μικρασιατών, όπου θα ακολουθήσει μεγάλο πάρτι, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Παρέλαση, με ώρα έναρξης τις 14.00 και παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα! Φέτος οι Ομάδες που συμμετέχουν είναι 46 και τα άρματα που θα παρουσιάσουν (όλα τους από οικολογικά υλικά, παρακαλώ) 32. Αν επιθυμείτε κι εσείς να παρελάσετε, στην ιστοσελίδα του καρναβαλιού, στην κατηγορία «πληρώματα», θα βρείτε την Ομάδα που σας ταιριάζει καλύτερα.

Μετάβαση

Στο Ρέθυμνο δεν φτάνει απευθείας ούτε πλοίο ούτε αεροπλάνο, γι’ αυτό και θα το προσεγγίσετε είτε από τα Χανιά είτε από το Ηράκλειο – και από τα δύο απέχει περίπου μία ώρα οδικώς. Για το προσεχές τριήμερο καλό είναι να κλείσετε κάποιο πακέτο, καθώς θα πετύχετε καλύτερη τιμή για εισιτήρια και διαμονή. Αν ωστόσο θέλετε να κινηθείτε ανεξάρτητα, ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις διαμονής εντός της πανέμορφης Παλιάς Πόλης, αλλά και σε κοντινή απόσταση από το Ρέθυμνο.

Διαμονή

Αυλή (Ξανθουδίδου 22 και Ραδαμάνθυος, Ρέθυμνο, Τ/28310-58.250, 26.213, www.avli.com). Ενα από τα καλύτερα μικρά ξενοδοχεία της πόλης, με εξαιρετικό εστιατόριο και οινοθήκη (Fusion Enoteca). Διαθέτει 7 σουίτες και 5 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, προσφέρει πλούσιο πρωινό και έχει πολύ εξυπηρετικό σέρβις. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και από 120 ευρώ η σουίτα.

Veneto (Επιμενίδου 4, Ρέθυμνο, T/28310-56.634, www.veneto.gr). Στεγάζεται σε βενετσιάνικο κτίριο του 14ου αιώνα, όταν αποτελούσε τμήμα ενός δομινικανικού μοναστηριού. Η ιστορία του είναι μακρά και τα χέρια που άλλαξε μέχρι να μεταμορφωθεί στο σημερινό boutique hotel πολλά. Διαθέτει 6 στούντιο και 4 σουίτες, καλό εστιατόριο και κάβα με 250 και πλέον ετικέτες. 88 ευρώ το στούντιο και 98 ευρώ η σουίτα – και τα δύο με πλούσιο πρωινό.

Palazzino Di Corina (Δαμβέργη 7-9, Ρέθυμνο,Τ/28310-21.205, www.corina.gr). Διαθέτει 29 άνετα και πλήρως εξοπλισμένα δίκλινα δωμάτια και junior σουίτες, εστιατόριο και καφέ. 89 ευρώ το δίκλινο και 119 ευρώ η σουίτα, και στις δύο περιπτώσεις με πρωινό.

Abelos Villa (Ρούστικα Ρεθύμνου, Τ/28310-91.595, 6970-096.206, www.abelos.gr). Δύο παραδοσιακές κατοικίες που συνορεύουν η μία με την άλλη. Με την πρώτη να μπορεί να φιλοξενήσει 2 – 4 άτομα και τη δεύτερη 4 – 7 άτομα, είναι ιδανική επιλογή για οικογένειες και παρέες. Το χωριό Ρουστίκα βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. 55 ευρώ η κατοικία 2 – 4 ατόμων για μίνιμουμ τέσσερις διανυκτερεύσεις (για κράτηση μέσω του www.guestinn.com).

Νάουσα | Μπούλες και Γενίτσαροι

Το δρώμενο της Μπούλας και του Γενίτσαρου έλκει το όνομα αλλά και την τελική του μορφή από την εποχή της τουρκοκρατίας, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας ως έθιμο κλεφταρματολικό. Ενα έθιμο βαθύτατα ελληνικό και συνδεδεμένο μάλιστα με τους αγώνες για την ελευθερία, που αξίζει κανείς να ταξιδέψει έως την όμορφη πόλη της Ημαθίας για να το ζήσει από κοντά. Αριστουργηματικές παραδοσιακές φορεσιές και μάσκες, μουσική και χορός που διαρκούν μέρες ολόκληρες και ένα τελετουργικό που κρατάει αιώνες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δρώμενου. Ο Γενίτσαρος, ντυμένος από το βράδυ παλαιότερα και από νωρίς το πρωί σήμερα, περιμένει να ακούσει τον λυπητερό ήχο του ζουρνά και του νταουλιού από τους οργανοπαίκτες του μπουλουκιού που πλησιάζει για να τον πάρει από το σπίτι του. «Γεια σας! Φεύγω στο βουνό με τους Γιανιτσαραίους, δεν θα με ξαναδείτε», αποχαιρετά τους οικείους του και όσους τον βοήθησαν να ετοιμαστεί και ενώνεται με τους υπολοίπους. Υστερα, πιασμένοι δυο-δυο κινούν για τον επόμενο ή την επόμενη. Το ίδιο και η Μπούλα, μια γυναικεία μορφή ντυμένη νύφη, περιμένει έτοιμη στο σπίτι της. Κι όταν το μπουλούκι πλησιάζει, φιλάει όλων τα χέρια και συγχρόνως μαζεύει χρήματα, τα οποία παλαιότερα γίνονταν μπαρουτόβολα και τροφές για το ξεχειμώνιασμα όσων ήταν στο βουνό και πολεμούσαν. Ενας έρανος που γίνεται από την Μπούλα όλη μέρα. Λέγεται, μάλιστα, ότι τα παλιά τα χρόνια δώριζαν ακόμη και οι Τούρκοι, χωρίς να γνωρίζουν βέβαια πού πήγαιναν τα χρήματά τους. Οι Μπούλες είναι μια-δυο στο μπουλούκι των Γενιτσαραίων και αποκαλούνται μεταξύ τους συννυφάδες. Οταν ολοκληρώνεται το μάζεμα, όλοι μαζί κινούν για το Δημαρχείο, το Κονάκι του Μουντίρη (διοικητή) στα χρόνια της τουρκοκρατίας, και στη συνέχεια γυρίζουν χορεύοντας και τραγουδώντας στις γειτονιές της πόλης. Αυτό επαναλαμβάνεται τη δεύτερη και την τρίτη και τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ενώ την Καθαρά Δευτέρα το γλέντι αρχίζει από το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ. Μετά τον τελευταίο χορό, στο κέντρο της πόλης, φτάνει και η ώρα του χωρισμού. «Ο,τι είπαμε και δεν είπαμε εδώ να μείνει», λένε μεταξύ τους και συγχωριούνται για τυχόν μικροπαρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν αυτές τις μέρες και κατόπιν, αφού πάρουν και πάλι χέρι από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό και όσους από τους πολίτες παρευρίσκονται, φεύγουν για τα σπίτια τους.

Μετάβαση-Διαμονή

H Νάουσα απέχει 510 χλμ. από την Αθήνα, 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 20 χλμ. από τη Βέροια, εξ ου και στα ξενοδοχεία της τελευταίας μπορείτε να μείνετε αν δεν καταφέρετε να βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει στην πόλη της Νάουσας.

Παλαιά Πόλη (Βασ. Κωνσταντίνου 32, Νάουσα, T/23320-52.520, www.paleapoli.gr). Μπουτίκ ξενοδοχείο 8 πολυτελών δωματίων και μιας σοφίτας σε κτίριο του 1900, πρώην μεταξουργείο. Ζητήστε δωμάτιο με τζάκι και δοκιμάστε την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα του ομώνυμου εστιατορίου που λειτουργεί στο ισόγειο. 180 ευρώ το ευρύχωρο standard δωμάτιο με πλούσιο πρωινό

Αμπελώνες Βαλταδώρου (Αλσος Αγίου Νικολάου, Νάουσα, T/23320-52.300, 52.303, www.hotel-ampelonas.gr). Τριάντα περιποιημένα και φιλόξενα δωμάτια και σουίτες, με ή χωρίς τζάκι, όλα με το δικό τους όνομα από ποικιλίες κρασιού. 75 ευρώ το απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Χαγιάτι (Εθν. Αντίστασης 6, Νάουσα, T/23320-52.120, 24.553, www.hayati-naoussa.gr). Ζεστά χρώματα και κυρίαρχα διακοσμητικά υλικά το ξύλο και το δέρμα στα δέκα ατμοσφαιρικά δωμάτια του ξενοδοχείου. Υπάρχει επίσης χώρος  αναζωογόνησης με σάουνα και υδρομασάζ. 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Βέρμιον (Αλσος Αγίου Νικολάου, Νάουσα, T/23320-29.311-5, www.hotelvermio.gr). Φιλόξενο και περιποιημένο ξενοδοχείο, με απλά δίκλινα δωμάτια, σουίτες, μεζονέτες και γυμναστήριο, στην ωραιότερη τοποθεσία της περιοχής. 65 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό.

Κόκκινο Σπίτι (Ολγάνου 10, Μπαρμπούτα, Βέροια, Τ/23310-74.440, www.kokkinospiti.gr). Αν και βρίσκεται στη γειτονική Βέροια, ήτοι σε απόσταση 20 χλμ. από τη Νάουσα, είναι ένας μικρός ξενώνας που αξίζει να επιλέξετε για τη διαμονή σας. Στεγάζεται, άλλωστε, σε διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, σε μια καταπράσινη τοποθεσία πλάι στο ποτάμι, και διαθέτει καλόγουστα, πολυτελή δωμάτια και σουίτες. 68 ευρώ το deluxe δίκλινο, 78 ευρώ η τζούνιορ σουίτα και 118 ευρώ η μάστερ συν 5 ευρώ κατ’ άτομο για το πρωινό.

Αιγές Μέλαθρον (Νέα περιφερειακή οδός Βέροιας – Νάουσας, Τ/23310-77.777, www.aigesmelathron.gr). Ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Βέροια, το οποίο όμως μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει και τους επισκέπτες της Νάουσας. Διακριτική πολυτέλεια, φιλικό σέρβις και περιποιημένα standard και superior δίκλινα, αλλά και σουίτες. Επίσης υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος γυμναστηρίου 130 τ.μ. 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Σκύρος | Ο γέρος, η κορέλα και ο φράγκος

«Φυσικά και θα είμαστε ανοιχτά. Αφού το νησί γιορτάζει», μου λέει στο τηλέφωνο ο ευγενικός ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου από τη Σκύρο και αμέσως δημιουργείται στο μυαλό μου μια γλυκιά προσδοκία για τα δρώμενα που έρχονται και φέτος στο αγαπημένο νησί των Σποράδων. Πρωταγωνιστικές μορφές του σκυριανού καρναβαλιού είναι ο γέρος, η κορέλα και ο φράγκος. Ο πρώτος είναι ο τσοπάνης που φοράει κάπα με κουκούλα στο κεφάλι, μάλλινο κοντοβράκι, άσπρες υφαντές κάλτσες και πέτσινα σανδάλια, ενώ στο πρόσωπο έχει μουτσούνα και στην πλάτη μια μεγάλη καμπούρα. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι τα κουδούνια που έχει δεμένα πάνω στους ώμους του και στη μέση και τα οποία χτυπούν δυνατά καθώς πηδά και προσγειώνεται με ορμή. Η κορέλα και ο φράγκος συνοδεύουν πάντα τον γέρο, αποτελώντας την τριάδα που γυρίζει στα σοκάκια και στα σπίτια. Η κορέλα είναι μια γυναικεία μορφή ντυμένη με την παραδοσιακή νυφική φορεσιά του νησιού, κρατώντας στο χέρι ένα μαντίλι, που το κουνά χορεύοντας γύρω από τον «γέρο», ενώ τραγουδά για τη ζωή και τον έρωτα. Τέλος, ο φράγκος φοράει ρούχα… ευρωπαϊκά (παντελόνι και σακάκι) και θυμίζει την εποχή που οι Σκυριανοί κορόιδευαν όσους απαρνήθηκαν την παραδοσιακή νησιώτικη βράκα. Εχει κι αυτός όμως κρεμασμένο πάνω του ένα τσοπάνικο κουδούνι και στο χέρι του μια μπουρού, την οποία φυσά διαρκώς. Το επίκεντρο των εορτασμών της Αποκριάς στη Σκύρο είναι στη μεγάλη στράτα της Χώρας. Την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία θα ακούσετε την «Τράτα», το μεγάλο σατιρικό ποίημα που αναφέρεται στα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί και την Ελλάδα γενικότερα τη χρονιά που πέρασε, ενώ την Καθαρά Δευτέρα την έναρξη του γλεντιού σηματοδοτεί η χορευτική ομάδα του νησιού που ξεκινάει πρώτη το χορό.

Μετάβαση

Στη Σκύρο θα μεταβείτε με πλοίο από την Κύμη της Εύβοιας, όπου θα έχετε φτάσει πρωτύτερα είτε με το αυτοκίνητό σας είτε με ΚΤΕΛ από την οδό Λιοσίων (Τ/210-83.17.163, 15,30 ευρώ η απλή μετάβαση και 28,50 ευρώ το εισιτήριο μετ’ επιστροφής, στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το ακτοπλοϊκό εισιτήριο). Η διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο είναι περίπου μιάμιση ώρα και η τιμή του εισιτηρίου είναι από 9 έως 11 ευρώ η απλή μετάβαση, ανάλογα με τη μέρα που πραγματοποιείται το ταξίδι. Το νησί συνδέεται επίσης αεροπορικώς κάθε Δευτέρα και Πέμπτη με πτήση της Aegean από την Αθήνα (aegeanair.com, 44,03 ευρώ μια καλή τιμή που θα πετύχετε για ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής – αν και για το τριήμερο οι εν λόγω πτήσεις δεν εξυπηρετούν).

Διαμονή

Ammos Hotel (Μαγαζιά Σκύρου, T/22220-91.234, skyrosammoshotel.com). Διαθέτει 21 δωμάτια, το καθένα με διαφορετικό διάκοσμο, που μπορούν να φιλοξενήσουν ζευγάρια, οικογένειες, φίλους, ακόμη και μοναχικούς ταξιδιώτες. Ολα έχουν αυτόνομη είσοδο, κάποια με αυλές και άλλα με μπαλκονάκια που ατενίζουν το Αιγαίο και τους όμορφους κήπους του ξενοδοχείου. 80 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και 100 ευρώ το τετράκλινο.

Nefeli Hotel (T/22220-91.964, skyros-nefeli.gr). Διαμονή τεσσάρων αστέρων σε standard και superior δίκλινα δωμάτια και executive 2 – 4 ατόμων, αλλά και επτά διαμερίσματα, πιστά αντίγραφα των σκυριανών σπιτιών, 29 τ.μ. το καθένα, με παραδοσιακό χαρακτήρα και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. 135 ευρώ τα standard δίκλινα, 190 ευρώ τα superior και 145 ευρώ τα διαμερίσματα – όλα με πρωινό σε μπουφέ.

Vina Beach Hotel (Πουριά Σκύρου, Τ/22220-93.111, www.skyroshotel.gr). Πολύ περιποιημένα διαμερίσματα με παραδοσιακό διάκοσμο, όλα με καλοριφέρ και ορισμένα με τζάκι. Φιλική εξυπηρέτηση και πρωινό σε μπουφέ με σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά που παρασκευάζονται καθημερινά από τους ιδιοκτήτες. 80 ευρώ το δίκλινο και 90 ευρώ το τρίκλινο με πρωινό.

Περιγιάλι (Μαγαζιά Σκύρου, Τ/22220-92.075, 91.889, www.perigiali.com). Δεκαέξι πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια με θέα στη θάλασσα ή στο Κάστρο της Χώρας. 70 ευρώ τα standard δίκλινα, 80 ευρώ τα superior και 90 ευρώ τα deluxe – όλα με πρωινό.

Αξίζει να διαβάσετε την ομιλία του καθηγητή λαογραφίας κ. Μιχάλη Μερακλή σχετικά με την αξία του Καρναβαλιού της Νέδουσας, όπως αναπαράγεται από τον δικτυακό τόπο www.messinia-guide.gr.

Πληροφορίες για τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ομίλου για την προστασία του εν λόγω εθίμου www.genitsari-boules.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή