Κρίσιμη συνάντηση Προβόπουλου με τρόικα για τράπεζες

Κρίσιμη συνάντηση Προβόπουλου με τρόικα για τράπεζες

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλου με την τρόικα όπου θα συζητηθεί το ακανθώδες ζήτημα του καθορισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε βαρύ κλίμα λόγω της διαρροής για τη διαφωνία του ΔΝΤ με τα αποτελέσματα του stress test. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας επικράτησε ένταση, καθώς ο κ. Στουρνάρας διατύπωσε σε έντονο ύφος την ενόχληση της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ και τις διαρροές για το ευαίσθητο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καμία σχετική τεχνογνωσία και αν αμφισβητείται η εγκυρότητα της BlackRock, της Rothschild, της Ernst & Young κ.ά. θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε απευθείας στην ΕΚΤ.

Η ΤτΕ, που χθες αντέδρασε σφοδρά στη διαρροή του ΔΝΤ, θα παρουσιάσει σήμερα στους επικεφαλής της τρόικας τη μεθοδολογία υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών, η οποία βασίζεται στην ανάλυση της BlackRock, και ως αρμόδια εθνική εποπτική αρχή θα επιμείνει στην προσέγγισή της. Η ΤτΕ θα προχωρήσει στη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης, που προβλέπει την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών κατά 5 με 6 δισ. ευρώ, είτε την ερχόμενη Παρασκευή, είτε -το πιθανότερο- στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τρόικα επιμένει σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, δηλαδή ζητά ο προσδιορισμός των αναγκών να γίνει με βάση το δυσμενές σενάριο εξέλιξης της οικονομίας εκδοχή που αυξάνει το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων στα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ. Η αναφορά ξένων μέσων ενημέρωσης την περασμένη Δευτέρα ότι το ΔΝΤ απαιτεί τριπλάσια κεφάλαια από αυτά που έχει προσδιορίσει η ΤτΕ δεν φαίνεται να αποτελεί βάση συζήτησης.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της τρόικας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου συζητήθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ η διοίκηση του ΤΧΣ επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου ώστε να μπορέσει να πετύχει την ταχύτερη επιστροφή των συστημικών τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών σχολιάζοντας τα νούμερα που τους γνωστοποίησε η ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνουν ότι η μεθοδολογία ακολουθεί πιστά τα ευρήματα της ΒlackRock αναφορικά με τις δυνητικές ζημίες στην τριετία από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ακολουθεί μια αυστηρή προσέγγιση στην εκτίμηση των παραγόντων που επιδρούν θετικά (λειτουργική κερδοφορία, κεφαλαιακά αποθέματα, συνέργειες, αναβαλλόμενος φόρος κ.ά.). Σημειώνουν αν η ΤτΕ είχε υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση οι κεφαλαιακές ανάγκες θα βρίσκονταν σημαντικά χαμηλότερα από το επίπεδο των 5 δισ. ευρώ. Οπως έγραψε η «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 2 δισ. ευρώ για την Εθνική και χαμηλότερα από 500 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς. Η Alpha Bank είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες, που δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.

Από τις πρώτες συζητήσεις που είχαν οι τράπεζες με ξένους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές φαίνεται ότι τα αποτελέσματα της ΤτΕ είναι σύμφωνα με τα αναμενόμενα, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίζονται από τα μεγέθη που προκύπτουν από την ανάλυση της BlackRock για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η παρουσία της BlackRock, ενός από τους μεγαλύτερους και πλέον αξιόπιστους οίκους διεθνώς, ενισχύει την εμπιστοσύνη αναφορικά με τα αποτελέσματα του stress test.

Στελέχη της Eurobank σημειώνουν ότι το νούμερο των 2,5 δισ. είναι κοντά σε αυτό που αναμενόταν και το οποίο θα καλυφθεί από τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου. Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ανάλυση της BlackRock ήταν εξαιρετικά θετική, καθώς δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας. Το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνουν, οφείλεται αποκλειστικά στην Τουρκία και την εξαιρετικά συντηρητική προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στη γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα. Η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας ως ιδιαίτερα αυστηρή και το πιθανότερο είναι η πορεία της οικονομίας να ξεπεράσει τις προσδοκίες, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των απωλειών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και την εξέλιξη της κερδοφορίας του κλάδου.

Τέλος, θετική ήταν η ανταπόκριση των αναλυτών – θεσμικών στις επιδόσεις της Alpha Bank, η οποία δεν θα χρειαστεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της. Η τράπεζα ήδη εξετάζει τις δυνατότητες και τους εναλλακτικούς τρόπους ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ιδιωτική συμμετοχή και να επιταχυνθεί η έξοδός της από το ΤΧΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή