Τρίποντο ανεμελιάς στις γειτονιές της Αθήνας

Τρίποντο ανεμελιάς στις γειτονιές της Αθήνας

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος, οδηγός ταξί από τα Καμίνια, σε ρόλο πλέι μέικερ «κατεβάζει» γρήγορα την μπάλα και τη δίνει στον συνομίληκό του Κώστα, σερβιτόρο από το Αιγάλεω. Ο Θανάσης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, έχει πάρει τη θέση του μέσα στη ρακέτα και ζητά πάσα για να βάλει καλάθι. Τα δευτερόλεπτα κυλούν στο ταμπλό και ο χρόνος της επίθεσης κοντεύει να εξαντληθεί. Ο Κώστας αποφασίζει τελικά να πασάρει στον φοιτητή Φιλοσοφικής, Παναγιώτη, ο οποίος «οπλίζει» από την περιφέρεια και πετυχαίνει τρίποντο. Ο αγώνας τελειώνει. Νικητές και ηττημένοι μοιράζονται τη χαρά της συμμετοχής. Αυτό που έχει σημασία, εξάλλου, για όσους παίρνουν μέρος στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μπάσκετ «Πάνος Ζαχαρογιάννης», είναι η κοινή τους αγάπη για την μπάλα με τα «σπυριά». Κοινωνικοί, θρησκευτικοί και επαγγελματικοί διαχωρισμοί μένουν μακριά από το παρκέ.

«Το ''πάντρεμα''' των κοινωνικών τάξεων είναι κάτι που το συναντάμε ολοένα και πιο πολύ, ιδίως από τη στιγμή που το πρωτάθλημά μας έχει επεκταθεί γεωγραφικά. Το πρωτάθλημα φιλοξενεί πλέον παίκτες από τις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας, ενώ οι παίκτες του καλύπτουν μια τεράστια γκάμα επαγγελμάτων οπότε, προφανώς, υπάρχει και μεγάλη ποικιλομορφία στις κοινωνικές τάξεις και τις πολιτικές πεποιθήσεις» εξηγεί στο kathimerini.gr, o Γιώργος Γράψας, ο ιδρυτής της διοργάνωσης, η οποία πλέον έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά θεσμού.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Γράψας, παρά τις πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις, δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς, αφού το μόνο που χωρίζει τους παίκτες όταν περάσουν τις 4 γραμμές του γηπέδου είναι τα διαφορετικά χρώματα στις εμφανίσεις τους.

Το «Πάνος Ζαχαρογιάννης» ξεκίνησε το 2011 ως απάντηση σε μια ανάγκη που είχαν πολλοί άνθρωποι για διέξοδο προς τον αθλητισμό, λίγο πιο οργανωμένη και ασφαλή από τα ανοιχτά γήπεδα της κάθε γειτονιάς.

«Τα ανοιχτά γήπεδα ολοένα και λιγοστεύουν, ή παραμένουν φθαρμένα και κακοσυντηρημένα, έχουν ώρες λειτουργίας που δεν διευκολύνουν τις καθημερινές έναν εργαζόμενο, είναι λίγα για να απορροφήσουν τους μπασκετόφιλους μιας περιοχής, ενώ πάντα έχουν τον περιορισμό των καιρικών συνθηκών, εξηγεί ο κ. Γράψας.

Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα ολοένα και αυξάνει αφού από τις 10 ομάδες της πρώτης σεζόν το 2011, αυτή τη στιγμή αγωνίζονται 115 που αριθμούν περισσότερους από 2.300 παίκτες. Οσο για την ποικιλομορφία είναι τεράστια. Υπάρχουν ομάδες που αποτελούνται κατά βάση από συμφοιτητές, ή παλιούς συμμαθητές, ακόμα και παλιούς συμπαίκτες, ομάδες που οι περισσότεροι παίκτες τους μένουν στην ίδια περιοχή, ομάδες που αποτελούνται από συναδέλφους.

«Επειδή ένα από τα κριτήρια που οι αρχηγοί των ομάδων αρχίζουν την επιλογή των παικτών είναι και οι μπασκετικές δεξιότητες, υπάρχουν και ομάδες με μεγάλη απόκλιση, και γεωγραφική, και ηλικιακή, αλλά και επαγγελματική. Υπάρχουν ομάδες στη λίγκα με συμπαίκτες που τους χωρίζουν 20 και πλέον χρόνια ηλικίας, ομάδες με παίκτες που μένουν άλλοι στο Μοσχάτο και τον Πειραιά και άλλοι στην Άνοιξη και το Μαρούσι, ακόμα και στο Κορωπί ή και τον Ωρωπό» επισημαίνει ο κ. Γράψας.

Σε μία ομάδα ενδέχεται να συνυπάρχουν παίκτες με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης, που προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, όπως τραπεζικοί, αρχιτέκτονες, ασφαλιστές, ηλεκτρολόγοι, καθηγητές, φυσικοθεραπευτές, ελεύθεροι επαγγελματίες,  σεκιούριτι και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας. Πολλοί από αυτούς μάλιστα αντιμετωπίζουν το πρωτάθλημα ως μια μορφή ψυχοθεραπείας.

«Η καθημερινότητα μάς έχει σχεδόν γονατίσει και σε συζητήσεις έξω από τα γήπεδα και πηγαδάκια ανάμεσα στους παίκτες των ομάδων, αυτή τη θεματολογία μπορεί κάποιος να τη συναντήσει πολλές φορές. Όμως, στη διάρκεια των αγώνων, εκείνο το δίωρο κάθε εβδομάδα, είναι λες και το μπάσκετ, το τρέξιμο, η άμιλλα, ο συμπαίκτης, μια πάσα, ένα σουτ, όλα αυτά είναι σαν να γίνονται τα μόνα σημαντικά πράγματα στον κόσμο εκείνη τη στιγμή» εξηγεί ο ιδρυτής της διοργάνωσης.

Αρκεί μια διαδικτυακή αίτηση για την ίδρυση της ομάδας

Για τον Γιώργο Λοράνδο, η συγχώνευση της Α.Ο.Αρδηττού που ήταν η μοναδική ομάδα της περιοχής του Μετς  με άλλον αθλητικό σύλλογο και η αναβίωση παλαιότερων όμορφων στιγμών από την μπασκετική του γειτονιά ήταν το κίνητρο ίδρυσης μπασκετικής ομάδας με την ονομασία «St.Longinus BC», η οποία συμμετέχει στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

«Για μας υπήρχε πάντα η λογική της γειτονιάς. Όλα τα παιδιά από μικρά μαζευόμασταν σε ένα μικρό άλσος, το άλσος Λογγίνου. Εκεί παίζαμε ποδόσφαιρο, κρυφτό, πόλεμο Βόρειοι-Νότιοι κτλ. Στο ίδιο άλσος του Λογγίνου έχει και ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ όπου τα περισσότερα μέλη της ομάδας μας ανδρώθηκαν εκεί με την φανέλα του Αρδηττού.  H ονομασία λοιπόν του St.Longinus BC προέρχεται από αυτό το συγκεκριμένο άλσος-γήπεδο».

Η διαδικασία για την ίδρυση της ομάδας είναι πολύ απλή εξηγεί προς κάθε ενδιαφερόμενο ο κ. Λοράνδος.

«Με μία αίτηση διαδικτυακά στο site της διοργάνωσης ή με e-mail στους διοργανωτές θέτεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου την επιθυμία σου να λάβεις μέρος στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Από τους αθλητές  χρειάζεσαι επίσημη βεβαίωση ότι είναι υγιείς, μια φωτογραφία τους και μία φωτοτυπία της ταυτότητας τους.  Κάθε ομάδα μπορεί να έχει μέχρι 25 αθλητές, ενώ οι ηλικίες που έχουμε ξεκινούν από 17-45» δηλώνει στο «kathimerini.gr o ιδρυτής, προπονητής και ταυτόχρονα παίκτης της ομάδας .

Στόχος του Γιώργου Λοράνδου που εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία είναι να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα. Σε αυτό συμβάλλει και η θερμή ανταπόκριση των μελών της ομάδας.

«Σχετικά με τα συναισθήματα που εισπράττω από τους συμπαίκτες μου είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ χαράς και νοσταλγίας. Χαρά που μπορούμε ακόμα και έχουμε την διάθεση να μαζευόμαστε για να παίξουμε μπάσκετ και ουσιαστικά να κάνουμε την πλάκα μας έστω και γεροντοπαλίκαρα πια, και από την άλλη νοσταλγία για τις ξέγνοιαστες στιγμές που περάσαμε στο μικρό μας παλατάκι του Λογγίνου με άπειρες ώρες αθλητισμού και διασκέδασης χωρίς να πρέπει να σκεφτείς το δύσκολο πλέον μετά…».

Το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μπάσκετ πήρε την ονομασία του από τον Πάνο Ζαχαρογιάννη, έναν αθλητή που αγωνιζόταν από την πρώτη σεζόν στη λίγκα αλλά τον Ιανουάριο του 2012, στη διάρκεια της δεύτερης σεζόν, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε πολύ νεαρή ηλικία.

Και μπορεί η λέξη «ερασιτεχνικό» να παραπέμπει σε κάτι όχι και τόσο άρτια οργανωμένο, ωστόσο στην πραγματικότητα το πρωτάθλημα δεν υστερεί καθόλου από τα αντίστοιχα επαγγελματικά.

«Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να μπουν  στον κόσμο ενός οργανωμένου πρωταθλήματος, με διαιτητές, γραμματεία, βαθμολογία, πλέι οφς, πρωταθλητή, κάλυψη από site, αλλά όλα αυτά χωρίς να χάσουν την επαφή με την παρέα τους. Η κάλυψη του “Πάνος Ζαχαρογιάννης” από την ιστοσελίδα «Age of Basketball» είναι σαφώς ανώτερη από την αντίστοιχη των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑ/ΕΣΚΑΝΑ, με αναλύσεις αγώνων, βαθμολογία, στατιστικά, χρυσή βίβλο και ρεκόρ» δηλώνει ο κ. Γράψας.

Μάλιστα για όσους θέλουν να δουν τους εαυτούς τους εν δράσει, αλλά και να μελετήσουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους, μπορούν απλά να παρακολουθήσουν τα βίντεο με τα highlights από όλα τα ματς και τους μαγνητοσκοπημένους αγώνες με αναμετάδοση και σχολιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή