Μείωση 15% στην τιμή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Μείωση 15% στην τιμή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για περισσότερο από δύο ώρες, χθες, οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης πάσχιζαν να πείσουν την τρόικα για τη συμβατότητα των πρόσφατων μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό που κατάφεραν είναι να δεχθούν οι τροϊκανοί να επανεξετάσουν τα μέτρα που μία ημέρα πριν τα τεχνικά κλιμάκια είχαν απορρίψει. Ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να καταθέσει πλήρη και αναλυτική τεκμηρίωση των προτάσεών της, η οποία και σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μανιάτη θα αποσταλεί άμεσα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζήτησε από τους εκπροσώπους της τρόικας να επισπεύσουν για τις απαντήσεις τους, περιγράφοντας το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική Πολιτεία. «Θέλουμε την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών σας σε σχέση με τα στοιχεία που θα σας αποστείλουμε», τόνισε ο κ. Μανιάτης απευθυνόμενος στον κ. Μορς, επισημαίνοντάς του ότι τα μέτρα έχουν τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Οι ενστάσεις της τρόικας αφορούν κυρίως το μέτρο της διακοψιμότητας, από το οποίο η βιομηχανία αναμένει μια συνολική έκπτωση της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, και σε μικρότερο βαθμό το μέτρο της αντιστάθμισης, το οποίο προβλέπει επιστροφή του 80% του κόστους που πληρώνει η ενεργοβόρα βιομηχανία για ρύπους και προβλέπεται σε σχετική κοινοτική οδηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεκμηρίωση που θα σταλεί στην τρόικα θα περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν σε γειτονικές χώρες, νομικά επιχειρήματα ως προς τη συμβατότητα των μέτρων προς το κοινοτικό δίκαιο και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. «Συζητήσαμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας. Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας. Στέλνουμε αμέσως όλη την τεκμηρίωσή μας, που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην ελληνική βιομηχανία, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά το πέρας της σύσκεψης με την τρόικα. Στη συνάντηση με τα μέλη της τρόικας έγινε και επισκόπηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Οπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ακολουθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Τέλος, συζητήθηκαν η πορεία του Κτηματολογίου, οι πρωτοβουλίες για διευκόλυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή