Δραστική μείωση προστίμων για μη έκδοση απόδειξης

Δραστική μείωση προστίμων για μη έκδοση απόδειξης

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας περνούν τα σκληρά πρόστιμα που προέβλεπε το ποινολόγιο της εφορίας, καθώς τελικώς δεν ίσχυσαν ούτε μία ημέρα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, οι αλλαγές που θα επέλθουν στα πρόστιμα θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Την επόμενη εβδομάδα, που πιθανόν να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, θα αλλάξουν ριζικά οι διατάξεις για τα πρόστιμα μετά τις έντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου και των λογιστών. Ετσι, ακραίες περιπτώσεις, όπως πρόστιμα που έφθαναν ακόμη και τις 2.500 ευρώ για μη έκδοση έστω και μιας απόδειξης, διορθώνονται και τα ποσά μειώνονται δραστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μείωση έως 80% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικότερα:

1. Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).

2. Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

3. Για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, το οποίο θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.

Με τις διατάξεις που αποσύρονται, για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών αξίας μέχρι 5.000 ευρώ που δεν εκδόθηκε, προβλεπόταν πρόστιμο: είτε χιλίων (1.000) ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας) είτε δυόμισι χιλιάδων (2.500) ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (Γ΄ κατηγορίας). Δηλαδή, στην περίπτωση που ένας καταστηματάρχης εντοπιζόταν από τους ελεγκτές να μην έχει κόψει μία απόδειξη αξίας 5 ευρώ, θα του επιβαλλόταν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Το ποσό των 1.000 ή των 2.500 ευρώ προβλεπόταν να πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των αποδείξεων ή των τιμολογίων που δεν εκδόθηκαν.

Για παράδειγμα, καταστηματάρχης που θα εντοπιζόταν να μην έχει εκδώσει 50 αποδείξεις, αξίας 10 ευρώ η καθεμία, θα έπρεπε να πληρώσει στην εφορία πρόστιμο ύψους  50.000  ευρώ.  Αν  μάλιστα  οι  ελεγκτές διαπίστωναν  την  ίδια  παράβαση  εντός  5  ετών,  το  πρόστιμο θα  διπλασιαζόταν  για  κάθε  απόδειξη  που δεν είχε εκδώσει.

Καμία απόφαση ακόμη για τις αποδείξεις

Ο Φεβρουάριος τελειώνει και οι φορολογούμενοι ακόμα δεν γνωρίζουν ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 2014. Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις και πιθανόν να μην αλλάξει τίποτα. Πάντως, στην τελευταία ανεπίσημη ανακοίνωση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύει μόνο το 50% της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων. Αλλοι κάνουν λόγο για κληρώσεις αυτοκινήτων και ταξίδια για όσους μαζεύουν συγκεκριμένες αποδείξεις, ενώ άλλοι προτείνουν να αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των φοροφυγάδων. Σημειώνεται ότι ο νόμος για τις αποδείξεις τροποποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση με την οποία να περιγράφονται αναλυτικά ποιες αποδείξεις υπολογίζονται και πόσο. Επίσης, ακόμα δεν έχει αποφασισθεί αν οι τόκοι καταθέσεων που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση θα είναι από το πρώτο ευρώ ή θα εφαρμοστεί και φέτος το όριο των 250 ευρώ. Οι σκέψεις που υπάρχουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών είναι οι τόκοι να μη δηλώνονται από το πρώτο ευρώ, αλλά όταν υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.

Αγρότες

Τα μπλόκα των αγροτών ανάγκασαν για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα της φορολόγησής τους, όπως έκανε και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Πλέον, οι αγρότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων εφόσον υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται εφόσον:

• πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ,

• έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης έως 5.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή